Fidget spinners tillverkade med 3D-skrivare

Redaktör Webbnyheter 1 Comment

Så kallade Fidget spinners har blivit väldigt populärt och är just nu en het trend runt om i skolor i Sverige. Fidget Spinners fungerar som en stressboll fast istället för att du klämmer på en boll så snurrar eller “spinner” du en plattformad modell med kullager mellan två fingrar. När du sätter snurr på en spinner hjälper kullagret till att få en hög fart med lite kraft vilket skapar en tillfredsställande snurrande effekt.

Designen är enkel och materialet är gjort av plast vilket gjort att Fidget Spinners blivit ett perfekt ändamål för 3D-skrivare tillämpade för mer privat burk. Genom att skriva ut grunden med till exempel vanligt PLA eller ABS filament så behövs det endast köpas till några kullager. Du trycker sedan in kullagret i 3D-utskriften för att sedan ha en komplett och välfungerande spinner tillverkad med en 3D-skrivare.

Vilket filament rekommenderas?

Materialet som används mest för 3D-tillverkade fidget spinners är PLA och ABS. Detta kan bero på att dessa filament är det mest inköpta, men du är långt ifrån begränsad att endast använda PLA eller ABS. Du kan välja mellan allt ifrån PLA, ABS, nylon, PVA, ASA, POM och mycket mer. Olika typer av filament skiljer åt när det kommer till områden som materialets styrka, hållbarhet och flexibilitet. Läs mer och jämför olika material för 3D-skrivare i våran filament guide.

Fidget spinners för 3D-skrivare

Det finns flera modeller för fidget spinners att ladda ner till din 3D-skrivare. Efter att fidget spinners blivit mer populärt så har även 3D-modellerna förbättrats. De som var först ute med sina modeller har uppdaterat sina filer allt eftersom att efterfrågan och trycket blivit större. Här listar vi de som fått flest nerladdningar och som är mest omtalade just nu.

Tri Fidget Spinner Toy av 2ROBOTGUY

Den mest nerladdade modellen på thingiverse.com är ifrån 2ROBOTGUY och har 125,000 nerladdningar. Modellen har den vanligaste triangel liknande formen och just denna modell behöver 4 kullager implementerade. De kullager som används är samma som du används i hjulen för skateboards och går att köpa separat på nätet eller hos din lokala skateboard affär.

Filerna för nerladdningen hittas här

The triplex

En annan mycket populär modell är den så kallade “The triplex” som har 25,000 nerladdningar på thingiverse.com. Designern som ladda upp modellen är hodginsa och efter att efterfrågan var stor så startades även ett Kickstarter projekt för att massproducera modellen till en kostnad på cirka 43 kr. Det är en öppen design så är du intresserad av denna modell så kan du ladda ner filerna hos thingiverse.