PLA

PLA filament guide

Att välja rätt filament till sin 3D-skrivare kan vara knepigt. Det finns inga rätt eller fel, men det är viktigt att ha i åtanke att olika tekniker passar olika användningsområden.

I dagsläget är plastfilament PLA ett av de mest populära, mycket tack vare imponerande funktionalitet till ett förhållandevis lågt pris.

Men det är inte alltid lätt att veta exakt vilket filament som passar till vad – likheterna är trots allt ganska många. Så, oavsett om du är en expert på 3D-skrivare eller precis har börjat, innehåller denna guide allt du behöver veta om PLA och ABS.

Vad är PLA?

PLA (Polyactic Acid) är ett enkelt, smidigt och återvinningsbart filament vars material härrör från förnybara resurser såsom majsstärkelse eller sockerrör.

Det används flitigt för bland annat matpaketering och medicinska implantat och är särskilt vanligt bland FDM-maskiner.

PLA är känt för att erbjuda en stor variation av färger och luktar dessutom väldigt gott (nästan som godis). Definitivt en bonus att ha i åtanke!

PLA erbjuder en mängd finesser och fördelar

Ur ett hållbarhetsperspektiv är PLA fantastiskt bra för hemmabruk, men inte lika optimalt för den som vill använda sina utskrifter annanstans.

En flaska som är tillverkad med PLA tvinar oftast bort på mellan sex till 24 månader om den lämnas på botten av havet, medan vanlig plast kan ta flera tusen år att brytas ned på naturlig väg.

För samtliga industrier är den snabba nedbrytningen en enorm fördel, men för den som endast vill förvara eller visa upp sina verk för vännerna på bakgården är det viktigt att komma ihåg att delarna förfaller relativt fort.

Hemma i lägenheten eller inuti stugan kan man dock räkna med en nästan obegränsad livslängd. Trots att PLA är ett strålande val för de allra flesta finns det nackdelar att ta i beaktning. Det är viktigt att komma ihåg att PLA inte lämpar sig för högre temperaturer.

Att exempelvis lämna sin utskrift i en varm bil på sommaren rekommenderas inte då delarna mycket väl kan smälta till den grad att de blir oanvändbara. PLA är heller inte lika stabilt jämfört med ABS.

Då ska du använda PLA

PLA är ett av de mest använda filamenten inom 3D-utskrivning, mycket tack vare hur enkelt och smidigt det är att ha att göra med.

Materialet passar perfekt för bland annat leksaker, lådor, delar till prototyper eller traditionella modellbyggen, möjligheterna är oändliga för de med lite fantasi.

Om du hellre vill skriva ut saker som tåls att tappas eller användas som hantverk bör du istället kika på plast filament ABS (Acrylonitrile Butadiene Styrene), ett lättviktigt material med bättre hållbarhet.

ABS är bättre lämpat för högre temperaturer och kan bland annat användas som delar till bilen eller båten.

PLA vs ABS

Trots att PLA och ABS har många likheter finns det givetvis en rad olikheter som är värda att ta upp.

Medan PLA är ett biologiskt nedbrytbart termoplast som kommer ifrån förnybara resurser är ABS ett oljebaserat termoplast som erbjuder något bättre styrka, flexibilitet och hållbarhet.

FunktionerPLAABS
Utskrifstempratur210-250°C180-230°C
Skrivbäddstempratur80-110°C20-60°C
SkrivbäddObligatorisktValfritt
Munstycket hänger sigAldirgIbland
ÅngaDåligt och intensivtLite till inget
Absorberar fuktJaJa

PLA lämpar sig för den som:

  • Vill skriva ut saker för hemmabruk
  • Tycker om variation och rikligt med färg
  • Vill syssla med enklare 3D-modellering
  • Värdesätter estetik över hållbarhet

ABS lämpar sig för den som:

  • Vill skriva ut tyngre saker som exempelvis delar till bilen
  • Jobbar med högre temperaturer
  • Värdesätter hållbarhet och lång livslängd
  • Vill skapa mer avancerade saker

PLA filament energiförbrukning

Nedbrytbart och ekologiskt är några fördelar med plastmaterial som framställs med hjälp av nedbrytbara resurser.

PLA är även mycket miljövänligt jämfört med andra plastmaterial, och det är även biokompatibelt med den mänskliga kroppen.  

Strukturen är som sagt något hårdare än hos ABS, och PLA smälter redan vid 180-220°C vilket gör att 3D-skrivaren behöver förbruka mindre energi vid utskrifter med PLA än med ABS.

Sammanfattning

Kort sammanfattat är PLA och ABS två riktigt bra val för den som är på jakt efter nya filament att utforska.

Om du är ute efter att skapa enklare modeller med mycket färg är PLA det korrekta valet. Om du däremot vill skriva ut en ny växelspak till bilen eller konstruera ett nyckellås är ABS bättre. Lycka till!