Motorcykel 3D-printas i metall av BMW

eskilnordWebbnyheter Kommentera

BMW visar upp 3D-printad motorcykel

Biltillverkaren BMW visar upp en 3d-printad motorcykel på "Digital Day" i München. Modellen är en S1000RR och faller in under kategorin "superbikes". Motorcykelramen och svingarmen är tillverkade med hjälp av metal powder laser melting. En teknik som med hjälp av laser smälter samman metallpulver för att få fram en en lättare och styvare komponent.

Varje år anordnar BMW en utställning på huvudkontoret i München för att visa upp några av deras senaste och mest avancerade projekt inom bil och motorcykelindustrin. BMW använder sig redan av additiv tillverkning inom biltillverkningen, men tar nu även steget över till produktionen av motorcyklar.

Även BMWs nya taklösa i8 Roadster har delar som är 3d-printade. Man har även här använt sig av metal powder laser melting i tillverkningen av delar till taksufletten. Den nya MINI Yours produktlinjen ger  även kunderna möjligheten att ändra designen på såväl exteriören som interiören för att helt unika utrustningsdetaljer i bilen. Allt detta tack vare 3d-printing.

Detta visar verkligen fördelarna med att tillämpa additiv tillverkning för att få fram specialanpassade komplexa kompontenter i mindre produktionsvolymer. Men även för snabb och kostnadseffektiv prototyptillverkning, då BMW producerar omkring 140.000 prototypdelar per år.

Källa: BMW GROUP
Licens: Texten "Motorcykel 3D-printas i metall av BMW" av "alla3dskrivare" är licenserad under "Creative Commons Attribution 4.0 International License".