3D-skrivare test 2020

Att köpa 3D-skrivare ligger idag rätt i tiden, men vilken modell är bäst?

Tillväxten bland 3D-printers har gjort det svårare att veta vilken man ska köpa.

Därför listar vi idag de bästa och billigaste 3D-skrivarna som du kan köpa på just nu.

Denna guide passar dig som funderar på att köpa till:

 • Hemmet för privat bruk
 • Mindre verksamhet/skola

Bäst 3D-skrivare 2020

Ska du köpa till större verksamhet?

Vid köp av mer avancerade FDM och PolyJet-skrivare så gör du bäst i att läsa mer om metall 3D-skrivare eller kontakta 3D Prima för expertrådgivning.

Vet du vad det bästa är?

Samtidigt som priset har sjunkit och gjort 3D-skrivarna billigare så har även tekniken förbättras samma takt.

Innan du köper 3D-skrivare så finns det viktiga saker du bör tänka på som vi går igenom längre ner på sidan.

Klicka på knappen "Läs mer" i den listan nedan för att se ingående detaljer.

Topp 10 bästa 3D-skrivarna

3D-skrivare Billigaste pris Upplösning Byggvolym Info
1
20
microns
20*20*23.5cm
Byggvolym

Vem passar KODAK Portrait för?

3D-skrivaren passar bra för både det moderna hemmet och mindre företag som är behov av snabba prototyputskrifter. Vill man hellre lägga mer tid på själva designen av modellen och användningsområdet av den passar den här skrivaren perfekt, då den gör det mesta jobbet åt dig. Stålramen ger en stabil utskrift och den inbyggda kammaren med HEPA filter gör skrivaren lämplig i alla miljöer, så som skolor, kontor, hemma.

Köp denna 3D-skrivare

SPECIFIKATIONER

PRECISION

0,020 mm (20 mikroner)

VOLYM

200 × 200 × 235 mm

FILAMENTDIAMETER

x

TYP

SLA

VIKT

24 kg

UPPKOPPLING

WiFi/Ethernet/USB

VÄRMD BÄDD

x

2
25
microns
14*14*17cm
Byggvolym

Formlabs form 2

Form 2 är uppföljaren till bästsäljaren Form 1+ och levererar en mängd förbättringar. Bättre kvalitet, extremt användarvänliga funktioner, enkel men kraftfull mjukvara och ett varierat utbud av material är bara några av fördelarna. Form 2 är en SLA-skrivare och stöder, till mångas glädje, material från externa parter.Det råder ingen tvekan om att Form 2 tillhör det absoluta toppskiktet av moderna 3D-skrivare. Men det är sällan en produkt är helt komplett, och så är fallet även här. Form 2 är nämligen väldigt dyr, och ska man köpa en så får man vara beredd på att betala ungefär 40 000 kronor. Dessutom är underhållning kostnaderna höga, något som kan vara bra att ha i åtanke.

Om du kan bortse från det är Form 2 väl värt ett köp.

Köp denna 3D-skrivare

SPECIFIKATIONER

PRECISION

0,025 mm (25 mikroner)

VOLYM

145 × 145 × 175 mm

FILAMENTDIAMETER

x

TYP

SLA

VIKT

13 kg

UPPKOPPLING

WiFi/Ethernet/USB

VÄRMD BÄDD

x

3
20
microns
21*21*20cm
Byggvolym

Ultimaker 3

Bra saker kommer ofta i iterationer. Och det stämmer även för 3D-skrivarna i den populära Ultimaker-serien. Ultimaker 3 är det senaste tillskottet i familjen och levererar en mängd förbättringar, bland annat högkvalitativt utskriftsmaterial och användarvänlig mjukvara. Trots att Ultimaker 3 är dyr (den kostar nästan 40 000 kronor) och relativt stor finns det mycket att hurra över. Modellen, som kännetecknas av en stilren vit färg, har inbyggda LED-lampor och en stor glasvägg på framsidan. Som tur är kommer storleken till sin rätta – Ultimaker 3 har möjlighet att skriva ut objekt upp till 21,5 x 21,5 x 20 cm.

Till nackdelarna hör priset och det faktum att utskriftstiden är lite längre. I övrigt är Ultimaker 3 en 3D-skrivare i toppklass och ett riktigt bra val.

