bästa 3d scanner 2024

Bästa 3D Scanner 2024 - Test, Tips & Ranking

Genom 3D-scanning kan man digitalisera ett fysiskt objekt, person eller omgivning. Användningsområdena är stora men de vanligaste är för animation, 3D-printing, digital rendering eller fortsatt efterbearbetning av det scannade materialet i t.ex. ett CAD-program.  3D-scanners skapar ett digitalt punktmoln som man sedan bygger ihop för att få fram en färdig 3D-modell.

Tidigare har tekniken varit allt för dyr och endast använts i industriellt syfte eller av stora företag. Men tack vare teknikens utveckling finns det nu flertalet billigare 3D-scanners för privat bruk, man kan till och med använda sig av en mobilkamera (även om resultatet inte blir det bästa) för att skapa den digitala modellen, detta kallas fotogrammetri.

Revopoint POP 3 3D Scanner

4. Revopoint POP 3 3D Scanner

4.5 
Bäst färgskanning

1. Creality CR-Scan Ferret Pro

Bäst värde
4.8  Creality CR-Scan Ferret Pro
KOLLA PRIS

Creality CR-SCAN FERRET PRO:

Creality, mest känt för sina 3D-skrivare, har nu introducerat Creality Scan Ferret, en enhet för att skanna objekt i 3D. CR-Scan Pro erbjuder en bra 3D scanner till ett rimligt pris jämfört med sina konkurrenter. Den är lätt att använda, med smidig mjukvara och en enkel installationsprocess. Skannern levereras med allt du behöver, inklusive en praktisk bärväska.

Med ett pris som är under genomgsnitt på marknaden ger Scan Ferret bra värde för pengar, även om den inte är lika högkvalitativ som dyrare modeller. Dess styrkor ligger i bekvämlighet och portabilitet, vilket gör den lätt att använda på språng. Även om det kan ta lite tid och tålamod att få detaljerade skanningar, särskilt med objekt utan tydliga funktioner, presterar den bra med organiska och asymmetriska former.

Sammanfattningsvis är Scan Ferret Pro ett bra alternativ för sitt pris, särskilt för nybörjare eller de som letar efter en bärbar skanningslösning. Det som framförallt särskiljer Pro modellen är att den har uppgraderad hårdvara som stödjer fler enheter (t.ex. stödjer den vanliga modellen inte WiFi eller iPhone, något som Pro-versionen gör).

Varför Köpa Creality CR-Scan Ferret Pro?

 1. Prisvärdhet: CR-Scan Ferret Pro erbjuder en bra skanningsprodukt till ett konkurrenskraftigt pris jämfört med andra liknande skannrar på marknaden.

 2. Användarvänlighet: Den har ett användarvänligt gränssnitt och enkel installationsprocess, vilket gör den lätt att använda även för nybörjare.

 3. Portabilitet: CR-Scan Ferret Pro är kompakt och bärbar, vilket gör den lätt att ta med sig och använda på olika platser. Den har även ett större batteri än icke-pro varianten vilket gör att du kan använda den under längre perioder utan att oroa dig över att batteriet kommer ta slut mitt i en skanningsprocess.

 4. Medföljande tillbehör: Den levereras med allt du behöver för att komma igång med skanning, inklusive en praktisk bärväska för enkel transport.

 5. Tillförlitlighet: Trots sitt överkomliga pris erbjuder CR-Scan Ferret Pro solid prestanda och pålitlighet för att producera noggranna skanningar.

Vem passar denna 3d-scannern?

 • Nybörjare inom 3D-skanning som letar efter en användarvänlig och prisvärd enhet.
 • Användare som behöver en bärbar skanner för att ta med sig till olika platser.
 • Personer som vill ha tillgång till enkel och pålitlig skanning för mindre komplexa objekt.
 • Användare med organiska eller asymmetriska former att skanna, då skannern presterar bra i sådana fall.

Vem passar inte denna 3d-scannern?

 • Avancerade användare som kräver hög precision och detaljnivå i sina skanningar.
 • Användare som behöver skanna objekt med platta och symmetriska ytor, där skannern kan vara mindre effektiv.
 • Personer som har ett större budgetutrymme och kan investera i en mer avancerad skanner med fler funktioner och högre prestanda.

