Nova Meat 3D-printar ”köttbit” gjord av ärtor & sjögräs

eskilnordWebbnyheter Kommentera

Jakten på ett mer miljömässigt hållbart alternativ till köttbiten fortsätter. En metod som använts är att låta muskelvävnad växa fram i ett laboratorium, ett annat sätt är att simulera smak och textur av kött med växtbaserade proteiner, fibrer och aminosyror. Scionti har lyckats utveckla köttfri mat med hjälp av proteinpulver från ris och ärtor och komponenter av sjögräs. För att konstruera köttbiten använder han ett egenutvecklat CAD-program där han designar köttstrukturer.  Ingredienserna sätts in i en maskin som producerar "kött-filament" som sedan kan 3D-printas i form av en biff som enligt uppgift ska ha en liknande konsistens som en äkta biff. Maskinen kan producera cirka 113 gram (quarter pound) rå vegetarisk biff på mindre än en timme.

Scionti har även patent på det växtbaserade köttet och säger: "Patentet är på mikrofibrerna som imiterar den naturliga strukturen hos köttvävnad." 3D-skrivaren utvecklades av Scionti vid Polytechnic University of Catalonia i Barcelona. Sedan startade han företaget Nova Meat för att kommersialisera sina goda resultat. Scionti utarbetade sina mål, "Vi åt dem med flera journalister, och de hade svårt att särskilja de växtbaserade biffarna från vanligt kött. Smaken av de första prototyperna är bra, men det finns plats för förbättring. Men det oroar mig inte, för att tekniken för att imitera smaken av animaliskt kött har utvecklats de senaste åren, medan den största utmaningen för mig var att få till den köttliknande konsistensen." Enligt Scionti ligger svårigheten i omarrangering av växtproteinernas nanofibrer så att de imiterar strukturen av animaliska proteiner.

Behovet av kött ökar globalt, men de förbrukade resurserna och utsläppen som orsakas av uppfödning av nötkreatur och transport och förvaring av kött är större än miljön kan hantera. Hållbarhet av produkten är viktig för Scionti, därför valde han att arbeta med proteiner och aminosyror av lättillgängliga råvaror som ärtor och ris. "Jag använde råvaror som inte har någon negativ inverkan på miljön. Jag försökte att inte välja till exempel avokado eller quinoa eftersom ökad efterfrågan på livsmedel som behöver importeras skulle ha en skadlig inverkan på miljön."

Kostnaden är ett av de största hindren i köttbranschen. En Nova Meat-biff på 113 gram kostar ungefär 30 kronor att tillverka. men med uppskalning av produktionen skulle kostnaden sjunka dramatiskt. Scionti arbetar redan med lokala kockar för att fullända smaken, och när de gör det kan vi förvänta oss att se 3D-printade biffar på menyn.