Bäst 3D Skrivare 2024

Vi har testat 7 av de bästa och billigaste 3D-skrivarna du kan köpa i Sverige just nu.

Dessa modeller passar dig som funderar på att en 3D printer till:

 • Hemmet för privat bruk
 • Företagsverksamhet/skola

Vill du få förslag utifrån dina förutsättningar? Gör vårt gratis onlinetest

bästa 3d printer

Ska du köpa 3D-skrivare för större verksamhet?

Vid köp av mer avancerade FDM och PolyJet-skrivare så gör du bäst i att läsa mer om metall 3D-skrivare eller kontakta angåde expertrådgivning.

3D printers har blivit billigare

Samtidigt som priset har sjunkit och gjort 3D-skrivarna billigare så har även tekniken förbättras samma takt.

Innan du köper 3D-skrivare så finns det viktiga saker du bör tänka på som vi går igenom längre ner på sidan.

3D-skrivare topplista

BAMBU LAB P1S

1. BAMBU LAB P1S

4.8 
Mest prisvärda 2024
CREALITY K1

2. CREALITY K1

4.6 
AI-utskrifter
PRUSA I3 MK3S+

3. PRUSA I3 MK3S+

4.5 
Mest anpassningsbar
CREALITY ENDER-3 V3 SE

4. CREALITY ENDER-3 V3 SE

4.3 
Bäst för nybörjare
ULTIMAKER S3

6. ULTIMAKER S3

4.3 
Lättanvänd
RAISE3D E2

7. RAISE3D E2

4.2 
Bäst för prototyper

1. BAMBU LAB P1S

Mest prisvärda 2024
4.8  BAMBU LAB P1S
KOLLA PRIS

Bambu Labs P1S Sammanfattning:

Bambu Labs P1S är enligt oss den bästa och mest prisvärda 3D skrivaren du kan köpa. Det är en skrivare som alltid fungerar, och det den producerar är av absolut toppkvalité. Den är otroligt lätt att komma igång med och tack vare WiFi/Bluetooth slipper du krångla med USB-minnen fram och tillbaka för att printa dina designer.

Varför Köpa Bambu Lab P1S?

Extremt prisvärd produkt som ger dig högsta kvalitet till ett väldigt överkomligt pris. Lätthanterlig och användarvänlig som kräver minimal tidsåtgång, dels för själva utskrifterna men även för konfiguration och kalibrering.

Vem passar inte denna 3d-skrivare?

P1S är en 3d-skrivare som "bara funkar", du kommer inte behöva göra några kalibreringar eller uppgraderingar (förutom möjligtvis om du köper P1P och längre fram vill uppgradera till P1S (vilket absolut går att göra)), men vissa personer gillar att grotta ner sig i hur tekniken fungerar och uppgradera små som stora delar i sin 3d-skrivare. Detta är inte rätt printer för det syftet utan då passar snarare produkter från Creality, specifikt Ender serien bättre.

• Fördel: Robust byggd och mycket tyst

• Fördel: Kan göra stora utskrifter fort

• Fördel: Fungerar utan någon manuell handpåläggning (stor tidsbesparing)

• Nackdel: Inte lika hands on som med andra 3d skrivare, du behöver inte pilla lika mycket med den.

• Nackdel: Prismässigt i det dyrare segmentet

2. CREALITY K1

AI-utskrifter
4.6  CREALITY K1
KOLLA PRIS

Creality K1 sammanfattning

Creality har nyligen släppt en ny 3D skrivare, nämligen K1 och K1 Max. Detta som var till Bambu Labs P1P/S. Creality K1 är ungefär 3000 kr billigare (ej K1 Max) men håller jämna steg med Bambu Labs P-serie. 
De främsta nyheterna som Creality lanserade i samband med K1 och K1 Max är en nyskapad AI-motor som automatiskt sköter inställningar och framförallt ändrar inställningar under tiden en utskrift sker. Olika delar av en utskrift kräver olika precision, hastighet och andra typer av inställningar som dels gör att K1 & K1 Max kan "sakta ner" och vara extremt detaljerad när det är viktigt. Och på samma sätt kan den öka hastigheten när det inte krävs detaljer, vilket gör att utskriftshastigheten förbättrats avsevärt.

Varför köpa Creality K1?

Creality K1 är en utmärkt 3D-skrivare för både nybörjare och erfarna användare, som kombinerar användarvänlighet med hög kvalitet. Dess stabila konstruktion säkerställer pålitliga utskrifter, och den har en rad funktioner som gör 3D-utskrift både roligare och mer effektiv. Dessutom är Creality ett välkänt och betrott märke inom 3D-utskriftsvärlden, vilket innebär att du kan förvänta dig pålitlig kundservice och en aktiv community för support och tips. Att investera i en Creality K1 kan vara ett smart drag för att utforska och växa inom 3D-utskriftens värld.

