Här försöker Yngwie Malmsteen slå sönder världens första 3D-printade slagsäkra gitarr

eskilnordRecensioner Kommentera

Det svenska företaget Sandvik, som specialiserar sig på 3D-printing i metall har tillverkat "världens första slagsäkra 3D-printade gitarr."

Gitarrens kropp tillverkades med titanpulver med hjälp av en Direct Metal Laser Sintering (DMLS) 3D-skrivare. Lagren är tunnare än ett mänskligt hårstrå. Gitarrens nacke skapades av Sandvik i en maskin från ett solit block av återvunnet rostfritt stål. Baksidan av gitarrens nacke är ihålig från insidan och är bara 1 mm tjock. Gitarrens volymknappar och bakstycke som fäster strängarna, skapades också med 3D-utskrift.

"Additiv tillverkning gör att vi kan bygga mycket komplexa mönster i små produktionsupplagor", säger Amelie Norrby, Sandvik. "Det låter oss skapa lättare, starkare och mer flexibla komponenter med interna strukturer som skulle vara omöjliga att fräsa traditionellt. Och det är mer hållbart eftersom du bara använder det material du behöver för komponenten, vilket minimerar avfallet. "

För att bevisa sin skapelse utmanade Sandvik rocklegenden Yngwie Malmsteen att krossa den! Den svenska heavy metal legenden är känd för sina virtuella framträdanden - liksom det raseri han släpper ut på gitarrerna. Malmsteen har producerat 30 album och hävdar att han har brutit ett hundratals gitarrer i sin nästan fyrtioåriga karriär. Det gjorde Malmsteen till den perfekta kandidaten att få testa Sandviks 3D-printade titangitarr.

I filmen spelar Malmsteen gitarr framför en publik i en rockklubb utanför Miami. Därefter gör han sitt bästa för att förstöra gitarren.

"Denna gitarr är ett odjur! Sandvik är uppenbarligen i toppen av näringskedjan. De lägger mycket tid på sitt arbete, det kan jag relatera till det, sade Malmsteen. "Resultatet är fantastiskt. Jag gjorde allt jag kunde, men den var omöjligt att slå sönder."

Sandviks ingenjörer samarbetade med den kända gitarrdesignern Andy Holt, från Drewman Guitars, för att matcha Malmsteens krävande musikstandarder och hans blixtsnabba spelstil.

"Vi måste vara innovativa från topp till tå. Det finns inte en enda del av denna gitarr som har gjorts tidigare. Det är ett konstverk", förklarar Holt.

Den svaga punkten i någon gitarr är där nacken förenar kroppen. Sandvik löste problemet genom att fräsa nacken och kroppen i ett stycke. "Du kan använda gitarren som en slägga och den skulle inte gå sönder", sa Holt.

Nästa utmaning var att stärka nacken när den sträckte sig in i gitarrens kropp. Den lösningen var i form av en ny gittarstruktur gjord av hyperduplex stål, en ny Sandvik-innovation, är gittarstrukturen den starkaste i världen för en specifik vikt.

"Vi tillverkar inte produkter för vanliga konsumenter, så människor inser inte hur långt i framkant våra metoder är", säger Klas Forsström, VD för Sandvik Machining Solutions. "Att skapa en slagsäker gitarr för en krävande musiker som Malmsteen lyfter fram de möjligheter vi har med alla komplexa tillverkningsutmaningar."

Se här hur världens första slagsäkra 3D-printade gitarr tillverkades.