Köp denna 3D-skrivare

SPECIFIKATIONER

PRECISION

0,4 mm (20 mikroner)

VOLYM

215 x 215 x 200 mm

FILAMENTDIAMETER

2,85 mm

TYP

FFF

VIKT

10,6 kg

UPPKOPPLING

WiFi/Lan/USB

VÄRMD BÄDD

Ja4
20
microns
22*22*30cm
Byggvolym

Köp denna 3D-skrivare

5
20
microns
22*22*20cm
Byggvolym

Ultimaker 2+

Ultimaker 2+ är en innovativ 3D-skrivare som erbjuder allt det och lite till som användare förväntar sig av Ultimaker-serien. Skrivaren har optimerade kylfläktar som säkerställer ett bättre luftflöde, utbytbara munstycken i olika storlekar och ett “Olsson Block”-kit som snabbar på tiden det tar att byta nozzlar. Och inte nog med det – den kan även skriva ut de flesta filament typerna och fungerar lika bra med Windows och Mac som med Linux.

Till nackdelarna hör bland annat Ultimaker 2+ open frame-design. Visserligen elegant, men också känslig mot förändringar i atmosfären runt omkring. Vissa användare upplever även att det luktar illa när skrivaren jobbar med ABS-filament, vilket kan vara bra att veta om du planerar att ha skrivaren i lägenheten eller i närhet till andra.

Köp denna 3D-skrivare

SPECIFIKATIONER

PRECISION

0,4 mm (20 mikroner)

VOLYM

223 x 223 x 205 mm

FILAMENTDIAMETER

2,85 mm

TYP

FFF

VIKT

11,3 kg

UPPKOPPLING

WiFi (uppgraderingsbar)/USB/SD-kortläsare

VÄRMD BÄDD

Ja

6
100
microns
29*19*16cm
Byggvolym

MakerBot Replicator+

Större byggvolym, snabbare och mer högupplösta utskrifter, förbättrad tillförlitlighet och utmärkt mjukvara. Fördelarna med Makerbot Replicator+ är många, och det är en klar uppgradering över föregångaren MakerBot Replicator Desktop. Replicator+ kan spotta ut utskrifter dag som natt, vilket gör den perfekt för bland annat skolor, större företag eller universitet där 3D-design är en del av verksamheten. Dessutom vågar vi påstå att den är av de snyggaste skrivarna på marknaden.

Tyvärr har MakerBot Replicator+ inget stöd för tredjeparts filament, vilket känns aningen förlegat. Prislappen är också relativt hög (skrivaren kostar cirka 31 000 kronor) vilket kan skrämma iväg potentiella köpare. Men om du kan se förbi det så är MakerBot Replicator+ en fantastiskt bra skrivare som vi gärna rekommenderar till både hobby- och proffsanvändare. Om du gillar MakerBot så kan du även kolla in MakerBot Replicator 2X ifrån samma serie.

Köp denna 3D-skrivare

SPECIFIKATIONER

PRECISION

0,1 mm (100 mikroner)

VOLYM

295 x 195 x 165 mm

FILAMENTDIAMETER

1,75 mm

TYP

FFF

VIKT

18,3 kg

UPPKOPPLING

WiFi/USB/Ethernet

VÄRMD BÄDD

Nej

7
90
microns
20*20*18cm
Byggvolym

Zortrax M200

Zotrax M200 är en fantastiskt direkt-ur-kartongen-skrivare som ger dig möjlighet att börja skriva ut 3D-objekt på bara några minuter. Den kommer i en funktionell och snygg svart design – utmärkt att ha hemma eller på kontoret – och har en prislapp på dryga 20 000 kronor, vilket får anses vara ett förhållande bra pris sett till vad maskinen erbjuder. Zortrax M200’s byggkvalitet känns otroligt bra och överträffar många andra 3D-skrivare, och tack vare sin vikt och storlek hålls störande vibrationer till ett minimum.

På minuskontot (ingen skrivare är tyvärr perfekt) finns nackdelar som bland annat begränsad materialtillgång, vissa anslutningsproblem och långsam mjukvara. Om du kan leva med det så är Zortrax M200 en mycket uppskattad 3D-skrivare som erbjuder högkvalitativ utskriftskvalitet och robust byggkvalitet.