 

2. Creality CR-Scan Ferret

Bästa budgetval
4.6  Creality CR-Scan Ferret
KOLLA PRIS

Creality CR-SCAN FERRET:

Det som framförallt gör CR-Scan Ferret till ett bra val är priset. Det finns inga konkurreande produkter som erbjuder så pass hög kvalitet och enkel hantering till ett så pass lågt pris. Även om vi rekommenderar Pro versionen pga dess uppdaterade hårdvara och fler smidiga funktioner så är icke-pro varianten en väldigt bra produkt som framförallt lämpar sig för nybörjare som kanske är nya till världen med 3D skrivare också. 

Varför Köpa Creality CR-Scan Ferret?

 1. Prisvärdhet: CR-Scan Ferret erbjuder en bra skanningsprodukt som inte går att konkurrera med prismässigt.

 2. Användarvänlighet: Den har ett användarvänligt gränssnitt och enkel installationsprocess, vilket gör den lätt att använda även för nybörjare. Nackdelen med denna jämfört med pro-varianten är att det krävs en android-enhet eller dator för att hantera scannern och du får inte WiFi på köpet vilket gör att upplevelsen känns aningen trög.

Vem passar denna 3d-scannern?

 • Nybörjare inom 3D-skanning som letar efter en användarvänlig och prisvärd enhet.
 • Användare som behöver en bärbar skanner för att ta med sig till olika platser.
 • Personer som vill ha tillgång till enkel och pålitlig skanning för mindre komplexa objekt.

Vem passar inte denna 3d-scannern?

 • Avancerade användare som kräver hög precision och detaljnivå i sina skanningar.
 • Användare som behöver skanna objekt med platta och symmetriska ytor, där skannern kan vara mindre effektiv.
 • Personer som har ett större budgetutrymme och kan investera i en mer avancerad skanner med fler funktioner och högre prestanda.
 • iPhone-användare (se Pro-versionen istället)

 

3. Revopoint Miraco Pro 3D Scanner

Bästa portabla
4.5  Revopoint Miraco Pro 3D Scanner
KOLLA PRIS

Revopoint Miraco Pro 3D Scanner

Revopoint MIRACO Pro är en fristående 3D-skanner med en integrerad LCD-pekskärm designad för bärbar användning utan att vara kopplad till en strömbank eller en dator. Denna 3D-skanner har ett inbyggt batteri som erbjuder upp till två timmars kontinuerlig skanning, och den 6-tums 2K LCD-pekskärmen kan användas för övervakning och redigering. MIRACO är en komplett lösning för professionella som letar efter en bärbar 3D-skanner med integrerade redigeringsfunktioner. Inte bara begränsad till redigering på enheten kan MIRACO också synkroniseras med Revo Scan 5-appen via USB eller Wi-Fi, så detaljerade skanningar kan bearbetas med större precision eller i snabbare takt på en kraftfullare dator.

Varför Köpa Revopoint Miraco Pro?

 1. Bärbarhet utan kompromisser: Med sitt inbyggda batteri och LCD-pekskärm kan du ta med dig MIRACO var som helst för smidig och portabel 3D-skanning.
 2. Enkel och effektiv redigering: Den integrerade pekskärmen gör det möjligt att redigera dina skanningar direkt på enheten, vilket sparar tid och ökar produktiviteten.
 3. Anpassad för professionella: MIRACO är utformad för att tillgodose behoven hos avancerade användare som kräver både bärbarhet och redigeringsmöjligheter utan att offra kvalitet.
 4. Flexibilitet och precision: Med möjligheten att synkronisera med Revo Scan 5-appen kan du finjustera och bearbeta dina skanningar för ännu mer exakta resultat, oavsett om du använder USB eller Wi-Fi.

Vem passar denna 3d-scannern?

 • Professionella och avancerade användare som behöver en bärbar 3D-skanner med redigeringsfunktioner.
 • Personer som behöver utföra kontinuerlig skanning utan att vara anslutna till en strömkälla eller dator.
 • Användare som prioriterar portabilitet och enkelhet i skanningsprocessen.
 • De som vill kunna redigera sina skanningar på plats för att snabbt få önskade resultat.

