Komplett guide för metall 3D-skrivare 2018

Metall 3D-skrivare är otroligt hett just nu. Det finns många 3D-skrivare som arbetar med stål och metall och har ofta relativt högt pris på grund av dess avancerade teknik.

Det finns också flera olika företag som erbjuder tjänster för stål-utskrifter där du kan beställa modeller för leverans. 

Vilken lösning passar din verksamhet bäst?

För att ta reda på vilken lösning som passar din verksamhet bäst behöver du först ta reda på prisklass, ändamål och krav.


metall 3d-skrivare

På denna sida så kommer du lära dig mer om vilken lösning för metall utskrifter som kan passa din verksamhet.

Svaret kan variera från att ej behöva köpa egen maskin utan istället komma undan med att hyra eller beställa metall utskrifter via andra etablerade företag som arbetar med just detta.

Tillhör du skola eller företag? Kontakta oss här för att få gratis rådgivning 

Metaller och material

3D-skrivare som hanterar metaller som stål, mässing och brons har varit mycket på tapeten den senaste tiden, men hur fungerar de egentligen?

Många vanliga 3D-skrivare skriver ut med 3D-filament som ABS eller PLA, dessa utskrifter är ofta prototyper i plast, leksaker eller extremfall som vapen och och andra mer avancerade strukturerade 3D-modeller.

Rostfritt stål

När man eftersöker överkomliga priser så tenderar rostfritt stål att vara en av de billigaste och starkaste metallerna för 3D-utskrift.

Detta är även en mångsidig metall som får användning bland många konst- och designprojekt men även i industriella sammanhang. 

Denna metall är nästan uteslutande bland industriella projekt på grund att den innehåller nickel och kobolt vilket ger den elastiska egenskaper samtidigt som det fortfarande är svår att bryta.

Titanium

En av de mest använda materialen för metallutskrifter är titan, och då används oftast antingen, Ti64 eller TiAl4V. Titanium har en mångsidighet som är en väldigt bra egenskap då den kan skriva ut olika typer av styrkor.

Det används som mest idag inom medicinsk industri för att tillverka proteser samt inom bilindustrin och flygindustrin för tillverkning av prototyper och delar.

Koboltkrom

Innehåller en mycket hög specifik styrka, denna metall legering används mest för att göra tandimplantat, turbiner och ortopediska implantat. Det här är alla applikationer där 3D-utskrift har blivit en populär tillverkningsmetod.

Aluminium

Aluminium är väldigt lätt och mångsidigt vilket gör det till en populär metall att använda för 3D-utskrifter. Främst används det vid aluminiumbaserade legeringar.

Koppar och brons

Används mestadels inom gjutningsprocesser för vax. Koppar och brons används oftast inte i pulver baserade tekniker och är inte så fördelaktigt val för industriella ändanmål.

De används vanligare inom konst och hantverk.

Guld, silver och andra ädla metaller

Metaller som guld, silver används mest av pulverbaserade företag. Detta är en svår process eftersom 3D-skrivaren behöver hantera värdefulla pulver samtidigt som materialets egenskaper behålls.

3D-utskrift av ädla metaller används främst för medicinska, smycken och elektronikapplikationer.

Användningsområden för metallutskrifter

3D-skrivare som arbetar med metall har oftast ett industriellt syfte. 3D-skrivare som arbetar med metall har gjort något av en revolution inom många branscher såsom för industriella områden så som tandläkare, smyckes- och läkemedelsindustrin.

De flesta 3D-skrivare som skriver ut metallföremål har hittills tillverkats för större företag. På senare tid har tillverkare börjat visa intresse för att få fram denna modell riktade till en bredare konsument marknad.

Många mindre företag har många användningsområden där metallutskrifter hade underlättat. Alla mekaniker eller ingenjörer kan enkelt skriva ut delar till maskiner eller verktyg för att underlägga sitt arbete.

3D-skrivare som jobbar med metall – så här fungerar det

Att skriva ut metallobjekt fungerar i stort sett på samma sätt som att printa föremål i plast, men här är det temperaturer som ligger på helt andra nivåer än när man skriver ut i plast.

Principen är den samma; skrivhuvudet sprutar ut lager av smält metall som stelnar och bildar samma form som den digitala modellen i filen som skickas till 3D-skrivaren. Den höga temperaturen kräver förstås maskiner som än så länge ligger på en betydligt högre prisnivå än de som hanterar smält plast.

Billigare metod med metallpulver 

Det finns också en annan metod när man ska printa i metall som inte kräver lika höga temperaturer. I stället för smält metall är det ett metallpulver som används.

Samtidigt som metallpulvret sprutas ut kommer det ut en massa liknande lim och som binder ihop lagren av metall till en enhetlig massa. Det här upprepas i lager efter lager tills hela print objektet är klart – en process som kan ta flera timmar.

Den här ”kalla” metoden med metallpulver kan utföras av billigare maskiner, men tyvärr räcker det inte bara med att printa ut föremålet. För att modellen överhuvudtaget ska gå att använda måste den in i en smältugn med en temperatur på ca 175 grader i 24 timmar, precis som keramik.

Efter att modellen skrivits ut är den porös och full av luft, och det är de luftutrymmena som ska fyllas med smält metall i smältugnen för att modellen ska få stabilitet.

Metall 3D-skrivare för hemmabruk

Innan 3D-skrivare som hanterar metall blir tillgängliga för en bredare kundkrets finns förstås alltid möjligheten att gjuta i gjutningsformar, en gammal välbeprövad metod som tillämpats i århundraden.

Men att printa några metallföremål direkt från PC:n hemma vore onekligen ganska mycket enklare – och roligare! När kan man då vänta sig 3D-skrivare som hanterar metall och som är ämnade för vanligt hemmabruk?

Tyvärr ligger de flesta metallskrivare i nuläget på över ett par miljoner kronor, vilket är ett högt pris för att printa några teskedar och handdukskrokar. Det finns dock tecken på att metall 3D-skrivare för hemmabruk skulle kunna bli verklighet inom en inte så avlägsen framtid.

Ett företag som det talats mycket om på senaste tiden är amerikanska Shapeways som erbjuder privatpersoner möjligheten att skriva ut metallmodeller med metallskrivare. Vi får se hur lång tid det tar och vad det slutgiltiga priset blir för metall 3d skrivare för hemma användaren. Tills dess får vi nöja oss med andra externa metoder.