WASP lanserar 3D-skrivare för byggbranschen med “oändlig” byggyta

Jens Fredriksson Webbnyheter Kommentera

Det italienska 3D-skrivarföretaget WASP har gjort en stor inverkan med sin massiva 12 meter långa Big Delta 3D-skrivare. 3D-skrivaren, som är installerad i staden Massa Lomarda, har arbetat med utvecklingen av Shamballa Technological Park, en 3D-printad experimentell eko-by. Under de senaste två åren har företaget arbetat med att utveckla ett nytt byggsystem, Crane WASP "infinity 3D printer", som presenteras den 6-7 oktober i Massa Lombarda.

Crane WASP är ett samarbetsmodulärt 3D-utskriftssystem med olika konfigurationer att välja mellan. "Crane WASP Infinity 3D printer återintegrerar de klassiska byggkranarna från en digital tillverkningssynpunkt," säger WASP. "Den består av en huvudskrivare som kan monteras i olika konfigurationer beroende på utskriftsområdet och därmed på måtten av den arkitektoniska strukturen som beräknas i 3D. "

Crane WASP "Infinity 3D printer" utvecklades från BigDelta 12M, och är skapad med samma modulära mekaniska komponenter, som kan demonteras och monteras igen för enkel transport. Utskriftsområdet för den enkla modulen är 6,60 meter i diameter med 3 meter i höjd. Den enkla modulen kan arbeta självförsörjande för att skriva ut cement och biocement. Den enkla modulen kan utökas genom att lägga till traverser och skrivar-armar, vilket skapar ett oändligt digitalt tillverkningssystem.

"Det är inte nödvändigt att täcka över hela området som är involverat i konstruktionen med WASP-kranarnas utskriftsområde eftersom de kan omkonfigureras och kanförändras med generativ inställning beroende på byggnadens tillväxt och form", säger WASP. "Fler WASP-kranar kan arbeta tillsammans, och får på så sätt ett potentiellt oändligt utskriftsområde och kan ställas in av operatörerna på platsen efter utvecklingen av det arkitektoniska projektet."

Som en del av deras "Starter Kit" är WASP Crane utformad för att skriva ut material på plats med tillsats av naturliga fibrer. Maker Economy Starter Kit lanserades 2016 och innehåller Big Delta 3D-skrivare, verktyg och råmaterial och har utformats så att samhällen kan tillverka strukturer med hjälp av lokala material, antingen naturliga eller återvunna. Förutom 3D-skrivarna själva kommer Maker Economy Starter Kit att innehålla skärverktyg, materialförberedande verktyg, strömförsörjningssystem, materialåtervinningssystem och andra objekt som behövs för att bygga hållbara strukturer.

Den första utskrivna strukturen med Crane WASP är Gaia-modulen, komplett med isolerings- och beläggningssystem. Huset är helt 3D-printat i marken med ris och halm som läggs till inuti de utskrivna väggarna.

Crane WASP "Infinity 3D-printer" och Gaia-modulen kommer att presenteras för allmänheten den 6-7 oktober i Massa Lombarda. Du hittar information om händelsen och hela programmet här.