Vem passar inte denna 3d-scannern?

 • Användare som kräver extremt hög precision och avancerade funktioner som inte erbjuds av en bärbar enhet.
 • Personer som endast behöver göra sporadiska eller enkla skanningar och inte har behov av en portabel enhet.
 • De som föredrar att använda en skanner med enklare och mer intuitiva redigeringsverktyg direkt på datorn istället för på en pekskärm.
 • De som inte vill spendera över 10 000 kr på en 3D scanner

 

4. Revopoint POP 3 3D Scanner

Bäst färgskanning
4.5  Revopoint POP 3 3D Scanner
KOLLA PRIS

Revopoint POP 3 

Den senaste tillskottet till POP-familjen av 3D-skannrar, Revopoint POP 3, erbjuder fullfärgstexturskanning med en precision på 0,05 mm per enskild bildruta och en minsta skannvolym på 20 x 20 x 20 mm. POP 3 kan fånga mellan 12-18 bilder per sekund och är kompatibel med den kostnadsfria Revo Scan 5-programvaran, som kan bearbeta punktmolnsdata och skapa modeller som är redo för 3D-utskrift.

POP 3 är perfekt för 3D-utskriftsentusiaster och användare som är intresserade av att skapa 3D-modeller för 3D-utskrift. Imponerande är Revo Scan 5-programvaran, en funktion som kommer att vara en huvudsaklig försäljningspunkt för denna skanner på grund av den enkla bearbetningsprocessen och tillgången till kraftfulla verktyg som användare kan växa in i när de utvecklar sin expertis. Modeller skapade med denna skanner är mycket detaljerade, men problem har uppstått med att färgtexturerna är fläckiga och ojämna. Liknande andra Revopoint 3D-skannrar som Revopoint Mini, är den svagaste punkten för skannern genereringen av färgtextur. Detta är beklagligt med tanke på den mängd marknadsföring som Revopoint har investerat i färgfångstkapaciteten hos denna skanner. Förhoppningsvis kan framtida programvaruuppdateringar göra ett bättre jobb med att mappa färgtexturerna till 3D-modellerna och förbättra den övergripande färgmatchningen. (Uppdatering 2024, uppdateringar i mjukvaran har gjort detta till ett mindre problem men det är fortfarande kvar)

Varför Köpa Revopoint POP 3?

 1. Fullfärgstexturskanning: Erbjuder möjligheten att skanna objekt med detaljerade färgtexturer, vilket är idealiskt för att skapa realistiska 3D-modeller.

 2. Hög precision: Med en precision på 0,05 mm per enskild bildruta kan POP 3 fånga detaljer på en hög nivå, vilket resulterar i noggranna och exakta modeller.

 3. Snabb skanningshastighet: Kapabel att fånga mellan 12-18 bilder per sekund, vilket gör processen snabb och effektiv.

 4. Kompatibilitet med Revo Scan 5-programvara: Den kostnadsfria programvaran möjliggör enkel postbehandling av punktmolnsdata och skapande av modeller som är redo för 3D-utskrift.

 5. Användarvänlig: Enkel att använda, även för nybörjare, och ger tillgång till kraftfulla verktyg för att skapa och bearbeta 3D-modeller.

Vem passar denna 3d-scannern?

 • Hobbyister inom 3D-utskrift:

  • Erbjuder enkel och användarvänlig skanning för att skapa detaljerade 3D-modeller för hobbyprojekt.
  • Tillåter skapande av realistiska modeller med fullfärgstexturskanning.
 • Entusiaster med intresse för 3D-modellering:

  • Ger möjlighet att experimentera med olika skanningsprojekt och utforska 3D-modelleringens möjligheter.
  • Tillgång till kraftfulla verktyg för att skapa och bearbeta modeller med Revo Scan 5-programvaran.
 • Mindre företag och utbildningsinstitutioner:

  • Passar för mindre skalexploateringar som behöver skapa högkvalitativa 3D-modeller för prototyper eller utbildningsändamål.
  • Erbjuder kostnadseffektiv 3D-skanning med tillräcklig precision och färgfångstkapacitet.

