Prusa lanserar open source SLA 3D-Printer Prusa SL1 för endast 13 500 SEK

eskilnordWebbnyheter Kommentera

Josef Prusa har meddelat releasen av en ny resinbaserad open-source SLA 3D-skrivare Prusa SL1.

Tidigare i år förvärvade Prusa Futur3D, ett tjeckiskt 3D-skrivarföretag specialiserat på resinutskrifter. Med sitt team på 320 personer satsar företaget på open source baserade resin 3D-skrivare och först ut är SL1.

"SL1 försöker inte konkurrera med Photon eller den dyra Form 1 / 2, utan istället vill jag att den ska ha den bästa utskriftskvaliteten, bekväm design och funktioner, användarvänlighet och samtidigt som ett pris är tillgängligt för en hobbytillverkare." skrirver Prusa.

Stereolitografi (SLA) är en additiv tillverkningsprocess som fungerar genom att fokusera en ultraviolett (UV) laser på ett kärl av fotopolymerharts. Fotopolymerer är känsliga för ultraviolett ljus, så hartset stelnar fotokemiskt och bildar således det önskadet 3D-objektet, skikt för skikt. De tre huvudtyperna av SLA-processer är laserbaserade (laser SLA), Digital Light Processing (DLP-SLA) och Masked (MSLA).

Prusa SL1 använder MSLA, med en LED-uppsättning som en ljuskälla i kombination med en LCD-fotomask för att forma ljusbilden. Liknande DLP-skrivare visas LCD-fotomasken digitalt och består av kvadratiska pixlar. Pixelstorleken varierar beroende på hur LCD-fotomaskan är tillverkad och varje pixel är avaktiverad på LCD-skärmen för att låta LED-ljuset passera genom att bilda det resulterande skiktet. Således är XY-noggrannheten fixad (det är den fysiska upplösningen på LCD-skärmen) och det beror inte på hur du kan zooma / skala linsen. Det är därför MSLA är mer exakt.

I enklare termer visar LCD-skivan lager som transparenta bilder och resten av bilden är svart, vilket gör att ljuset bara kan passera via den transparenta skiktformen.

SL1 har en unik resin-nivåsensor, som ligger i resinbädden (även kallad tank). Det låter dig hälla den optimala mängden polymer i tanken och informerar när det är dags att fylla på.

Images credit: Prusa.

Genom att luta tanken omrörs resinet. Enligt Prusa har det märkbar inverkan på utskriftskvaliteten. "Det gör också utskrift snabbare, så att vi kan nå runt 6 sekunder per lager."

"FEP-materialet är billigt och vi har reservdelar tillgängliga via vår e-butik. Om du skrapar eller skadar FEP-filmen på något sätt, är utbytet faktiskt ganska enkelt - skruva loss ett par skruvar, ta bort den skadade filmen och sätt i en ny. Den sträcker sig automatiskt när du skruvar åt skruvarna igen."

"För att jämföra, använder Form 2 resinbehållare med silikon istället för FEP vilket gör att man måste byta hela tanken när den slutar fungera, vilket resulterar i en mycket högre kostnad." skriver Prusa.

Du kan förbeställa en förmonterad SL1 3D-skrivare för 1.599 USD / 1.599 EUR (inkl. Moms), och frakten börjar från och med december i år. En SL1 3D-skrivarsats (montering krävs) är prissatt till 1.299 USD / 1.299 EUR (moms inkl.) Och frakten börjar i  januari 2019.