Vem passar inte denna 3D-skrivare?

Creality K1 är en 3D-skrivare för privatpersoner. Den lämpar sig bäst för hobbyister eller företag där extrem precision inte är prioriterat.

 • Fördel: Lättlärd och lättanvänd (första utskriften kan göras 15 min efter leverans)
 • Fördel: Snabba utskrifter
 • Fördel: Smarta funktioner 
 • Nackdel: Inte största utskriftsytan
 • Nackdel: Creality är inte kända för snabb kundtjänst om något skulle fela.

3. PRUSA I3 MK3S+

Mest anpassningsbar
4.5  PRUSA I3 MK3S+
KOLLA PRIS

Prusa i3 MK3S+ sammanfattning

Prusa i3 MK3S+ är en toppval för 3D-utskriftsintresserade tack vare dess precision och pålitlighet. Den är perfekt för både nybörjare och erfarna, med funktioner som filament-sensor och kraftavbrottåterupptagning för problemfria utskrifter. Dess öppna källkodsdesign och stora community gör den till en smart investering för alla 3D-utskriftsprojekt.

Varför köpa MK3S+

Används av både professionella 3D-printföretag samt hobbyister. Detta är 3D-skrivaren för dig som vill ha så mycket som det bara går för pengarna. Det innebär visserligen att du inte får några gimmicks eller tidsbesparande funktioner som du hittar hos Bambu Labs P-serie eller Creality K1. Men utskrifterna är av högsta möjliga kvalité inom detta prissegment (hobby) och du får även en 3D-skrivare som kommer hålla i flera år och där det i framtiden kommer finnas uppgraderingsmöjligheter.

Vem passar inte denna 3D-skrivare?

Prusa i3 MK3S+ passar både nybörjare och entusiaster som vill ha lite mer funktioner än en budget skrivare. Priset avspeglar och motiverar detta.

 • Fördel: Open source med ett starkt community
 • Nackdel: Kan vara svårt att komma igång om man saknar grundläggande teknisk kompetens
 • Fördel: Material kan kombineras
 • Nackdel: Inte enklaste mjukvaran
 • Fördel: Uppgraderingsmöjligheterna är stora

4. CREALITY ENDER-3 V3 SE

Bäst för nybörjare
4.3  CREALITY ENDER-3 V3 SE
KOLLA PRIS

Creality Ender-3 V3 SE sammanfattning

Här har du en mycket prisvärd och högkvalitativ 3D-skrivare som passar perfekt för nybörjare som inte vill lägga uppemot 10 000 kr på en 3D skrivare för att komma igång.

Varför köpa Creality Ender-3 V3 SE

Jämfört med tidigare modell har denna en förbättrad programvara. Den redan stilrena designen har tagits ett steg vidare. Precis som den tidigare modellen är också denna lätt installerad och lättanvänd. Levereras med en liten förvaringslåda.

Vem denna 3d-skrivare inte passar för

Söker du en 3d-skrivare för storskalig produktion och mycket krävande detaljer, till exempel medicinsk utrustning, ska du satsa på en industriversion i stället.

 • Fördel: Perfekt för nybörjare
 • Fördel: Prisvärd och lättanvänd
 • Nackdel: Något hög ljudnivå 
 • Nackdel: Kräver en den manuell hantering jämfört med t.ex. Bambu Lab P1S/P, t.ex. har V3 SE inte WiFi utan SD kort.

5. ANYCUBIC MONO X2

Resin
4.3  ANYCUBIC MONO X2
KOLLA PRIS

ANYCUBIC PHOTON MONO sammanfattning

Den nya Anycubic Photon Mono kommer med en sex tum stor byggplatta och utskriftsteknologi som ger upp till 250 % snabbare utskrifter än den tidigare modellen. Detta ökar såväl din produktivitet som skaparglädje.

Varför köpa ANYCUBIC PHOTON MONO?

Anycubic Photon Mono är en ultramodern 3D-skrivare som använder sig av UV-ljus och speciella hartser för att skapa utskrifterna. Detta gör resultatet mer högupplöst och därmed jämnare.

Vem passar inte denna 3D-skrivare?

Skrivaren är inte särskilt lämpad för dig som har ett litet arbetsrum med dålig ventilation, eftersom att materialen som används har en ganska frän doft.