Vem passar inte denna 3d-scannern?

 • Professionella 3D-scanningstjänster:

  • Kan vara otillräcklig för professionella krav som kräver extremt hög precision och avancerad funktionalitet.
  • Begränsad skanningshastighet och färgfångstkapacitet kan vara ineffektiv för stora volymer eller komplexa projekt.
 • Industriella tillverkningsenheter:

  • Inte optimal för industriella applikationer där krav på precision, hastighet och skalbarhet är avgörande.
  • Begränsningar i färgkvalitet och texturbehandling kan inte möta kraven på industriell kvalitet.
 • Användare med specifika krav på färgtexturer:

  • Kan vara otillräcklig för användare som behöver högkvalitativa och jämnt applicerade färgtexturer på sina 3D-modeller.
  • Problem med färgtexturer kan begränsa dess användbarhet för vissa tillämpningar och användningsområden.

 

5. Matter And Form 3D Scanner V2

Stationär
3.9  Matter And Form 3D Scanner V2
KOLLA PRIS

Matter & Form 3D Scanner V2

Den nya versionen av Matter and Form 3D Scanner, Matter and Form 3D Scanner V2 +Quickscan, erbjuder förbättrad hastighet och, enligt företaget, en förbättrad noggrannhet. Denna laserbaserade 3D-objektsskanner, riktad till konsumenter och hobbyister, kan skanna små objekt och spara skanningarna som 3D-filer för import till en virtuell miljö eller för utskrift på en 3D-skrivare. Även om skanningshastigheten var bättre i V2 enligt våra tester, var kvaliteten inte märkbart förbättrad, och den nya enheten kommer också med en ökning i listpriset, vilket tillsammans med att den ursprungliga Matter and Form 3D Scanner nu är kraftigt rabatterad, gör uppgradering mindre önskvärd för vissa. Konstnärer, arkivarier och hobbyister med pengar över (liksom personer som behöver snabbare skanningar) kan vilja investera i V2 för dess bättre hastighet och design.

Världen av skivspelar-3D-skannrar Liksom sin föregångare, men till skillnad från Occipital Structure Sensor - en 3D-sensor som fästs på en iPad för att erbjuda 3D-skanning, kartläggning och andra funktioner - är V2 en dedikerad 3D-skanner som styrs från en dator. Dess skivspelardesign är mycket lik den hos MakerBot Digitizer. Ortery 3D MFP, en enorm självständig produktfotostudio där 3D-skanning är bara en av många funktioner, använder också en skivspelardesign.

Utseendet på V2 är identiskt med Matter and Form 3D Scanner, förutom en annan färgsättning - den är nästan helt svart med en liten mängd vit kant inuti, medan den ursprungliga skannern var svart med mestadels vit interiör. När den är stängd ser den ut som en låda med ett handtag. När den står på högkant mäter den 13 x 5 x 3 tum (HWD).

Ena sidan kan vikas utåt för att avslöja en 7-tums skivspelare. Handtaget svänger ner för att agera som en upphöjning för att hålla skivspelaren, som håller objektet som ska skannas, plan. Den återstående höga sidan håller skannelementen - en kamera, flankerad av tre laserstrålar, två röda och en grön - inställda på en vagn som kan röra sig vertikalt.

Varför Köpa Matter & Form 3D Scanner V2?

 1. Betydligt snabbare skanning med +Quickscan

 2. Tillåter dig att kombinera flera skanning för en ökad kvalitet

 3. Sparar skanningen i flera format som gör det möjligt att spara färg och textur

 4. Stationär scanner, högre precision & stabilitet.

Vem passar denna 3d-scannern?

 • Professionella användare: Industriella designers, ingenjörer, arkitekter och andra yrkesverksamma som behöver högkvalitativa och exakta 3D-skanningar för sina projekt.

 • Företag inom tillverkningssektorn: Produktionsföretag som behöver skanna och dokumentera produkter för kvalitetskontroll, omvänd konstruktion eller prototyptillverkning.

