3D-skrivare köpguide 2018

Att köpa 3D-skrivare är idag rätt i tiden, dagens moderna 3D-skrivare har krympt markant och är allt mer kompakta samtidigt som priset har sjunkit och gjort 3D-skrivarna billigare i samma takt som tekniken har förbättras.

Det är nu perfekt läge för både företag och privatpersoner med att dra nytta av 3D-skrivarens möjligheter. Vi testar några av de mest populära och prisvärda 3D-skrivarna på marknaden och går igenom områden som du bör tänka på innan du köper din 3D-skrivare.

Läs övergripande specifikationer i listan nedan och se mer ingående detaljer i recensionerna längre ner på sidan.

3d-skrivare

3D-skrivare Billigaste pris Upplösning Byggvolym Info Betyg
1
20
microns
22*22*30cm
Byggvolym
 • Ultimaker 2 Extended
 • Bygghastighet: 300mm/s
 • Filamentdiameter: 2.85 mm
 • Teknik: FDM
2
35
microns
12*68*20cm
Byggvolym
 • Wanhao Duplicator 7
 • Bygghastighet: 30mm/timme
 • Teknik: SLA
3
100
microns
23*15*14cm
Byggvolym
 • Flashforge Dreamer
 • Bygghastighet: 200mm/s
 • Filamentdiameter: 1.75mm
 • Teknik: FDM
4
100
microns
23*15*15cm
Byggvolym
 • Flashforge Creator Pro
 • Bygghastighet: 200mm/s
 • Filamentdiameter: 1.75mm
 • Teknik: FDM

Skillnader på en billig och dyr 3D-skrivare

3D-skrivarna länge varit mycket dyra, rent av alltför dyra för att det ska vara värt för vanliga privatpersoner att införskaffa en för privat bruk. Priserna har under de senaste åren pressats rejält och det finns idag riktigt billiga 3D-skrivare för så lite som 3,000 kronor. 

Vissa 3D-skrivare i billigare klassen kan levereras ofta i from av byggsatser som måste monteras på egen hand. 3D-skrivare i byggsats är generellt sett billigare men kräver också en viss kompetens och ofta en hel del datorvana av användaren.

De allra flesta 3D-skrivare som går att köpa färdiga ligger idag på runt 3,000 - 20,000 kronor, med det finns också många mer påkostade modeller på över 30,000 kronor som är mer riktade till företag för professionellt bruk.

Den andra varianten av 3D-skrivare är stora kolosser avsedda för industrin eller för områden där ytans jämnhet och de precisa måtten är av högsta vikt. Dessa maskiner är ofta rent fysiskt större och kan hantera stora utskrifter som till exempel reservdelar till bilar eller rymdfarkoster, eller mycket precisa sådana, som till exempel tandproteser eller en höftkula i titan. Den där typen av industrispecialiserad 3D-skrivare kan ligga på kostnader från några hundra tusen kronor upp till flera miljoner.

Rent generellt handlar prisskillnader på olika 3D-skrivare om områden som:

 • 3D-skrivarens maximala volym för utskrift
 • Vilka olika filament och material maskinen klarar av att skriva ut med. Om du tycker det är viktigt att kunna använda olika material eller färger för dina utskrifter läs då våran filament guide.
 • Skrivarhastighet
 • Ytjämnhet och precision är en stor faktor där dyrare 3D skrivare generellt gör ett bättre jobb än vad en billig 3D-skrivare kan göra

Köp en 3D-skrivare som matchar din budget

Som alltid när en ny teknisk pryl ska införskaffas får man väga funktionerna, designen och nyttan mot den egna plånboken. Om du är något av en amatör inom 3D-skrivare och inte har en större budget tillgänglig för den här typen av inköp, gör du helt rätt i att satsa på att köpa en variant runt 5,000 kronor.

Om du vill satsa lite större så kan 3D skrivaren Ultimaker 2 extended eller SLA skrivaren Form 2 ifrån 3d print företaget Formlabs vara intressant. 

3D-skrivare i byggsats

Den uppmärksamme användaren noterar stora fördelar i pris med att köpa 3D-skrivare i byggsats istället för att satsa på en redan ihopsatt modell.

