Velleman-K8200

Velleman K8200

Redaktör3D-skrivare, Recensioner Kommentera

Velleman K8200 är en 3D-skrivare utvecklad av det amerikanska företaget Velleman.

Detta är en 3D-skrivare i byggform och monteras därför ihop efter instruktioner. Ett visst antal verktyg behövs för att montera ihop 3D-skrivaren och räkna med att det kan ta 10-20 timmar att sätta ihop den.

Både hårdvaran och mjukvaran i Velleman K8200 har öppen källkod, vilket innebär att vilken användare eller privatperson som helst har möjlighet att utveckla maskinen till det bättre, både programmeringsmässigt och vad gäller dess byggstruktur.

Överlag är Velleman K8200 en något billigare 3D-skrivare av enklare modell, men det är en fullgod 3D-skrivare för dig som precis har börjat intressera dig för friformsframställning och den sortens 3D-skrivare.

Däremot bör du vara en entusiastisk byggare med en ”gör-det-själv”-filosofi med tanke på att det trots allt är du som måste sätta ihop beståndsdelarna och vara ansvarig för slutprodukten. Självfallet finns flertalet guider att tillgå vellmans egna forumstråd för k8200, men du bör ändå uppskatta hemsnickeriets konst för att se charmen i att sätta ihop en Velleman K8200.

Design

3D-skrivaren Velleman K8200 har varken väggar eller tak utan består av en förhållandevis enkel stålkonstruktion.

Den är uppbyggd av en uppvärmd bottenplatta som bidrar till att filament sätter sig bra vid utskrift. Byggutrymmet i sig är så stort som 20x20x20 cm vilket ger mycket plats åt utskrifterna.

Utskriftskvalitet

K8200 saknar både fönster och plast-huv vilket exponerar det objekt som skrivs för vinddrag och temperaturskillnader, vilket i sin tur kan ha en negativ påverkan på utskriften.

Det åsido måste ändå utskrifterna anses vara av hög kvalitet med tanke på 3D-skrivarens förhållandevis låga pris, och dessutom bidrar den uppvärmda byggplattan till att utskriften inte utsätts för så kallad ”warping” som kan förstöra utskriften.

Anslutningar och uppkoppling

Precis som de flesta andra 3D-skrivare kopplas K8200 med fördel ihop med datorn genom en USB-kabel, vilken ingår i paketet.

Genom denna kan du skicka de filer som du vill skriva ut till 3D-skrivaren. K8200 går att koppla till en dator med operativsystem Windows Vista, 7, 8 eller 10 eller med Mac Os X av version 10.6 eller senare.

Filament och Material

Velleman K8200 använder sig av en filamentrulle på 3 mm och klarar plastmaterial som PLA och ABS i sina utskrifter.

Utöver det erbjuder Velleman K8200 också en varierad hastighet i utskriften, vilket ger en mer kontroll till att använda sig av olika material när man skriver ut objektet.

Mjukvara

Repetier heter det program som Velleman K8200 använder sig av för att hjälpa dig med utskrifterna och med denna mjukvara installerad kommer din friformsframställning att bli både tydlig och enkel.

Därefter är det nämligen bara att importera de CAD-filer du vill ska skrivas ut vilket du gör med enkelhet via den nämnda USB-kabeln.

Sammanfattning

Överlag har Velleman K8200 ett bra pris och det är en bra 3D-skrivare för dig som vill äga en inte allt för dyr 3D-skrivare och samtidigt lära dig mycket om maskinen.

Jämför dock som alltid med andra 3D-skrivare i samma eller en närliggande prisklass innan du gör ditt köp. Den här 3D-skrivaren kan hantera både ABS och PLA och har en varierad hastighet i utskriften vilket gör att den bättre kan hantera olika material.

Den måste snickras ihop på egen hand vilket både kan vara ett plus och minus beroende på hur du är inställd till en sådan aktivitet.