filament spole

Ny innovation ska göra det billigare att ta emot filament

Redaktionen Webbnyheter Kommentera

Det är knappast en nyhet att konsumenter blir mer miljömedvetna och efterfrågar miljövänliga produkter. Många företag och branscher har blivit tvungna att möta kraven, och i 3D-skrivarcommunityt har hållbara filament länge varit en het fråga. Men nu kan en lösning ha hittats. 


Miljövänligt och billigare

3D-skrivartillverkare har långsamt sonderat terrängen för att kunna erbjuda mer hållbara filament. Men trots att det nu går att köpa återvinningsbara filament och kartongspolar är branschexperten Richard Horne (känd som RichRap) inte nöjd. Därför har han föreslagit ett nytt sätt att ta emot filament som innefattar en MasterSpool och minimalt förpackade påfyllningar. Och han är inte ensam om att tycka om idén – tillverkare som Das Filament har redan intresserat sig för konceptet. 



Det hela började med att Richard Home, i ett blogginlägg, förklarat att han länge efterfrågat en leveransservice som tillhandahåller icke-spolebaserade filament. Men istället för att vänta gjorde han slag i saken och kom en egen idé – MasterSpool – som är ett materialpåfyllningssystem. Tanken är att användare ska kunna skriva ut en MasterSpool och sedan enbart köpa filamentpåfyllningar som kan packas ihop i minimalt med plast. Det gör att man slipper den 260 gram tunga extraplasten som används bara för spolen – vilket direkt påverkar paketets tyngd och således den totala leveranskostnaden. 



Innovation för framtiden

Men trots fördelarna finns det moln på himlen. En utmaning är att säkrandet och skeppningen av filament utan spole kan skapa problem – något som dock kan lösas genom att använda en spiral för att hålla det på plats. Ett annat problem är det faktum att det finns för många olika spolestorlekar att välja mellan för bara en MasterSpool.



Säga vad man vill – Horne kan precis ha ändrat på hur vi tar emot filament i framtiden. Om du är intresserad av skriva ut hans MasterSpool kan du ladda ner filerna från YouMagine här. Glöm inte att tweeta till honom på @RichRap3D om du gör det – han uppskattar säkert din feedback.