Världens största 3D-skrivare för husbyggen kommer till Saudiarabien

eskilnordWebbnyheter Kommentera

Saudiarabiens Elite for Construction & Development Company har köpt det som har beskrivits som världens största byggkonstruktions3D-skrivare från det danska företaget Cobod International. Köpet gjordes som en lösning på landets krav att bygga 1,5 miljoner nya hus under det närmaste decenniet.

Cobod 3D-skrivare, BOD 2, kan skriva ut byggnader upp till 12 meter breda, 27 meter långa och 9 meter höga. Man kan bygga ett trevåningshus på mer än 300 kvm per våning i en och samma print.

Cobod sa att BOD2 3D-skrivaren kommer att levereras till Saudiarabien i slutet av maj, och lägger till att maskinen kommer att bli "den första i sitt slag".

Cobods utveckling inom betongutskrift började 2015. Det resulterade i "The BOD" -byggnaden, Europas första 3D-printade byggnad, i Köpenhamn 2017. 2018 lanserade de BOD2 3D-skrivaren, en uppdaterad version som används för att bygga BOD kontorshotell. Detta system har en utskriftshastighet på en meter per sekund.

"The Bod"

Med tanke på företagets senaste nyheter sa Henrik Lund-Nielsen, VD på Cobod International: "Vi är väldigt stolta över att få denna order från Saudiarabien, vilket igen bekräftar att vår Bod 2 3D-skrivare är oöverträffad."

"Bod 2 är inte bara den snabbaste 3D-konstruktionsskrivaren i världen, men det modulära tillvägagångssättet i Bod 2 har gjort det möjligt för oss att leverera den storlek som Elite For Construction & Development Co ville ha."

Saad Al Shathri, chef för Elite for Construction & Development Co, sa att företaget kommer att leverera produktionen av 3D-skrivarens "revolutionerande teknik" över Saudiarabien.

Han tillade: "Bod 2 kommer att sänka kostnaderna väsentligt jämfört med de tillfälliga importerade 3D-skrivarna som använder utländska material."

Lund-Nielsen berättar även att ett litet hus 3D-printas i Riyad i slutet av 2018. Nu begär flera offentliga och privata organisationer användningen av 3D-printingkonstruktionstekniken i nya byggprojekt, så fort tekniken finns tillgänglig.