3d-utskriven-fidget-spinner

Världens minsta 3D-utskrivna fidget spinner

RedaktörWebbnyheter Kommentera

Vad är mindre än ett hårstrå och omöjlig att se med bara ögonen? Världens minsta fidget spinner, såklart.

Framtagen av forskare vid centret för Nanophase Materials Sciences (CNMS) på Oak Ridge National Laboratory (ORNL) i Tennessee, USA.

Tack vare en innovativ applikation är det möjligt att skriva ut 3D-objekt i en fin skala som presenterar en dynamisk möjlighet att nå mycket längre än den fidget spinner-hysterin som rådde under första halvan av 2017 – från material till medicin och mer.

Nyheten markerar andra gången som fidget spinners har dykt upp i 3D-skrivarbranschen.

Vad som används för att göra världens minsta fidget spinner

Oak Ridge anordnar årligen hundratals forskningsprojekt av forskare från alla discipliner. Under 2016 användes anläggningar vid CNMS av mer än 650 forskare för syften som inkluderar syntes av nanomaterial och nanotillverkning av minutobjekt.

ORNL-kitet, som används för att göra världens minsta fidget spinner, är en Photonic Professional GT lithography-maskin från Nanoscribe. Exempelfall inkluderar tillverkning av ”microswimmers” och tetrapod-enheter som kan leverera drogdoser för sjukdomar inklusive cancer.

Dr. Adam Rondinone, en senior forskare vid ORNL’s CNMS, förklarar: ”Vårt jobb är att erbjuda banbrytande experiment, instrumentation och expertis för att hjälpa andra forskare att nå sina mål.”

Banbrytande teknologi som är gratis för alla

Centret accepterar förslag från akademiker och privata forskare på halvårsbasis. Resultaten från godkända projekt publiceras med öppen åtkomst som anläggningarna kan använda, något som ORNL är angelägna om att lyfta fram. ”Vi kände att en fidget spinner skulle vara en intressant demonstration för yngre människor som kanske inte vet att den federala regeringen upprätthåller dessa användarutrymmen runt om i landet”, berättar professor Rondinone.

"...Vi arbetar med industripartners för att hjälpa dem att identifiera grundläggande vetenskapliga frågor som vi kan svara på och sedan publicera i öppen litteratur, utan att äventyra deras immateriella rättigheter.”

Läs mer om 3D-utskriva fidget spinners här