3D-skrivare i byggsats innebär att du som användare behöver montera och sätta ihop maskinen på egen hand, samt installera eventuella programvaror. Detta kräver ofta en hel del datorvana och tekniska förkunskaper, men för den tekniskt kunnige kan detta ses som en utmaning i sig.

Generellt sett är kvaliteten på utskrifterna i samma nivå som hos redan ihopsatta maskiner, och när den väl är korrekt ihopsatt finns det få skillnader på byggsats och färdigmonterad.

Fördelarna är att en 3D-skrivare i byggsats kan modifieras för att passa den individuella användaren perfekt och maskinen kan med fördel uppgraderas med ny programvara och modifikationer på hur utskrifterna sköts kan modifieras för att finslipa slutresultatet. Återigen är detta dock ett arbete som kräver teknisk kunskap och datorvana, men för den som besitter dessa kunskaper är en modell i byggsats ofta ett billigt alternativ jämfört med redan monterade.

Vilken är den bästa 3D-skrivaren?

Vilken som är den bästa 3D-skrivaren beror på vad man vill uppnå med sin 3D-skrivare. Idag kommer olika modeller i alla prisklasser, storlekar och varianter. Modellerna skiljer sig beroende på flera faktorer som till exempel vilken typ av material och filament du vill använda. Men även hur detaljerad slutproduktens yta behöver vara i kombination med objektets storlek, material, precision och färgsättning.

Det finns generellt sett två stora grupper av 3D-skrivare på marknaden idag:

 • Relativt enkla 3D-skrivare tillämpade för personligt bruk- eller mindre företag, vilka är billigare val.
 • Professionella 3D-skrivare som ofta är ganska dyra och ligger på en summa runt 30-50 000 kronor.

För att kunna hitta den 3D-skrivare som passar dina behov så har vi gjort research av många olika test som finns tillgängliga på nätet. Vi har valt ut och recenserat några av de hetaste 3D-skrivarna på marknaden för att titta närmare på olika för- och nackdelar och vilken som är bäst när det kommer till 3D-skrivare lämpade för mer privat bruk.

8.6 / 10 Betyg

Bild på Velleman Vertex K8400 3d-skrivare hos alla3dskrivare.se

Velleman Vertex K8400 3d-skrivare

Velleman vertex K8400

Velleman k8400 är en gedigen och prisvärd kvalitetsskrivare för gör-det-själv-entusiaster, i hög grad anpassningsbarnär det gäller både hård- och mjukvara. Modellen kommer levererad som ett kit och måste monteras innan användning. I sin hopsatta form gör den stora, genomskinliga designen med stor skrivaryta det möjligt att printa även större objekt med stor precision – upplösningen kan ställas in till minst 0,05 mm. För under 6000 kr låter den här skrivaren dig alltså skapa objekt med samma detaljrikedom som långt mycket dyrare modeller.

Mjukvaran till printern är baserad på öppen källkod. Du bygger dina modeller i Repetier och använder CuraEngine och Slic3r för att förbereda dem för utskrift med PLA- eller ABS-filament. Skrivarinställningarna görs med hjälp av knappar på själva printern, och nedladdade filer måste anpassas utifrån modellens specifikationer på filament, temperatur och fläktar. Jobben matas in via USB eller SD-kort. Ett SD-kort kan även användas för att uppdatera skrivarens inbyggda mjukvara.

Som extra tillbyggnad stöder Velleman vertex k8400 tvåfärgsutskrifter genom dubbelutmatning i två skrivarhuvuden. En del användare väljer också att trimma printern genom att bygga in en uppvärmningsbar skrivaryta ovanpå den medföljande glasskivan.

3D-utskrifterna kan bli ganska ljudliga, så modellen passar inte dig som behöver en diskret skrivare att kunna köra i bakgrunden medan du gör annat i samma rum. Det här är inte heller en passande modell för dig som vill ha en printer som fungerar av sig själv utan vidare skötsel och finjusteringar.

Sammanfattning

Velleman K8400 är ett utmärkt och prisvärt val för 3D-entusiaster som inte räds en del justerings- och monteringsarbete. Rätt inställd producerar denna precisionsprinter objekt av mycket hög kvalitet. Med sin stora skrivaryta och goda tillbyggnadsmöjligheter passar den perfekt för lärorika experiment och skräddarsydda utskrifter.

