200 miljoner år gammalt havsmonster återskapat med 3D-printing

Jens Fredriksson Webbnyheter Kommentera

De mysterier som döljs i en förhistorisk marinreptilskalle har blivit avslöjade med hjälp av CT-skanning och 3D-printing. Den stora skallen tillhörde en ichthyosaur, en dinosaurie som dominerade haven för omkring 200 miljoner år sedan. Forskare från University of Manchester, London och Cambridge samarbetade med projektet för att skapa en digital modell som är en första av sitt slag. Även om den meterlånga skallen upptäcktes för 60 år sedan av en bonde.

"Det är första gången en digital rekonstruktion av en skalle och mandibel av en stor marinreptil någonsin har gjorts tillgänglig för forskningsändamål och för allmänheten. Även om tusentals ichthyosaur fossiler har blivit uppgraderade i Storbritannien, är detta prov särskilt viktigt och ovanligt eftersom det är tredimensionellt bevarat och innehåller ben av skallen som sällan exponeras", säger University of Manchester.

Datortomografi (CT) -scanningsteknologi gjorde det möjligt för forskarna att se inuti skallen, avslöja områden som vanligtvis inte bevarades i de flesta fossiler. "Ichthyosaurs av denna ålder är vanligtvis förstörda på så sätt att de är klämda så att den ursprungliga strukturen på skallen antingen inte bevaras eller är snedvridna eller skadade. Så att ha en skalle och delar av skelettet av en ichthyosaur av denna ålder bevarad i tre dimensioner, och utan att någon omgivande sten döljer den, är något ganska speciellt. "

Efter en första undersökning uppmärksammade forskargruppen att flera ben runt hjärnkammaren var närvarande, vilka sällan bevaras i liknande exemplar, men endast vänster sida fanns. Då scannade man vänster sida med en mikro-CT scanner och sedan speglade man modellen för att återskapa den högra sidan inför 3D-utskriften.

Analyser av digitala och 3D-printade fossiler möjliggör mer tillgänglighet till data samtidigt som de ursprungliga fossilerna bevaras. "Med CT-skanning kan vi se inuti fossiler - i det här fallet såg vi långa kanaler inom skallbenet som ursprungligen innehöll blodkärl och nerver. Skanningar avslöjade också provets kurationshistoria sedan dess upptäckt på 50-talet. Det fanns flera områden rekonstruerade i gips och lera, och ett ben var så expertmodellerat att endast skannarna avslöjade att det faktiskt var falskt. Slutligen finns det potential att digitalt rekonstruera skallen i 3D. Detta är svårt (och riskabelt) att göra med de ursprungliga, bräckliga och mycket tunga fossila benen, vi kan även göra 3D-rekonstruktionen fritt tillgänglig för andra forskare och för utbildning. "

Är du intresserad av att kombinera CT-scanning med 3D-utskrift? Kontakta oss för mer information