cad program

Vilket CAD-Program ska man välja?

Johanna Webbnyheter

Folk skapar varje dag fantastiska saker som är helt fria att ladda ner och skriva ut. För min egen del vill jag helst göra precis allting själv, vilket kanske krockar lite med att jag inte direkt är något 3D-proffs. När jag började använda min första 3D-printer hade jag ingen tidigare erfarenhet av 3D-modellering, bara en massa idéer och en lista över gratisprogram på nätet. Jag tänker prata om tre av dem.

Blender

Det första program jag laddade ner och bekantade mig med var Blender – ett fullfjädrat modelleringsprogram med fysikmotor, animeringsmöjligheter, samt en panikartad känsla av sjuhundra inställningar och menyer att ignorera samtidigt som du försöker sätta öron på ett klot utan att datorn kraschar för att du nös och råkade be programmet dividera något med noll. Vi kan sammanfatta det med att det var en något hög tröskel. Ett antal googlingar och någon YouTube-tutorial senare var jag mer nöjd med vad jag lyckades åstadkomma i Blender. Det är ett bra program med stora möjligheter för användas tillsammans med en 3D-skanner. Men programmet kräver lite datorkraft och är kanske inte det ultimata nybörjarprogrammet.

blender 3d-modeller

Två figurer skapade i Blender

TinkerCad

TinkerCad är lite av raka motsatsen till Blender, det är otroligt enkelt, pedagogiskt och körs direkt i din webbläsare. Det är relativt begränsat vad du kan göra med ditt 3D-objekt, det finns en meny full av grundformer att pussla ihop som om det vore lego, men du kan inte be programmet runda av hörnen åt dig. TinkerCad gör väldigt enkelt att importera vektorgrafik och göra det tredimensionellt och redo för utskrift, något jag fortfarande idag tycker är onödigt krångligt i de mer avancerade program jag använder.

TinkerCad 3D-modell

En mobilhållande chinchilla byggd i TinkerCad

Autodesk Fusion 360

Autodesk Fusion 360 är ett mer regelrätt CAD-program avsett för bl.a. produktdesign, med en knapp för att enkelt skicka ditt färdiga objekt direkt till valfri 3D-printer eller slicer. Det ska erkännas att jag inte riktigt visste hur jag skulle använda några av funktionerna förrän jag fick en crash-course i SolidWorks, ett betalprogram med snarlika egenskaper. Det finns två lägen att arbeta i, ett CAD-läge med mått och logik, och ett modelleringsläge där du lättare förvandlar din snygga symmetriska modell till ett organiskt kaos, om du så önskar.

Tack vare att Fusion 360 erbjuder en blandning av funktionerna du hittar i både Blender och TinkerCad är det just nu det program jag använder mest, en slags gyllene medelväg.

fusion 360 3d-modeller

Tre små huvuden för montering gjorda i Fusion 360

Förr eller senare hittar alla sitt eget favoritverktyg att arbeta i, men för en nybliven 3D-modellerare skulle jag rekommendera TinkerCad.
Vill du ha hjälp med att hitta rätt 3D-skrivare? Läs då våran guide för att köpa 3D-printer!

Johanna Rydeman har utforskat 3D-printing på fritiden sedan juli 2015. Åsikterna om programmen ovan är hennes egna och är osponsrade. Se mer på https://www.myminifactory.com/users/kvacker