För att Velleman vertex k8400 ska uppnå sin fulla kapacitet krävs både experimentlusta och fingerfärdighet. Modellen är ett bra val för hobbyentusiaster, 3D-nördar och nybörjare som vill bekanta sig med självbygge av 3D-skrivare.

SPECIFIKATIONER

PRECISION0,05 mm (50 mikroner)
VOLYM180 x 190 x 200 mm
FILAMENTDIAMETER1,75 mm
TYPPLA/ABS
VIKT7 kg
UPPKOPPLINGUSB/SD-kort
VÄRMD BÄDDNej

Tillbaka till tabellen


8.4 / 10 Betyg

Da Vinci Mini W 3d-skrivare

Da Vinci Mini W 3D-skrivare

XYZprinting Da Vinci Mini W

Allting med XYZprinting Da Vinci Mini W andas smidighet och användarvänlighet. Trots att modellen är 30 procent mindre än sin föregångare da Vinci Junior 1.0 kan den skriva ut lika stora objekt – och den gör bättre ifrån sig i testerna. Upplösningen kan ställas in mellan 0,1 till 0,4 mm (100-400 mikroner), och kvalitén på utskrifterna matchar eller överträffar i många fall de som uppnås av mycket dyrare modeller.

Skrivaren säljs färdigmonterad, så det är bara skyddsplasten som måste bort innan man kan köra igång. Med hjälp av da Vinci Minis automatiska kalibrering går installationen snabbt och enkelt. Själva printern har knappt några knappar, utan styrs genom XYZprintings egna, nedladdningsbara program XYZware för Windows 7 och Mac OS. Jobben matas in trådlöst via USB-sticka eller WiFi, och det inbyggda minnet gör det möjligt att starta igång en utskrift, gå iväg med datorn och komma tillbaka först när modelleringen är färdig. Skrivaren hanterar utskrifter i lägre upplösningar relativt snabbt och effektivt – högupplösta skrivarjobb kan dock ta tid.

Jämfört med många andra modeller är Da Vinci Mini riktigt tyst, trots den öppna designen utan skrivarlucka. Programmet XYZware låter användare skriva ut flera 3D-objekt i samma session, dock inte redigera själva modellerna. Observera att modellen bara stöder XYZprintings egna PLA-filament, och att den enkelt utbytbara skrivarytan inte värms upp under utskrift. Därför rekommenderas att stryka över ett tunt lager klister på det utbytbara aluminiumhöljet för att större 3D-modeller ska hålla sig på plats under modelleringen.

XYZprinting Da Vinci Mini W är perfekt för nybörjare som inte vill behöva montera sitt eget skrivarkit, lärare eller föräldrar som vill ha en enkel modell att använda med barn, och utvecklarteam som vill ha en enkel och välfungerande 3D-skrivare till bra pris.

Sammanfattning

XYZprinting Da Vinci Mini W är marknadens bästa 3D-skrivare i budgetklassen. För under 2500 kronor kan du nu få en skrivare som gör lika bra eller bättre ifrån sig än många dyrare konkurrenter. Med busenkel installation och behändig storlek passar den perfekt för nybörjaren som ändå vill kunna göra kvalitetsutskrifter. Du hittar inte en bättre 3D-skrivare för pengarna!

SPECIFIKATIONER

PRECISION0,1 mm (100 mikroner)
VOLYM150 x 150 x 150 mm
FILAMENTDIAMETER1,77 mm
TYPPLA
VIKT8 kg
UPPKOPPLINGWiFi/USB
VÄRMD BÄDDNej

Tillbaka till tabellen


8.1 / 10 Betyg

m3d-micro 3d-skrivare

M3D Micro 3D-printer

M3D Micro 3D Plus

M3D Micro 3D Plus snabbare än sin föregångare och passar för dig som prioriterar smidighet och användarvänlighet över snabbhet och stora utskriftsstorlekar. Denna marknadens absolut minsta och lättaste modell saknar knappar och styrs via USB med ett eget, intuitivt gränssnitt. Och trots sitt modesta pris kan den skriva ut objekt med en precision upp till 0,1 mm.

