3D scanners för 3D-utskrifter

Att använda 3D-scanning och skriva ut modellen i 3D-skrivare är inget nytt påhitt, men däremot något som blir allt vanligare för privatpersoner.

Tidigare fanns 3D-scanningstekniken endast tillgänglig på sjukhus eller större företag. Idag finns det möjlighet för privatpersoner att ha en 3D-scanner hemma tillsammans med sin 3D-skrivare.

De 3D-scanners som idag finns tillgängliga har inte bara ökat markant i kvalitet och design under de senaste åren, utan priset har även sjunkit drastiskt vilket gör det möjligt för att köpa en för privat bruk.

För bara några år sedan var antalet tillverkare mycket begränsat med endast 3-4 producenter värda att nämnas. Marknaden har dock sedan dess exploderat och idag hittar man lätt ett tiotal olika fabrikat av scanners och skrivare för konsumentbruk i Sverige, och runt 25-30 olika märken om man tittar på den globala marknaden. Detta gör att det som förr var något mycket exotiskt, och lite av en framtidsdröm, idag är verklighet.

3D-scanner Billigaste pris Typ Teknologi Info
1
Teknologi
TOF
Typ
Desktop
  • Cubify Sense

  • Tillverkare: 3D Systems
  • Dimensioner (mm) : 178x129x330
  • Max scanning storlek(mm) : 3000x3000x3000

Ska du köpa en 3D-scanner?

Den som vill köpa sin första 3D-scanner har en del att fundera på innan köpet genomförs. Den första frågan är naturligtvis hur och varför maskinen är tänkt att användas, och vad syftet med införskaffandet är.

För privatpersoner som helt enkelt vill ha en 3D-scanner för att kunna använda den relativt nya tekniken och hitta nya områden att utforska är fördelarna många.

Genom att kunna skanna ett föremål i 3D och sedan skriva ut den, även det i 3D, fast i en mindre storlek, öppnar möjligheter för att till exempel skapa en skrivbordsmodell av ens bil, båt eller motorcykel. Bara fantasin och kreativitet sätter gränser.

Priser för 3D-scanners

Även om priserna på scanners fortfarande är relativt höga finns det billiga att hitta, och priset på den här typen av utrustning sjunker hela tiden i takt med att tekniken blir billigare att producera och efterfrågan ökar.

Att köpa en 3D-scanner kommer inom några år att vara något lika vanligt som att köpa en billig 3D skrivare eller scanner av den mer traditionella sorten. För mer ingående information om olika 3D-scanners och priser kan du kika bland våra jämförda produkter.

Så fungerar en 3D-scanner

En 3D-scanner analyserar ett fysiskt objekt, samlar in data om föremålets form och kartlägger egenskaper som färg och textur. Dessa data kan sedan användas för att skapa tredimensionella modeller i den digitala världen.

3D-scannern skapar ett punktmoln runt föremålet eller miljön som den är satt att scanna, och punkterna används sedan för att uppskatta mätvärden som formen och storleken på objektet. Ofta behöver objektet 3D-skannas eller läsas av flera gånger, från olika vinklar och på olika avstånd, för att skapa en komplett och detaljerad skanning.

Om tekniken Time of Flight (TOF)

Det finns olika sätt på vilka en 3D-scanner läser av ett objekt. De två vanligaste teknikerna går under namnen ”Time of Flight” och Strukturerat ljus.

En modell baserad på skanning via strukturerat ljus skickar ut ljusstrålar i ett rutmönster mot objektet och beräknar sedan föremålets utseende beroende på hur rutmönstret förändras när det möter objektet.

Fördelen med denna metod är precisionen och hastigheten, då man här kan skanna flera punkter över hela synfältet parallellt istället för att skanna en punkt i taget.

time of flight 3D-skanner

förklaring av tekniken time of flight

De 3D-scannrar som använder sig av metoden Time of Flight använder istället laser för att mäta ett föremål, och skickar helt enkelt ut en laserstråle och mäter hur lång tid det tar för ljuset att studsa tillbaka.

Detta är baserat på det faktum att ljusets hastighet är känd, och metoden kan användas vid stora avstånd. Därför fungerar denna metod bra vid 3d-scanning av till exempel fastigheter eller fysiska miljöer som berg, dalar och skogsområden.

Här är en video på när Ben Heck använder olika knep med Cubify sense 3D för att nå bästa möjliga resultat.

Portabla 3D-scanners är nu en möjlighet

Det som länge har varit 3D-maskinernas stora nackdel, förutom priset, är storleken och den tid det har tagit att 3d scanna av ett föremål.

I de tidiga stadierna fick man räkna med flera dagar för att skanna av till exempel en vanlig fotboll eller en liten trädgårdstomte, och maskinen var ofta lika stor som ett matsalsbord och kunde inte rubbas av en människa på egen hand.

3D_scanner_mobile

Som tur är har de vandrat samma väg som datorerna, som också började som riktiga kolosser men som idag är betydligt smidigare att både hantera och bära med sig.

Idag finns det både relativt snabba och framförallt mindre varianter av scanners att välja på, vilket förbättrar köpet och användandet både för privatpersoner och för mer officiellt bruk.

Idag finns det 3D-scanner som till exempel och även Scanify från Fuel3D som går att bära med sig i handen, och som med ett enkelt knapptryck scannar av det föremål du pekar mot. Dessa bärbara scanners hanterar redan mycket hög upplösning och scannar objekt som kan användas för utskrifter, konst och spelutveckling.

Den handhållna scannern kan scanna levande människor, djur och växter, ytor med olika material och i princip vilket objekt som helst.