MakerBot Replicator 2X 3d skrivare

MakerBot Replicator 2X

Redaktör3D-skrivare, Recensioner Kommentera

MakerBot Replicator 2X är en femte generationens 3D-skrivare från företaget MakerBot Industries.

Denna skrivare är ytterligare ett steg på vägen mot att göra 3D-printing till en aktivitet som är genomförbar i hemmet av i princip vem som helst. Jämfört med tidigare modeller arbetar denna skrivare med tunnare lager och förbättrad precision. Här finns möjligheter att pröva sig fram med olika färger och material.

Särskilt intressant är att MakerBot Replicator 2X kommer med en LCD-skärm som presenterar menyval och möjligheter till navigation.

Design

MakerBot Replicator 2X är snygg med svart, stilren design och en huv i transparent svart plats skyddar utskriften mot omgivningen. 3D-skrivaren är gjord i stål och är lite av en tungviktare med sina 12 kg. Den tyngre vikten gör 3D-skrivaren otymplig och den är definitivt inte lätt att flytta omkring. Dock är det en fördel för utskriftskvaliteten som blir stadig och mer precis.

Utskriftskvalitet

Den nya maskinen från MakerBot Industries använder sig av den klassiska FFF-tekniken för utskrift av olika 3D-objekt och kan nå en upplösning på 0,099 mm. Du kan ställa in 3D-skrivarens utskriftshastighet beroende på om du vill skriva ut en snabb prototyp eller en utskrift av högre kvalitet.

Anslutningar och uppkoppling

Det går lätt att komma igång med 3D-utskrifterna med MakerBot Replicator 2X. Du kan koppla datorn till 3D-skrivaren genom en USB-kabel eller föra över de filer du vill använda till utskrift genom ett SD-kort. Genom den här 3D-skrivaren kan du skriva ut filer från ett stort antal 3D-modelleringssystem, bland annat från de flesta CAD-program.

Filament och material

Replicator 2X kan hantera plastmaterial i formerna HIPS och ABS med en diameter på 1,75 mm. Däremot är plast av typen PLA inte rekommenderad av tillverkaren, vilket är en nackdel.

Vidare innehåller 3D-skrivaren inte mindre än två skrivarhuvuden, vilket bland annat medför att du i skapandet av din prototyp kan använda dig av två olika färgteman samtidigt. Detta får garanterat dina prototyper och modeller att se proffsigare ut.

Mjukvara

MakerBot Replicator 2X kommer med MakerBots egen mjukvara MakerWare, som är enkel att använda och uppdatera. Det krävs enbart att du exporterar din fil till formatet STL för att du ska kunna öppna den i MakerWare och påbörja din 3D-utskrift.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är MakerBot Replicator 2X ytterligare ett steg mot förbättrad teknologi bland 3D-skrivare. Vi hade gärna sett att den kunde arbeta med fler plastmaterial än bara ABS och HIPS, men å andra sidan ger den användaren möjlighet till att designa med två olika färger på samma gång. Vi gillar även att den har en LCD-skärm och de instruktionsvideos som följer med maskinen.

Dessa förbättrar användarvänligheten och är roligare än en tjock manual.

Dessutom innebär den stängda miljön som plasthuven och fönstret skapar en förbättrad process som inte riskerar att förstöras av luftdrag eller temperaturskillnader. Det är en skrivare som har ett bra pris i relation till vad den erbjuder, men jämför ändå alltid med andra produkter innan du köper din 3D-skrivare.

Användare av 3D-skrivare från MakerBot har möjlighet att ladda upp sina egna ritningar och modeller så att de blir tillgängliga för allmänheten. Sajten har upp emot 20 000 tillgängliga modeller från användare över hela världen som kan laddas ner helt gratis.

Detta har medfört att MakerBot Industries har skapat sig ett online community likt de första företagen i Silicon Valley gjorde vid tiden för den stora IT-revolutionen. Här finns dessutom tips och andra rekommendationer att tillgå för att hjälpa dig att bli en bättre designer av 3D-objekt. Detta är definitivt en värdefull tillgång som kan göra intresset för 3D-projekt ännu mer spännande.