Med tanke på skrivarens användarvänliga och färgstarka koncept är det svårt att undvika att jämföra den med den större och ännu billigare XYZprinting Da Vinci Mini W. Ett plus gentemot denna konkurrent är Micro 3D:s flexibilitet. Även om printern i sitt grundläge får företagets egna PLA-filament inmatat under den avtagbara skrivarytan stöder den också andra material. Med en extramonterad arm på chassit kan den hantera de spolstorlekar som blivit standard inom branschen. Traditionell PLA är att rekommendera, då det hårdare ABS-filamentet ofta lossnar från skrivarens BuildTak – en specialplast som utvecklats för att hålla objekten på plats på skrivarytan utan något behov av uppvärmning.

Tänk på att mjukvaran tenderar att vara lite väl optimistisk i sin uppskattning av hur lång tid utskriften kommer att ta. Du kan inte arbeta i 3D-programmet medan det håller på att skriva ut, så se till att ha annat att göra – the Micro tillhör de långsammare 3D-skrivarna på marknaden, även vid lägre upplösningar, och skrivaren måste vara ansluten till datorn under hela utskriften. Som tur är håller den sig relativt tyst under pågående modellering.

Trots det familjevänliga utseendet är den öppna designen inte ideal för barnfamiljer. Enkelt installerad och kompatibel med både Mac och PC passar the Micro dock nybörjare och hushåll som vill ha möjlighet att printa mindre 3D-objekt med nästan samma lätthet som när man skriver ut ett pappersdokument. Läs hela recensionen för M3D Micro 3D.

Sammanfattning

M3D Micro 3D Plus (även kallad the Micro Plus) passar dig som letar efter en användarvänlig och prisvärd 3D-skrivare som fungerar väl redan från leveransen. Med sin kompakta, eleganta kubdesign tar den mindre plats på skrivbordet än en traditionell skrivare för papper – och den kräver ungefär lika mycket skötsel!

SPECIFIKATIONER

PRECISION0,5 mm (500 mikroner)
VOLYM115 x 109 x 115 mm
FILAMENTDIAMETER1.75 mm
TYPABS/PLA
VIKT1 kg
UPPKOPPLINGUSB
VÄRMD BÄDDNej

Tillbaka till tabellen


7.3 / 10 Betyg

Velleman-K8200

3d-skrivaren Velleman-K8200

Velleman K8200

Velleman k8200 är föregångaren till företagets vertex k8400, och precis som sin arvtagare rör det sig om en kvalitetsprinter för entusiaster som gärna tar sig an en hel del montage- och justeringsarbete. Det finns dock ett par centrala skillnader mellan de båda modellerna. k8200 är försedd med en uppvärmd skrivaryta, ännu fler modifikationsmöjligheter och arbetar tydligt snabbare och tystare – dessutom är den mer än tusenlappen billigare. På minussidan bör nämnas att den skriver ut i lägre upplösning och saknar SD-anslutning. Den öppna designen gör den också till ett sämre alternativ för barnfamiljer.

Printern levereras som hopsättbart kit. Räkna med en hel del arbete med både elektroniken, mekaniken och mjukvaran, även om de medföljande instruktionerna är välskrivna och lätta att följa. För att spara tid och slippa frustrationsmoment rekommenderas att se till att delarna hamnar rätt redan första gången, då eventuella felmontage kan vara svåra att korrigera i efterhand.

Väl monterad skapar velleman k8200 objekt med en precision upp till 0,05 mm. Även vid höga upplösningar hanterar den skrivarjobben riktigt snabbt och effektivt. Modellerna öppnas i det rikligt anpassningsbara programmet Repetier och förbereds för utskrift i Slic3r eller Cura. Stöd finns för både ABS- och PLA-filament, men ABS-utskrifter är ej att rekommendera, då de tenderar att lossna från skrivarytan. Både mjukvara och hårdvara är byggd på open source-kod och kan moddas i alla möjliga riktningar, inte minst på grund av skrivarens öppna design.

Velleman k8200 är en 3D-skrivare riktad till GDS-marknaden som rätt inställd och välskött kan matcha de resultat som uppnås av upp till fyra gånger dyrare modeller. Med sin snabbhet, sin tysthet och sina tillbyggnadsmöjligheter lär den förbli ett relevant alternativ för 3D-entusiaster som vet att uppskatta montage och justeringar som en del av själva konsten.

Sammanfattning

Velleman k8200 är en riktig 3D-skrivarklassiker för fingerfärdiga hobbyanvändare som värderar flexibilitet. Snabb, tyst och effektiv belönar den ett ordentligt monteringsarbete med utskrifter av riktigt hög klass. Med sin prislapp under 4600 kr och tillbyggnadsvänliga design står den sig väl mot dyrare konkurrenter.