 • Utbildningsinstitutioner: Skolor, universitet och forskningsinstitut som använder 3D-teknik för utbildningsändamål inom ämnen som design, ingenjörsvetenskap och konst.

 • Konstnärer och designers: Kreativa yrkesverksamma som vill skapa detaljerade och noggranna 3D-modeller för konstnärliga eller designprojekt.

 • Stora objekt eller miljöer: För skanning av större föremål eller områden där handhållna skannrar kan vara opraktiska eller ineffektiva.

Vem passar inte denna 3d-scannern?

 • Budgetmedvetna konsumenter: För personer som letar efter en prisvärd och enkel 3D-skanner för mindre projekt kan en stationär skanner vara överdimensionerad och överkvalificerad.

 • Mobila användare: För dem som behöver en bärbar lösning för skanning av objekt på olika platser eller i fält kan en stationär skanner vara för begränsande.

 • Hobbyister med begränsat utrymme: Om du har begränsat utrymme i ditt hem eller arbetsområde kan en stationär skanner vara för stor eller otymplig.

 • Användare som behöver snabbhet och flexibilitet: Om du behöver snabbt kunna skanna mindre objekt medan du är på språng, kan en handhållen eller bärbar skanner vara ett bättre alternativ än en stationär modell.

 • Användare med begränsade tekniska kunskaper: För dem som inte är bekanta med avancerad teknik eller datorkunskaper kan en stationär skanner vara för komplicerad att använda eller underhålla.

 

Ska du köpa en 3D-scanner?

Den som vill köpa sin första 3D-scanner har en del att fundera på innan köpet genomförs. Den första frågan är naturligtvis hur och varför maskinen är tänkt att användas, och vad syftet med införskaffandet är.

För privatpersoner som helt enkelt vill ha en 3D-scanner för att kunna använda den relativt nya tekniken och hitta nya områden att utforska är fördelarna många.

Genom att kunna 3D-scanna ett föremål och sedan skriva ut det i sin 3D-skrivare öppnar möjligheter för att göra till exempel en skrivbordsmodell av ens bil, båt eller motorcykel. Bara fantasin och kreativitet sätter gränserna.

Priser för 3D-scanners

Även om priserna på 3D-scanners fortfarande är relativt höga finns det billiga att hitta, och priset på den här typen av utrustning sjunker hela tiden i takt med att tekniken blir billigare att producera och efterfrågan ökar.

Med tanke på att man kan använda mobiltelefoner och exempelvis en Kinect för 3D-scanning så kan man nog säga att det är vanligare att äga en 3D-scanner än att äga en 3D skrivare. För mer ingående information om olika 3D-scanners och priser kan du kika bland våra jämförda produkter.

Så fungerar en 3D-scanner

En 3D-scanner analyserar ett fysiskt objekt, samlar in data om föremålets form och, beroende på utrustning, kartlägger även egenskaper som färg och textur.

3D-scannern skapar ett digitalt punktmoln, dessa punkter används sedan för att uppskatta mätvärden som formen och storleken på objektet. Genom att scanna objektet i 360 grader kan man sedan skapa den digitala modellen.

 

Fotogrammetri

Fotogrammetri innebär att man med hjälp av fotografering skapar en digital modell genom att fotografera objektet i tillräckligt många vinklar för att mjukvaran sedan ska kunna räkna ut hur den ska bygga upp objektet. Med hjälp av en bättre DSLR-kamera kan man skapa 3D-modeller med otroligt bra textur och beroende på vilken mjukvara man väljer att använda, även gratis.

Vilken mjukvara ska jag använda för fotogrammetri?

Låt oss börja med olika gratisversioner.

Autodesk ReCap 360 erbjuder en gratis version. Det är molnbaserat och fungerar via din webläsare. Det betyder att du kan använda den på vilken dator som helst (Windows, Mac, Linux eller till och med en Android-smarttelefon) och den behöver inte ens vara snabb eftersom bearbetningen görs på en extern server. Tyvärr erbjuder det inga efterbehandlingsmöjligheter men det går att göra i andra program som tex Meshmixer.

