ThisAbles: IKEA lanserar gratis 3D-printbara delar till deras möbler som gör livet enklare för funktionshindrade

eskilnordWebbnyheter Kommentera

Ikea, världens största möbelproducent, har utvecklat "ThisAbles", en serie 3D-printade tillägg för Ikea-möbler.

Projektet syftar till att göra IKEA-varor mer användarvänliga för personer med funktionshinder. Dessa föremål finns tillgängliga för nedladdning, och kan 3D-skrivas och installeras på Ikea-möbler som Billys bokhylla eller Karlstad-soffan.

"IKEA har lovat att skapa ett bättre vardag för så många människor som möjligt och vi anser att det är vår plikt att skapa detta initiativ och låta personer med funktionshinder njuta av ett brett utbud av produkter, möbler och hushållsartiklar" förklarade IKEAs VD Shuki Koblenz, Israel, där projektet har sin startpunkt.

Totalt finns 13 olika designer. De innehåller saker som en soff-lyft för att sitta ner och komma upp lättare; och ett "EasyHandle", ett handtag för att öppna dörren med underarmen eller hela handen, och en "Glass Bumper", en plastpanel som skyddar glasdörrar från att skadas av en rullstol.

Alla delar är gjorda för att enkelt passa på befintliga Ikea-möbler. Installationsmetoder för alla 3D-modifieringar visas på Ikeas israels YouTube-sida och visar hur en liten enkel print kan göra stor skillnad för personer med funktionshinder.

"Vi garanterar inte att vi kommer att kunna hitta en lösning för alla behov, men vi lovar att försöka", förklarar initiativet på sin hemsida.