Lagligt att ladda ner 3D-printade vapen

Jens FredrikssonWebbnyheter Kommentera

Förra veckan vann Cody Wilson, grundare av Defense Distributed, en stor dom i hans strävan att fritt publicera nedladdningsbara ritningar online som skulle göra det möjligt för användare att ladda ner och skriva ut skjutvapen i sina egna 3D-skrivare.

Cody Wilson, som visade upp världens första 3D-printade pistol 2013, bekräftade att han kommer att fortsätta ladda upp ritningar till vapen från och med 1 augusti 2018, mer än fyra år efter att de första vapenfilerna först togs bort.

Förra veckan enades US Department of State om att avstå från sin tidigare bestraffningsorder mot Wilson och Defense Distributed, så att de fritt kan publicera 3D-filer och annan information om 3D-printade pistoler.

År 2013 beordrades Defense Distributed av staten för att ta bort ritningarna 3D-printbara pistolen "The Liberator" från sin webbplats. Statliga avdelningen hänvisade till en uppsättning regler för att reglera exporten av militära data och vapen som kallas ITAR (International Traffic in Arms Regulations) och beordrade Defense Distributed att ta ner ritningarna eller få böter på upp till en miljon dollar per överträdelse och även fängelsetid. Defense Distributed tog bort alla filer efter denna varning.

Två år senare, tillsammans med Second Amendment Foundation (SAF), en institution med stor budget som regelbundet finansierar rättegångar med anknytning till vapenrättigheter, slog Defense Distributed tillbaka genom att stämma staten för att ha frångått  "The First Amendment" där de yrkat på yttrandefrihet snarare än vapen. Nu, efter tre år, har justitiedepartementet och andra ändringsstiftelsen nått en lösning i SAF: s rättegång om fredsfrågor relaterade till 3D-printbara filer och sade att amerikanerna kan "komma åt, diskutera, använda och reproducera" de tekniska data.

Regeringen har också gått med på att betala en betydande del av advokatkostnaderna som uppstått och att återbetala 10 000 dollar i statliga avdelningsregistreringsavgifter som betalats av Defense Distributed som ett resultat av den tidigare domen 2013.

"Det här är inte bara en seger för yttrandefrihet, det är också ett förödande slag mot vapenindustrin" noterade SAFs grundare och vice verkställande direktör Alan M. Gottlieb. "I åratal har 'anti-gunners' hävdat att moderna halvautomatiska sportvapen är så kallade 'krigsvapen' och med denna lösning har regeringen erkänt att de inte är något av det slaget.

"Enligt denna lösning kommer regeringen att utarbeta och driva lagstiftningsändringar som eliminerar att ITAR tar kontroll över den tekniska informationen i mitten av det här fallet. De kommer att överföra exporträttigheter till handelsdepartementet, vilket inte medför föregående återhållsamhet på offentligt tal. Det gör att Defense Distributed och SAF kan publicera information om 3D-printade vapen."

CAD-filerna kommer att vara gratis för alla att ladda ner och vara tillgängliga från den 1 augusti, skriver Defense Distributed på sin hemsida, som också meddelade: "Tidsåldern för den nedladdningsbara pistolen har formellt börjat."