CAD-program guide 2018

Folk skapar varje dag fantastiska saker som är helt fria att ladda ner och skriva ut helt gratis. Du som helst vill göra precis allting själv behöver därför rätt mjukvara dvs CAD-program. Oavsett om du är nybörjare  eller erfaren med CAD sedan tidigare så kan du på denna sidan få tips på vilken mjukvara som passar dig bäst.

När jag började använda min första 3D-skrivare så  hade jag ingen tidigare erfarenhet av 3D-modellering, bara en massa idéer och en lista över gratisprogram på nätet. I listan finner du både gratis och köp program.

Utvecklare Billigaste pris CAD-program Svårighetsgrad Info Betyg
1
Medel - Professionell
Svårighetsgrad
 • Ledande verktyg som används fligit för 3D-utskrifter
 • Passar för både professionellt och hobbybruk
2
Professionell
Svårighetsgrad
 • Stort utrymme för design frihet med nästan oändligt med funktioner
 • Populärt program med stor community
 • Kan vara svårt för en nybörjare att lära sig
3
Medel
Svårighetsgrad
 • Finns som både köp och gratis version. Gratisversionen saknar funktionen att exportera till *.stl fil för 3D-utskrift. För detta behövs ett plugin.
 • Kraftfullt och enkelt att använda, passar bra för nybörjare.
4
Medel - Professionell
Svårighetsgrad
 • Molnbaserat program med avancerade funktioner
 • Är användarvänligare än de flesta professionella konkurrerande program
 • Populärt program för de som vill gå från bas program till en ny nivå
5
Nybörjare
Svårighetsgrad
 • Perfekt program för nybörjaren
 • Webbläsarbaserat program
 • Arbetar enkelt med *.stl filer
6
Medel - Professionell
Svårighetsgrad
 • Erbjuder ett fulltäckande spektrum för 3D-animation, modell, simulering och rendering.
 • Perfekt för att skapa 3D-applikationer i videospel, animerad film och visuella effekter.
7
Medel - Professionell
Svårighetsgrad
 • Professionellt program som erbjuder verktyg som är relativt enkla att använda.

Blender

Det första program jag laddade ner och bekantade mig med var Blender - ett fullfjädrat modelleringsprogram med fysikmotor, animeringsmöjligheter, samt en panikartad känsla av sjuhundra inställningar och menyer att ignorera samtidigt som du försöker sätta öron på ett klot utan att datorn kraschar för att du nös och råkade be programmet dividera något med noll.

Vi kan sammanfatta det med att det var en något hög tröskel. Ett antal googlingar och någon YouTube-tutorial senare var jag mer nöjd med vad jag lyckades åstadkomma i Blender.

Det är ett bra program med stora möjligheter för användas tillsammans med en 3D-skanner. Men programmet kräver lite datorkraft och är kanske inte det ultimata nybörjarprogrammet.

blender 3d-modeller

Två figurer skapade i Blender

TinkerCad

TinkerCad är lite av raka motsatsen till Blender, det är otroligt enkelt, pedagogiskt och körs direkt i din webbläsare.

Det är relativt begränsat vad du kan göra med ditt 3D-objekt, det finns en meny full av grundformer att pussla ihop som om det vore lego, men du kan inte be programmet runda av hörnen åt dig.

TinkerCad gör väldigt enkelt att importera vektorgrafik och göra det tredimensionellt och redo för utskrift, något jag fortfarande idag tycker är onödigt krångligt i de mer avancerade program jag använder.

TinkerCad 3D-modell

En mobilhållande chinchilla byggd i TinkerCad

Autodesk Fusion 360

Autodesk Fusion 360 är ett mer regelrätt CAD-program avsett för bl.a. produktdesign, med en knapp för att enkelt skicka ditt färdiga objekt direkt till valfri 3D-printer eller slicer. Det ska erkännas att jag inte riktigt visste hur jag skulle använda några av funktionerna förrän jag fick en crash-course i SolidWorks, ett betalprogram med snarlika egenskaper. Det finns två lägen att arbeta i, ett CAD-läge med mått och logik, och ett modelleringsläge där du lättare förvandlar din snygga symmetriska modell till ett organiskt kaos, om du så önskar.

Tack vare att Fusion 360 erbjuder en blandning av funktionerna du hittar i både Blender och TinkerCad är det just nu det program jag använder mest, en slags gyllene medelväg.

Läs mer om Fusion 360

Förr eller senare hittar alla sitt eget favoritverktyg att arbeta i, men för en nybliven 3D-modellerare skulle jag rekommendera TinkerCad.

Vill du ha hjälp med att hitta rätt 3D-skrivare? Läs då våran guide för att köpa 3D-skrivare!

Johanna Rydeman har utforskat 3D-printing på fritiden sedan juli 2015. Åsikterna om programmen ovan är hennes egna och är osponsrade. Se mer på https://www.myminifactory.com/users/kvacker

fusion 360 3d-modeller

Tre små huvuden för montering gjorda i Fusion 360