Köp denna 3D-skrivare

SPECIFIKATIONER

PRECISION

0,09 mm (90 mikroner)

VOLYM

200 x 200 x 180 mm

FILAMENTDIAMETER

1,75 mm

TYP

FFF

VIKT

16 kg

UPPKOPPLING

SD-kortläsare

VÄRMD BÄDD

Ja (upp till 110 °C)

8
100
microns
23*15*15cm
Byggvolym
 • Flashforge Creator Pro
 • Bygghastighet: 200mm/s
 • Filamentdiameter: 1.75mm
 • Teknik: FDM

Köp denna 3D-skrivare

9
50
microns
14*14*14cm
Byggvolym

Flashforge Finder

Kompakt, enkel att använda och prisvärd. Det är ledorden som sammanfattar Flashforge Finder – en 3D-skrivare som lämpar sig för både nya och erfarna användare. Den är tyst, levererar bra utskriftskvalitet och ansluts bekvämt via en USB 2.0-kabel, vilket gör den perfekt för kontors- och hemmabruk. Flashforge Finder har även en snygg och högupplöst 3,5” HD-touchskärm på framsidan för intuitiv användning.

Med ett pris på strax under 5 000 kronor är Flashforge Finder ett toppen val för alla som letar efter en bra men budgetvänlig 3D-skrivare. Det kan dock vara bra att komma ihåg att maskinen endast kan skriva ut med PLA-filament och att den inte har någon värmd bädd. Skrivaren har också visat sig ha problem med att ansluta till WiFi vid upprepade tillfällen, och en del användare har rapporterat att de överhuvudtaget inte kunnat ansluta till Flashforge Finder’s WiFi.

Köp denna 3D-skrivare

SPECIFIKATIONER

PRECISION

0,05 mm (50 mikroner)

VOLYM

140 x 140 x 140 mm

FILAMENTDIAMETER

1,75 mm

TYP

FFF

VIKT

11,7 kg

UPPKOPPLING

WiFi/USB

VÄRMD BÄDD

Nej

10
100
microns
23*15*14cm
Byggvolym

Flashforge Dreamer

Flashforge Dreamer är en användarvänlig 3D-skrivare som är lätt att komma igång med och utmärkt för förstagångsanvändare. Maskinen, som håller en mycket hög standard sett till sin prisklass, gör ett bra jobb med att optimera temperaturförhållanden och har två skrivhuvuden. Det senare innebär att man kan bygga modeller i två olika färger och material vilket gör Flashforge Dreamer till en kraftfull 3D-skrivare för de flesta typer av ändamål. Unikt är också att filament rullen inte sitter på utsidan, utan på insidan av maskinen.

Med det sagt så finns det nackdelar. Den har en hög arbetsvolym, stängd design (om du modifierar skrivaren så bryter du mot garantireglerna) och problem med att filamenten fastnar och strular. Det sistnämnda är Flashforge Dreamer måhända inte ensam om, men det kan vara ett potentiellt irritationsmoment som är bra att känna till på förhand.

Köp denna 3D-skrivare

SPECIFIKATIONER

PRECISION0,1 mm (100 mikroner)
VOLYM230 x 150 x 140 mm
FILAMENTDIAMETER1,75 mm
TYPFFF
VIKT14 kg
UPPKOPPLINGWiFi/USB/SD-kort
VÄRMD BÄDDJa
BYGGHASTIGHET200mm/s
11
35
microns
12*68*20cm
Byggvolym
 • Wanhao Duplicator 7
 • Bygghastighet: 30mm/timme
 • Teknik: SLA

Köp denna 3D-skrivare

Vad är skillnaden på billiga och dyra 3D-skrivare?

3D-skrivare länge varit alltför dyra för att det ska vara värt för privatpersoner att införskaffa för privat bruk.

Priserna har under de senaste åren pressats rejält och det finns idag riktigt billiga 3D-skrivare för så lite som 3,000 kronor. Se exempel på billiga 3D-skrivare längre ner.

3D-skrivare i billigare klassen kan levereras i from av byggsatser som måste monteras på egen hand.

3D-skrivare i byggsats är generellt sett billigare men kräver också en viss kompetens och ofta en hel del datorvana av användaren.

De flesta 3D-skrivare som går att köpa färdiga ligger idag på runt 4,000 - 20,000 kronor, med det finns också många mer påkostade modeller på över 30,000 kronor som är mer riktade till företag för professionellt bruk.

Den andra varianten av 3D-skrivare är stora kolosser avsedda för industrin eller för områden där ytans jämnhet och de precisa måtten är av högsta vikt.

