IKEA 3D-Printar delar till nya gamingstolen Ubik

Jens FredrikssonWebbnyheter Kommentera

Det finns cirka två miljarder online-spelare runt om i världen, men den här gruppen kan ha blivit lite förbisedda när det gäller design, anpassning och tillgänglighet. Svenska möbelkedjan IKEA meddelade nyligen att det samarbetar med e-sportsgruppen Area Academy och amerikanska 3D-printingföretaget UNYQ för att ta fram anpassningsbara gamingstolar. De använder avancerad kroppsscanningsteknik som är tillverkad för medicinska applikationer och 3D-printing för att göra anpassade ergonomiska justerbara säten. Prototypen har tagit bara nio veckor att designa och utföra.

Gamers spenderar många timmar framför en dator så ergonomin och rörligheten hos stolarna avgör hur bekvämt spelandet blir och påverkar i viss mån även prestationen. Den 3D-utskrivna stolen, Ubik, kommer att göras helt baserat på din kroppsskanning och biometriska data. Marcus Engman, IKEAs designledare, visade en prototyp som lovar att lindra ryggvärk och kramper för spelare på sin årliga IKEA presshändelse. Företaget bekräftade att stolen kommer att anpassas utifrån de unika biometriska data som erhållits efter noggrann kroppsskanning när kunder köper Ubik i IKEA-butiker.

Stolens utformning liknar den genomsnittliga stolen men på toppen sitter en tvådelat mesh-plattform som är 3D-printad för att passa perfekt till konturerna hos en persons bakdel. På cirka två veckor kommer 3D-printade insatser baserade på kundens biometriska data att utformas, produceras och levereras till dig. Dessa insatser glider in i sätet och skapar ideal kroppshållning.

"Online-spelare är extrema," sade Engman. "De är idrottare, de konkurrerar med sina sinnen och sina kroppar. Jag tror att införandet av denna typ av anpassning för att passa unika ergonomiska behov, kroppstyper och sittlägen kan bidra till ett något hälsosammare liv och en bättre konkurrensfördel. "

Genom att samarbeta med UNYQ vill IKEA lära sig hur man kan använda fotogrammetri och 3D-scanning i kombination med 3D-utskrift för att göra det möjligt att anpassa produkterna för bättre ergonomi och ett mer individualiserat utseende. Area Academy arbetar med utbildningsstrukturer inom e-sport och har expertkunskap om vad som krävs vad gäller utrustning och kommer att se till att de uppfyller önskad rörlighet och ergonomiska standarder för spelare.

Bilder: IKEA

En annan aspekt som kommer att undersökas är hur man arrangerar sitt hem eller den miljön där man spelar för att skapa den optimala gaming-upplevelsen. Det finns många spelare som spelar på flera olika ställen, människor går till exempel till stora evenemang och LANar. Samarbetet mellan de tre branschspecialisterna kommer att undersöka alla dessa aspekter.

Den 3D-skrivna "Ubik" spelstolen kommer att finnas tillgänglig under en begränsad tid från och med 2020.