SPECIFIKATIONER

PRECISION0,5 mm (500 mikroner)
VOLYM200 x 200 x 200 mm
FILAMENTDIAMETER3 mm
TYPABS/PLA
VIKT9 kg
UPPKOPPLINGUSB
VÄRMD BÄDDJa

Tillbaka till tabellen


Viktiga specifikationer hos 3D-skrivare

De olika 3D-skrivare som finns på marknaden idag skiljer sig en hel del åt gällande ljudvolym, och den som prioriterar en tystare maskin kan behöva betala något mer. Detsamma gäller om specifika krav på material finns – kanske är det viktigt att din 3D-skrivare kan skriva ut i metall, trä eller glas beroende på önskad slutprodukt. Olika CAD programvaror jobbar också något olika, och det finns 3D-skrivare med dubbla skrivhuvuden, vilket ger ökad precision och snabbare utskrift, samt uppvärmd byggplattform, så kallad heated bed, vilket har en påverkan på priset och prestandan.

NASA har experimenterat med att skriva ut reservdelar till rymdfarkoster ute på rymdstationerna. Inom mode- och smyckes världen används 3D-skrivarna allt mer för att skriva ut och presentera prototyper och unika accessoarer med personlig touch. Naturligtvis kräver en reservdel till en rymdfarkost större resurser och utskriftsmöjligheter än utskrift av till exempel ett armband. Tänk igenom vilka föremål du vill kunna skriva ut, då storleken på objekten hjälper till att avgöra vilken typ av 3D-skrivare och modell du bör välja.

Hyra 3D-skrivare

För att avgöra om en 3D-skrivare är något för dig eller inte kan det vara smart att hyra en och prova på, innan du gör slag i saken och köper en egen maskin. Eftersom de fortfarande är relativt dyra kan det vara bra att prova på den nya tekniken via en hyrd skrivare, oavsett om man planerar att använda den hemma eller i en mer professionell miljö.

3D-skrivare kräver ofta ett eget rum, eller i alla fall ett avskilt område, då de fortfarande låter ganska högt, och själva utskriften tar ofta många timmar i anspråk. Beroende på vilket material man väljer att skriva ut i kan även en viss lukt sprida sig i rummet, till exempel en doft av smält plast. Detta gör att speciellt den som tänker sig en skrivare för hemmabruk, eller på en mindre arbetsplats, gör klokt i att hyra en maskin och testa hur prestanda, resultat, ljudvolym och eventuella andra aspekter påverkar platsen i övrigt.

Att hyra gör det också möjligt att prova olika modeller och maskiner från olika tillverkare, för att se vilka funktioner man prioriterar och värdesätter extra högt. Det finns flera uthyrare av dessa skrivare i de större städerna och dessa kan ofta leverera även till mindre orter på landsbygden. Den intresserade gör bäst i att söka på internet efter lämpliga lösningar då leveranstid, uthyrningskostnad och tid för uthyrning kan variera beroende på var i landet man befinner sig.

3D-skrivare inom företag eller skola

Användningsområdena för en 3D-skrivare varierar naturligtvis beroende på om 3D-skrivaren införskaffats av ett sjukhus, ett universitet, en industri eller som privatperson. Olika maskiner hanterar olika format på olika sätt, och det är därför bra att vara på det klara med till vad och hur ofta skrivaren ska användas när man sätter igång och letar efter rätt modell och märke. Utbildad personal på ett sjukhus eller en industri kanske har andra möjligheter att hantera mer komplicerade maskiner mer lätthanterligt och ett användarvänligt mjukvaruprogram kan vara att föredra för privatpersoner på amatörnivå.

Om du funderar på att implementera 3D-skrivare inom företag för professionellt bruk eller inom universitet så rekommenderar vi att du beskriver ditt behov till oss via våran kontakt sida så återkommer vi med assisterande information och svarar på eventuella frågor som kan hjälpa dig i processen.

Vilken 3D-skrivare funderar du på att köpa?

Skriv gärna i kommentarerna så kommer vi recensera de 3D-skrivare som får flest förfrågningar!

Läs även våran 3D-skanner guide!

Teamet på alla3Dskrivare