Den där typen av industrispecialiserad 3D-skrivare kan ligga på kostnader från några hundra tusen kronor upp till flera miljoner.

Rent generellt handlar prisskillnader på 3D-skrivare om områden som:

 • 3D-skrivarens maximala volym för utskrift
 • Vilka olika filament och material maskinen klarar av att skriva ut med. Om du tycker det är viktigt att kunna använda olika material eller färger för dina utskrifter läs då våran filament guide
 • Skrivarhastighet 
 • Ytjämnhet och precision är en stor faktor där dyrare 3D skrivare generellt gör ett bättre jobb än vad en billig 3D-skrivare kan göra

Hur mycket ska man spendera?

Som alltid när en ny teknisk pryl ska införskaffas får man väga funktionerna, designen och nyttan mot den egna plånboken. Om du är något av en amatör inom 3D-skrivare och inte har en större budget tillgänglig för den här typen av inköp, gör du helt rätt i att satsa på att köpa en variant runt 5,000 kronor.

Vill satsa lite mer så kan 3D skrivaren Ultimaker 2 Extended eller SLA skrivaren Form 2 från 3d-print företaget Formlabs vara intressant. 

3D-skrivare i byggsats

Den uppmärksamme användaren noterar stora fördelar i pris med att köpa 3D-skrivare i byggsats istället för att satsa på en redan ihopsatt modell.

3D-skrivare i byggsats innebär att du som användare bygger 3D-skrivaren själv genom att montera och sätta ihop maskinen, samt installera eventuella programvaror.

Detta kräver ofta en hel del datorvana och tekniska förkunskaper, men för den som är teknisk kan detta ses som en roligt utmaning i sig.

Generellt sett är kvaliteten på utskrifterna i samma nivå som hos redan ihopsatta maskiner, och när den väl är korrekt ihopsatt finns det få skillnader på byggsats och färdigmonterad.

Fördelarna är att en 3D-skrivare i byggsats kan modifieras för att passa den individuella användaren perfekt och maskinen kan med fördel uppgraderas med ny programvara och modifikationer på hur utskrifterna sköts kan modifieras för att finslipa slutresultatet.

Återigen är detta dock ett arbete som kräver teknisk kunskap och datorvana, men för den som besitter dessa kunskaper är en modell i byggsats ofta ett billigt alternativ jämfört med redan monterade.

Populära 3D-skrivare i byggsats

3D-skrivare Billigaste pris Upplösning Byggvolym Info
1
50
microns
18*19*20cm
Byggvolym

Velleman vertex K8400

Velleman k8400 är en gedigen och prisvärd kvalitetsskrivare för gör-det-själv-entusiaster, i hög grad anpassningsbarnär det gäller både hård- och mjukvara. Modellen kommer levererad som ett kit och måste monteras innan användning. I sin hopsatta form gör den stora, genomskinliga designen med stor skrivaryta det möjligt att printa även större objekt med stor precision – upplösningen kan ställas in till minst 0,05 mm. För under 6000 kr låter den här skrivaren dig alltså skapa objekt med samma detaljrikedom som långt mycket dyrare modeller.

Mjukvaran till printern är baserad på öppen källkod. Du bygger dina modeller i Repetier och använder CuraEngine och Slic3r för att förbereda dem för utskrift med PLA- eller ABS-filament. Skrivarinställningarna görs med hjälp av knappar på själva printern, och nedladdade filer måste anpassas utifrån modellens specifikationer på filament, temperatur och fläktar. Jobben matas in via USB eller SD-kort. Ett SD-kort kan även användas för att uppdatera skrivarens inbyggda mjukvara.

Som extra tillbyggnad stöder Velleman vertex k8400 tvåfärgsutskrifter genom dubbelutmatning i två skrivarhuvuden. En del användare väljer också att trimma printern genom att bygga in en uppvärmningsbar skrivaryta ovanpå den medföljande glasskivan.

3D-utskrifterna kan bli ganska ljudliga, så modellen passar inte dig som behöver en diskret skrivare att kunna köra i bakgrunden medan du gör annat i samma rum. Det här är inte heller en passande modell för dig som vill ha en printer som fungerar av sig själv utan vidare skötsel och finjusteringar.