 • Fördel: Snabba utskrifter
 • Fördel: Använder UV-ljus istället för en traditionell extruder
 • Nackdel: Materialen som används luktar en del
 • Nackdel: Förhållandevis dyra utskrifter

6. ULTIMAKER S3

Lättanvänd
4.3  ULTIMAKER S3
KOLLA PRIS

Ultimaker S3 sammanfattning

Resultatet av detta 3d skrivare test är att Ultimaker S3 är liten och nätt och passar på ett vanligt bord samtidigt som den ger bra resultat och har många materialval. Den producerar perfekta utskrifter tack vare ett väl kontrollerat luftflöde.

Varför köpa Ultimaker S3

Ultimaker S3 har hög prestanda som bäst fungerar för det lilla företaget. Den är lättanvänd och projekten kommer snabbt igång efter bara en halvtimmes introduktion. Designen med glasdörr ger hög kvalitet, tillförlitlighet och säkerhet.

Vem passar inte denna 3D-skrivare?

Ultimaker S3 är med sitt pris inte det mest lämpliga alternativet som finns för privatpersonen och nybörjaren som intresserat sig för en ny hobby.

 • Fördel: Lättanvänd och smidig.
 • Fördel: Lätt att lära sig.
 • Fördel: Smart design med ett skyddande hölje.
 • Nackdel: För dyr för privatpersonen vilket gör att den bäst passar till små företag.

7. RAISE3D E2

Bäst för prototyper
4.2  RAISE3D E2
KOLLA PRIS

Raise3D E2 sammanfattning

Raise3d e2 är en skrivare med flera unika funktioner. Skrivaren har både Mirror Mode så du kan skriva ut två spegelvända sidor samtidigt och Duplication Mode så du kan skriva ut två identiska sidor samtidigt. Detta gör att du kan öka produktiviteten.

Varför köpa Raise3D E2

En inbyggd sensor som gör att din arbetsyta alltid är vågrät, stor byggyta, flexibel byggplatta och bra säkerhetsfunktioner ger dig en skrivare som är pålitlig och klarar de flesta normala behov.

Vem passar inte denna 3D-skrivare?

Den här skrivaren är perfekt för att skapa i större skala, men kanske inte är för den som vill utveckla och tillverka prototyper hemma.

 • Fördel: Dubbla skrivarhuvuden som arbetar oberoende av varandra. Hög utskriftskvalitet.
 • Nackdel: Stor och tung, krävs två personer för att packa upp. Temperaturen blir inte tillräckligt hög för vissa material.

Vad är skillnaden på billiga och dyra 3D-skrivare?

3D-skrivare länge varit alltför dyra för att det ska vara värt för privatpersoner att införskaffa för privat bruk.

Priserna har under de senaste åren pressats rejält och det finns idag riktigt billiga 3D-skrivare för så lite som 3,000 kronor. Se exempel på billiga 3D-skrivare längre ner.

3D-skrivare i billigare klassen kan levereras i from av byggsatser som måste monteras på egen hand.

3D-skrivare i byggsats är generellt sett billigare men kräver också en viss kompetens och ofta en hel del datorvana av användaren.

De flesta 3D-skrivare som går att köpa färdiga ligger idag på runt 4,000 - 20,000 kronor, med det finns också många mer påkostade modeller på över 30,000 kronor som är mer riktade till företag för professionellt bruk.

Den andra varianten av 3D-skrivare är stora kolosser avsedda för industrin eller för områden där ytans jämnhet och de precisa måtten är av högsta vikt.

Den där typen av industrispecialiserad 3D-skrivare kan ligga på kostnader från några hundra tusen kronor upp till flera miljoner.

Rent generellt handlar prisskillnader på 3D-skrivare om områden som:

 • 3D-skrivarens maximala volym för utskrift
 • Vilka olika filament och material maskinen klarar av att skriva ut med. Om du tycker det är viktigt att kunna använda olika material eller färger för dina utskrifter läs då våran filament guide
 • Skrivarhastighet
 • Ytjämnhet och precision är en stor faktor där dyrare 3D skrivare generellt gör ett bättre jobb än vad en billig 3D-skrivare kan göra

Hur mycket ska man spendera?

Som alltid när en ny teknisk pryl ska införskaffas får man väga funktionerna, designen och nyttan mot den egna plånboken. Om du är något av en amatör inom 3D-skrivare och inte har en större budget tillgänglig för den här typen av inköp, gör du helt rätt i att satsa på att köpa en variant runt 5,000 kronor.

Vill satsa lite mer så kan 3D skrivaren Ultimaker 2 Extended eller SLA skrivaren Form 2 från 3d-print företaget Formlabs vara intressant.

3D-skrivare i byggsats

Den uppmärksamme användaren noterar stora fördelar i pris med att köpa 3D-skrivare i byggsats istället för att satsa på en redan ihopsatt modell.

