Ultimaker-2-Go bild

Ultimaker 2 Go

eskilnord3D-skrivare, Recensioner Kommentera

Ultimaker 2 Go är en 3D-skrivare i miniformat som är en av de bästa av sitt slag. Namnet har den fått på grund av sin flyttbara storlek och förmågan att tas med när man är på resande fot.

3D-skrivaren kan med andra ord beskrivas som en portabel sådan. Dess storlek till trots har den hög precision och den allmänna nivån på utskrifterna är mycket bra.

Bortsett från storleken är Ultimaker 2 Go mycket lik Ultimaker 2, som namnet hintar om är tanken att Go-versionen ska vara en miniversion av originalet. Modellen levereras dessutom i stort sett färdigmonterad och kräver inte några större ansträngningar för uppsättning.

Design

Ultimaker 2 Go är som sagt liten i storleken och lätt att ta med sig var man än ska åka. På grund av detta medföljer dock att dess byggyta också är av mindre format, vilket gör att utskrifterna inte kan vara av allt för stora storlekar.

Byggutrymmet för Ultimaker 2 Go är slutet, vilket motverkar skillnader i temperatur samt att vinddrag ska kunna påverka utskrifterna.

Detta utrymme är dessutom belyst av LED-lampor för att ge användaren högsta möjliga insikt i tillverkningen av modellen samt hur processen fortskrider.

Utskriftskvalitet

Överlag erbjuder Ultimaker 2 Go en mycket hög utskriftskvalitet på upp till 0,02 mm, med en tillräckligt väldetaljerad design.

Med en uppvärmd bottenplatta minskar också riskerna för så kallad ”warping” och den skyddar även det utskrivna objektet från krympning. Däremot kommer som sagt storleken på utskrifterna att vara begränsad.

Anslutningar och uppkoppling

Det kan vara svårt att använda en USB-kabel för att ansluta Ultimaker 2 Go till en dator, eftersom 3D-skrivaren inte ger något officiellt stöd för detta. Ett USB-uttag finns visserligen tillgängligt, men detta är mer tänkt för uppdateringar av mjukvara än för överföring av CAD-filer.

Däremot kan man som vanligt använda sig av det SD-kort som medföljer i paketet där modellerna för utskrift är tänkta att lagras.

Filament och Material

Ultimaker 2 Go skriver ut objekt med material från både ABS och PLA.

Filamentet som 3D-skrivaren använder sig av är på 3 mm, vilket är något tjockare jämfört med de flesta andra 3D-skrivare, och själva filamentet finns att köpa av Ultimaker eller annan valfri tillverkare.

Mjukvara

Mjukvaran som Ultimaker 2 Go är programmerad med är Cura 3D printing, en mjukvara som dessutom har öppen källkod och är fri för kod-skrivning av gemene användare.

Detta är ett gratisprogram som har väldigt högt anseende på communityn online, och det ses av många som den bästa tillgängliga mjukvaran för 3D-skrivare.

Sammanfattning

Ultimaker 2 Go är en användarvänlig 3D-skrivare som är lätt att sätta upp och dessutom portabel.

Ultimaker 2 Go erbjuder dessutom hög utskriftskvalitet och väl detaljerad design av de utskrivna objekten. Dock är byggytan – vilket är ett resultat av 3D-skrivarens miniformat – ganska liten, vilket medför att objekten som skrivs ut också måste vara av mindre format.

För utskrift rekommenderas användning av SD-kort då det inte finns något stöd för utskrift via USB-kabel.

Om du är ute efter att köpa en mindre och portabel 3D-skrivare är denna modell perfekt. Jämför dock med andra modeller för att se till att den möter dina behov.

Till skillnad från de större modellernas högre pris är Ultimaker 2 Go en kompakt och prisvärd 3D-skrivare.