ultimaker 2

Ultimaker 2

eskilnord3D-skrivare, Recensioner Kommentera

Ultimaker 2 är en mycket populär 3D-skrivare som lanserades i september 2013 av tillverkaren och företaget Ultimaker, denna maskin har fått mycket rampljus bland alla olika 3D-skrivare tack vare sin snygga design, prestanda och användarvänlighet.

Skrivaren är utrustad med 1 skrivhuvud och använder sig av skrivmetoden FFF(Fused Filament Fabrication) vilket betyder smältning av termoplast.

Utskriftskvalitet

Ultimaker 2 är utrustad med 1 skrivhuvud och har en lagertjocklek som ligger på 0,02 – 0,3 mm vilket är väldigt bra för att få mycket högupplösta utskrifter. 

När man är nere på så låg nivå som 0,02 mm så kan det dock uppstå problem vid utskriften då detta är extremt högupplöst och detaljerat vilket kan innebära att mjukvaran kan få svårt att hantera upplösningen. I helhet så har Ultimaker 2 en enastående utskriftskvalitet med mycket hög precision i sin prisklass.

Design

Ultimaker 2 har en byggvolym på 10,6 liter med ett mycket välbyggt och rejält chassi gjort av plast. 

Ultimaker har valt att sätta stegmotorn som laddar filament till isolatorn som sedan smälter materialet för utskrift på baksidan av chassit istället för att låta den sitta på skrivhuvudet som den vanligtvis brukar göra på de flesta 3D-skrivare.

Detta innebär att att skrivhuvudet blir lättare i vikt vilket gör att den kan arbeta i en väldigt hög bygghastighet och samtidigt behålla sin precision.

Maskinen är också utrustad med en uppvärmd byggplattform i glas som även är löstagbar vilket är en stor fördel när du använder din 3D-skrivare.

I övrigt så har den en häftig design med invändig LED belysning som ger ett coolt intryck. När du fått din Ultimaker 2 levererad så behöver du först kalibrera byggplattformen innan du kan börja använda maskinen för utskrift vilket du enkelt gör genom att skruva på några skruvfästen som sitter i hörnen på byggplattformen.

Filament och Material

Storleken på filament som Ultimaker 2 använder är måtten 2.85 mm – 3.00 mm och du kan bygga i materialen ABS eller PLA som Ultimaker officiellt har sagt men det ska även gå att använda andra material som till exempel PETG.

Mjukvara

Mjukvaraprogram som rekommenderas till denna maskin är Ultimakers egna Open source program som heter Cura, detta program är väldigt populärt tack vara användarvänligheten.

Cura är också ett program som ger dig mycket frihet och kontroll när det kommer till inställningar för dina modeller.

Du får också möjlighet till att ansluta tredje part plugin program vilket är en funktion som andra program saknar.

Anslutningar & uppkoppling

När det kommer till anslutningar så är Ultimaker 2 utrustad med en USB port och SD-kortläsare som idag ofta är standard bland nyare 3D-skrivare. Något den saknar är dock Wi-Fi uppkoppling med det ska vara möjligt att uppgradera för den som ser detta som en kritisk nödvändighet. 

För att göra en utskrift så behöver du först ladda över din modell från dator till ett SD-kort som du sedan sätter in i 3D-skrivarens SD-kortläsare. Vi rekommenderar att använda SD-kortläsaren framför att ansluta via USB då detta anses vara en mindre pålitlig metod vid utskrift.

Sammanfattning

En stor positiv faktor för Ultimaker 2 är att den är väldigt användarvänlig och funkar som den ska direkt efter leverans. Installationen är simpel och det är lätt att komma igång och skriva ut din första 3D-utskrift. Ljudnivån är väldigt låg vilket också kan vara en stor fördel för den som kommer ha sin 3D-skrivare ståendes i sovrummet eller i en arbetsmiljö med hög ljudkänslighet.

Teknisk specifikation 

 • Antal 3D-skrivhuvuden: 1
 • 3D-skrivmetod: FFF
 • Bygghastighet: 30 mm/s – 300 mm/s
 • Materialstöd: PLA, ABS, PETG med fler..
 • Materialdimension: 2.85 mm – 3.00 mm
 • Lagertjocklek: 0,02 – 0,3 mm
 • Positionsnoggrannhet: Z-axel: 0,005 mm; XY-axel: 0,0125 mm
 • Munstycke: 0,4 mm
 • Byggplattform: Aluminium, glasplatta(uppvärmd), löstagbar
 • Maxtemperatur: 260 °C
 • Anslutningar: USB, SD-kort, Wi-Fi(Uppgraderingsbar)
 • Byggvolym (BxDxH): 230x 225 x 205 mm
 • Maskinstorlek (BxDxH): 357 x 342 x 388 mm
 • Skrivprogram: Cura – Official Ultimaker
 • Operativsystem: Windows, Debian Linux, Mac OS X
 • Filformat:  STL, OBJ
 • Maskinvikt: 11.2 kg