3D-skrivare i byggsats innebär att du som användare bygger 3D-skrivaren själv genom att montera och sätta ihop maskinen, samt installera eventuella programvaror.

Detta kräver ofta en hel del datorvana och tekniska förkunskaper, men för den som är teknisk kan detta ses som en roligt utmaning i sig.

Generellt sett är kvaliteten på utskrifterna i samma nivå som hos redan ihopsatta maskiner, och när den väl är korrekt ihopsatt finns det få skillnader på byggsats och färdigmonterad.

Fördelarna är att en 3D-skrivare i byggsats kan modifieras för att passa den individuella användaren perfekt och maskinen kan med fördel uppgraderas med ny programvara och modifikationer på hur utskrifterna sköts kan modifieras för att finslipa slutresultatet.

Återigen är detta dock ett arbete som kräver teknisk kunskap och datorvana, men för den som besitter dessa kunskaper är en modell i byggsats ofta ett billigt alternativ jämfört med redan monterade.

Så, vilken är bäst?

Vilken som är den bästa 3D-skrivaren beror på vad man vill uppnå.

Modellerna skiljer sig beroende på flera faktorer som till exempel vilken typ av material och filament du vill använda.

Men även hur detaljerad slutproduktens yta behöver vara i kombination med objektets storlek, material, precision och färgsättning.

Det finns generellt sett två stora grupper av 3D-skrivare på marknaden idag:

 • Relativt enkla 3D-skrivare tillämpade för personligt bruk- eller mindre företag, vilka är billigare val.
 • Professionella 3D-skrivare som ofta är ganska dyra och ligger på en summa runt 30-50 000 kronor.

Viktiga specifikationer att tänka på innan köp

De olika 3D-skrivare som finns idag skiljer sig en hel del åt gällande ljudvolym, och den som prioriterar en tystare maskin kan behöva betala något mer.

Detsamma gäller om specifika krav på material finns – kanske är det viktigt att din 3D-skrivare kan skriva ut i metall, trä eller glas beroende på önskad slutprodukt.

Läs mer om metall 3D-skrivare  

Vilket CAD program ska du använda?

Olika CAD programvaror jobbar mycket olika vilket gör det viktigt att du väljer ett CAD program som fungerar med din 3D-skrivare.

Läs mer om mjukvaror i vår guide för CAD program 

Dubbla skrivhuvuden?

Annan annan sak att ta hänsyn till är 3D-skrivare med dubbla skrivhuvuden.

Uppvärmd byggplattform

Detta ger ökad precision och smidigare utskrifter, en uppvärmd byggplattform, så kallad heated bed, kan påverkar både pris och prestanda.

Kan man hyra 3D-skrivare?

För att avgöra om en 3D-skrivare är något för dig eller inte kan det vara smart att hyra en och prova på, innan du gör slag i saken och köper en egen.

Eftersom de fortfarande är relativt dyra kan det vara bra att prova på den nya tekniken via en hyrd 3D-printer, oavsett om man planerar att använda den hemma eller i en mer professionell miljö.

Avancerade maskiner som jobbar med friformsframställning kräver ofta ett eget rum, eller i alla fall ett avskilt område, då en del fortfarande låter ganska högt, och själva utskriften ofta tar flera timmar.

Beroende på vilket material man väljer att skriva ut i kan även en viss lukt sprida sig i rummet, till exempel en doft av smält plast.

Läs mer om PLA plast 

Detta gör att speciellt den som tänker sig en skrivare för hemmabruk, eller på en mindre arbetsplats, gör klokt i att hyra en maskin och testa hur prestanda, resultat, ljudvolym och eventuella andra aspekter påverkar platsen i övrigt.

Att hyra gör det också möjligt att prova olika modeller och maskiner från olika tillverkare, för att se vilka funktioner man prioriterar och värdesätter extra högt. Det finns flera uthyrare av dessa skrivare i de större städerna och dessa kan ofta leverera även till mindre orter på landsbygden.

Den intresserade gör bäst i att kontakta oss för mer info 

Vilken 3D-skrivare passar för företag och skolor?

Användningsområdena för en 3D-skrivare varierar naturligtvis beroende på vart den ska användas.

En utbildad personal har andra möjligheter att hantera mer komplicerade maskiner framför någon som aldrig använt en 3D-skrivare tidigare. En mer lätthanterlig och användarvänlig modell kan vara att föredra i dessa fall.

Om du funderar på att skaffa 3D-skrivare för ditt företag för professionellt bruk eller inom universitet så rekommenderar vi att du beskriver ditt behov till oss så kan vi ge tips på passande modeller och assisterande information samt svara på eventuella frågor som kan hjälpa dig.