Autodesk ReMake finns som en gratisversion som använder samma molnbaserade motor som ReCap 360, men i form av en Windows-applikation som erbjuder ett brett utbud av efterbehandlingsverktyg för retuschering och optimering av 3D-modellen. Om du vill bearbeta fler bilder med bättre (Ultra) kvalitet, måste du uppdatera till Pro-versionen för 30 $ per månad eller 300 $ per år i USA och 35 € per månad eller 350 £ per år i Europa.

3DF Zephyr släppte nyligen en gratis version. Det är en Windows-applikation som endast erbjuder lokal bearbetning. Den kan köras på en mellanliggande dator, men en snabb dator med modernt grafikkort kommer att påskynda bearbetningen betydligt. Om du vill bearbeta upp till 500 bilder kan du få en Lite-version för ett engångspris på 149 $. Till skillnad från ReMake har Zephyrs fria version inga kvalitetsbegränsningar.

Agisoft PhotoScan finns också som gratisversion och är tillgängligt för Windows, Mac och Linux och kan dra nytta av alla typer av grafikkort som stöder OpenCL. Betalversionen ligger på 179 $ men kan hantera en obegränsad mängd bilder, men det faktiska beloppet beror mycket på hur mycket RAM-minne du har.

Om du inte har något emot att betala för programvara, kan du också få:

Capturing Reality RealityCapture är tillgänglig för Windows och överraskningar med sin otroliga hastighet. Bearbetning som tar timmar i andra program kan göras på några minuter med RealityCapture. Det är inte så RAM-hungrig som PhotoScan men kräver strikt en Nvidia GPU. Den har en abonnemangsbaserad affärsmodell för $ 40 per månad eller $ 99 för en 3 månaders licens (begränsad till 2500 bilder).

Om tekniken Time of Flight (TOF)

Det finns olika sätt på vilka en 3D-scanner läser av ett objekt. De två vanligaste teknikerna går under namnen ”Time of Flight” och Strukturerat ljus.

En modell baserad på skanning via strukturerat ljus skickar ut ljusstrålar i ett rutmönster mot objektet och beräknar sedan föremålets utseende beroende på hur rutmönstret förändras när det möter objektet.

Fördelen med denna metod är precisionen och hastigheten, då man här kan scanna flera punkter över hela synfältet parallellt istället för att skanna en punkt i taget.

time of flight 3D-skanner

förklaring av tekniken time of flight

De 3D-scannrar som använder sig av metoden Time of Flight använder istället laser för att mäta ett föremål, och skickar helt enkelt ut en laserstråle och mäter hur lång tid det tar för ljuset att studsa tillbaka.

Detta är baserat på det faktum att ljusets hastighet är känd, och metoden kan användas vid stora avstånd. Därför fungerar denna metod bra vid 3d-scanning av till exempel fastigheter eller fysiska miljöer som berg, dalar och skogsområden.

Här är en video på när Ben Heck använder olika knep med Cubify sense 3D för att nå bästa möjliga resultat.

Portabla 3D-scanners är nu en möjlighet

Det som länge har varit 3D-maskinernas stora nackdel, förutom priset, är storleken och den tid det har tagit att 3d scanna ett föremål.

I de tidiga stadierna fick man räkna med flera dagar för att scanna av till exempel en vanlig fotboll eller en liten trädgårdstomte, och maskinen var ofta lika stor som ett matsalsbord och kunde inte rubbas av en människa på egen hand.

3D_scanner_mobile

Som tur är har de vandrat samma väg som datorerna, som också började som riktiga kolosser men som idag är betydligt smidigare att både använda och bära med sig.

Idag finns det både relativt snabba och framförallt mindre varianter av 3D-scanners att välja på, vilket förenklar köpet och användandet både för privatpersoner och för mer officiellt bruk.

Idag finns det 3D-scanners som till exempel och även Scanify från Fuel3D som går att bära med sig i handen, och som med ett enkelt knapptryck scannar av det föremål du pekar mot. Dessa handhållna 3D-scanners kan hantera mycket hög upplösning och scannar objekt som kan användas för utskrifter, konst och spelutveckling.

Den handhållna 3D-scannern kan scanna levande människor, djur och växter, ytor med olika material och i princip vilket objekt som helst förutom vatten.