Sammanfattning

Velleman K8400 är ett utmärkt och prisvärt val för 3D-entusiaster som inte räds en del justerings- och monteringsarbete. Rätt inställd producerar denna precisionsprinter objekt av mycket hög kvalitet. Med sin stora skrivaryta och goda tillbyggnadsmöjligheter passar den perfekt för lärorika experiment och skräddarsydda utskrifter.

För att Velleman vertex k8400 ska uppnå sin fulla kapacitet krävs både experimentlusta och fingerfärdighet. Modellen är ett bra val för hobbyentusiaster, 3D-nördar och nybörjare som vill bekanta sig med självbygge av 3D-skrivare.

Köp denna 3D-skrivare

SPECIFIKATIONER

PRECISION0,05 mm (50 mikroner)
VOLYM180 x 190 x 200 mm
FILAMENTDIAMETER1,75 mm
TYPPLA/ABS
VIKT7 kg
UPPKOPPLINGUSB/SD-kort
VÄRMD BÄDDNej
2
500
microns
20*20*20cm
Byggvolym

Velleman K8200

Velleman k8200 är föregångaren till företagets vertex k8400, och precis som sin arvtagare rör det sig om en kvalitetsprinter för entusiaster som gärna tar sig an en hel del montage- och justeringsarbete. Det finns dock ett par centrala skillnader mellan de båda modellerna. k8200 är försedd med en uppvärmd skrivaryta, ännu fler modifikationsmöjligheter och arbetar tydligt snabbare och tystare – dessutom är den mer än tusenlappen billigare. På minussidan bör nämnas att den skriver ut i lägre upplösning och saknar SD-anslutning. Den öppna designen gör den också till ett sämre alternativ för barnfamiljer.

Printern levereras som hopsättbart kit. Räkna med en hel del arbete med både elektroniken, mekaniken och mjukvaran, även om de medföljande instruktionerna är välskrivna och lätta att följa. För att spara tid och slippa frustrationsmoment rekommenderas att se till att delarna hamnar rätt redan första gången, då eventuella felmontage kan vara svåra att korrigera i efterhand.

Väl monterad skapar velleman k8200 objekt med en precision upp till 0,05 mm. Även vid höga upplösningar hanterar den skrivarjobben riktigt snabbt och effektivt. Modellerna öppnas i det rikligt anpassningsbara programmet Repetier och förbereds för utskrift i Slic3r eller Cura. Stöd finns för både ABS- och PLA-filament, men ABS-utskrifter är ej att rekommendera, då de tenderar att lossna från skrivarytan. Både mjukvara och hårdvara är byggd på open source-kod och kan moddas i alla möjliga riktningar, inte minst på grund av skrivarens öppna design.

Velleman k8200 är en 3D-skrivare riktad till GDS-marknaden som rätt inställd och välskött kan matcha de resultat som uppnås av upp till fyra gånger dyrare modeller. Med sin snabbhet, sin tysthet och sina tillbyggnadsmöjligheter lär den förbli ett relevant alternativ för 3D-entusiaster som vet att uppskatta montage och justeringar som en del av själva konsten.

Sammanfattning

Velleman k8200 är en riktig 3D-skrivarklassiker för fingerfärdiga hobbyanvändare som värderar flexibilitet. Snabb, tyst och effektiv belönar den ett ordentligt monteringsarbete med utskrifter av riktigt hög klass. Med sin prislapp under 4600 kr och tillbyggnadsvänliga design står den sig väl mot dyrare konkurrenter.

Köp denna 3D-skrivare

SPECIFIKATIONER

PRECISION0,5 mm (500 mikroner)
VOLYM200 x 200 x 200 mm
FILAMENTDIAMETER3 mm
TYPABS/PLA
VIKT9 kg
UPPKOPPLINGUSB
VÄRMD BÄDDJa

Så, vilken är bäst?

Vilken som är den bästa 3D-skrivaren beror på vad man vill uppnå.

Modellerna skiljer sig beroende på flera faktorer som till exempel vilken typ av material och filament du vill använda.

Men även hur detaljerad slutproduktens yta behöver vara i kombination med objektets storlek, material, precision och färgsättning.

Det finns generellt sett två stora grupper av 3D-skrivare på marknaden idag:

 • Relativt enkla 3D-skrivare tillämpade för personligt bruk- eller mindre företag, vilka är billigare val.
 • Professionella 3D-skrivare som ofta är ganska dyra och ligger på en summa runt 30-50 000 kronor.

Viktiga specifikationer att tänka på innan köp

De olika 3D-skrivare som finns idag skiljer sig en hel del åt gällande ljudvolym, och den som prioriterar en tystare maskin kan behöva betala något mer.

Detsamma gäller om specifika krav på material finns – kanske är det viktigt att din 3D-skrivare kan skriva ut i metall, trä eller glas beroende på önskad slutprodukt.

Läs mer om metall 3D-skrivare  

Vilket CAD program ska du använda?

Olika CAD programvaror jobbar mycket olika vilket gör det viktigt att du väljer ett CAD program som fungerar med din 3D-skrivare.

Läs mer om mjukvaror i vår guide för CAD program 

Dubbla skrivhuvuden?

Annan annan sak att ta hänsyn till är 3D-skrivare med dubbla skrivhuvuden.

Uppvärmd byggplattform

Detta ger ökad precision och smidigare utskrifter, en uppvärmd byggplattform, så kallad heated bed, kan påverkar både pris och prestanda.

Kan man hyra 3D-skrivare?

För att avgöra om en 3D-skrivare är något för dig eller inte kan det vara smart att hyra en och prova på, innan du gör slag i saken och köper en egen.

Eftersom de fortfarande är relativt dyra kan det vara bra att prova på den nya tekniken via en hyrd 3D-printer, oavsett om man planerar att använda den hemma eller i en mer professionell miljö.

Avancerade maskiner som jobbar med friformsframställning kräver ofta ett eget rum, eller i alla fall ett avskilt område, då en del fortfarande låter ganska högt, och själva utskriften ofta tar flera timmar.

Beroende på vilket material man väljer att skriva ut i kan även en viss lukt sprida sig i rummet, till exempel en doft av smält plast.

Läs mer om PLA plast 

Detta gör att speciellt den som tänker sig en skrivare för hemmabruk, eller på en mindre arbetsplats, gör klokt i att hyra en maskin och testa hur prestanda, resultat, ljudvolym och eventuella andra aspekter påverkar platsen i övrigt.

Att hyra gör det också möjligt att prova olika modeller och maskiner från olika tillverkare, för att se vilka funktioner man prioriterar och värdesätter extra högt. Det finns flera uthyrare av dessa skrivare i de större städerna och dessa kan ofta leverera även till mindre orter på landsbygden.

Den intresserade gör bäst i att kontakta oss för mer info

Vilken 3D-skrivare passar för företag och skolor?

Användningsområdena för en 3D-skrivare varierar naturligtvis beroende på vart den ska användas.

En utbildad personal har andra möjligheter att hantera mer komplicerade maskiner framför någon som aldrig använt en 3D-skrivare tidigare. En mer lätthanterlig och användarvänlig modell kan vara att föredra i dessa fall.

Om du funderar på att skaffa 3D-skrivare för ditt företag för professionellt bruk eller inom universitet så rekommenderar vi att du beskriver ditt behov till oss så kan vi ge tips på passande modeller och assisterande information samt svara på eventuella frågor som kan hjälpa dig.


8.4 / 10 Betyg

Da Vinci Mini W 3d-skrivare

Da Vinci Mini W 3D-skrivare

XYZprinting Da Vinci Mini W

Allting med XYZprinting Da Vinci Mini W andas smidighet och användarvänlighet. Trots att modellen är 30 procent mindre än sin föregångare da Vinci Junior 1.0 kan den skriva ut lika stora objekt – och den gör bättre ifrån sig i testerna. Upplösningen kan ställas in mellan 0,1 till 0,4 mm (100-400 mikroner), och kvalitén på utskrifterna matchar eller överträffar i många fall de som uppnås av mycket dyrare modeller.

Skrivaren säljs färdigmonterad, så det är bara skyddsplasten som måste bort innan man kan köra igång. Med hjälp av da Vinci Minis automatiska kalibrering går installationen snabbt och enkelt. Själva printern har knappt några knappar, utan styrs genom XYZprintings egna, nedladdningsbara program XYZware för Windows 7 och Mac OS. Jobben matas in trådlöst via USB-sticka eller WiFi, och det inbyggda minnet gör det möjligt att starta igång en utskrift, gå iväg med datorn och komma tillbaka först när modelleringen är färdig. Skrivaren hanterar utskrifter i lägre upplösningar relativt snabbt och effektivt – högupplösta skrivarjobb kan dock ta tid.

Jämfört med många andra modeller är Da Vinci Mini riktigt tyst, trots den öppna designen utan skrivarlucka. Programmet XYZware låter användare skriva ut flera 3D-objekt i samma session, dock inte redigera själva modellerna. Observera att modellen bara stöder XYZprintings egna PLA-filament, och att den enkelt utbytbara skrivarytan inte värms upp under utskrift. Därför rekommenderas att stryka över ett tunt lager klister på det utbytbara aluminiumhöljet för att större 3D-modeller ska hålla sig på plats under modelleringen.

XYZprinting Da Vinci Mini W är perfekt för nybörjare som inte vill behöva montera sitt eget skrivarkit, lärare eller föräldrar som vill ha en enkel modell att använda med barn, och utvecklarteam som vill ha en enkel och välfungerande 3D-skrivare till bra pris.

Sammanfattning

XYZprinting Da Vinci Mini W är marknadens bästa 3D-skrivare i budgetklassen. För under 2500 kronor kan du nu få en skrivare som gör lika bra eller bättre ifrån sig än många dyrare konkurrenter. Med busenkel installation och behändig storlek passar den perfekt för nybörjaren som ändå vill kunna göra kvalitetsutskrifter. Du hittar inte en bättre 3D-skrivare för pengarna!

SPECIFIKATIONER

PRECISION0,1 mm (100 mikroner)
VOLYM150 x 150 x 150 mm
FILAMENTDIAMETER1,77 mm
TYPPLA
VIKT8 kg
UPPKOPPLINGWiFi/USB
VÄRMD BÄDDNej

8.1 / 10 Betyg

m3d-micro 3d-skrivare

M3D Micro 3D-printer

M3D Micro 3D Plus

M3D Micro 3D Plus snabbare än sin föregångare och passar för dig som prioriterar smidighet och användarvänlighet över snabbhet och stora utskriftsstorlekar. Denna marknadens absolut minsta och lättaste modell saknar knappar och styrs via USB med ett eget, intuitivt gränssnitt. Och trots sitt modesta pris kan den skriva ut objekt med en precision upp till 0,1 mm.

Med tanke på skrivarens användarvänliga och färgstarka koncept är det svårt att undvika att jämföra den med den större och ännu billigare XYZprinting Da Vinci Mini W. Ett plus gentemot denna konkurrent är Micro 3D:s flexibilitet. Även om printern i sitt grundläge får företagets egna PLA-filament inmatat under den avtagbara skrivarytan stöder den också andra material. Med en extramonterad arm på chassit kan den hantera de spolstorlekar som blivit standard inom branschen. Traditionell PLA är att rekommendera, då det hårdare ABS-filamentet ofta lossnar från skrivarens BuildTak – en specialplast som utvecklats för att hålla objekten på plats på skrivarytan utan något behov av uppvärmning.

Tänk på att mjukvaran tenderar att vara lite väl optimistisk i sin uppskattning av hur lång tid utskriften kommer att ta. Du kan inte arbeta i 3D-programmet medan det håller på att skriva ut, så se till att ha annat att göra – the Micro tillhör de långsammare 3D-skrivarna på marknaden, även vid lägre upplösningar, och skrivaren måste vara ansluten till datorn under hela utskriften. Som tur är håller den sig relativt tyst under pågående modellering.

Trots det familjevänliga utseendet är den öppna designen inte ideal för barnfamiljer. Enkelt installerad och kompatibel med både Mac och PC passar the Micro dock nybörjare och hushåll som vill ha möjlighet att printa mindre 3D-objekt med nästan samma lätthet som när man skriver ut ett pappersdokument. Läs hela recensionen för M3D Micro 3D.

Sammanfattning

M3D Micro 3D Plus (även kallad the Micro Plus) passar dig som letar efter en användarvänlig och prisvärd 3D-skrivare som fungerar väl redan från leveransen. Med sin kompakta, eleganta kubdesign tar den mindre plats på skrivbordet än en traditionell skrivare för papper – och den kräver ungefär lika mycket skötsel!

SPECIFIKATIONER

PRECISION0,5 mm (500 mikroner)
VOLYM115 x 109 x 115 mm
FILAMENTDIAMETER1.75 mm
TYPABS/PLA
VIKT1 kg
UPPKOPPLINGUSB
VÄRMD BÄDDNej