ai 3d skrivare

Framtiden för 3D skrivare med AI

eskilnordWebbnyheter Kommentera

En utav de vanligaste anledningarna till att inte köpa en egen 3D skrivare är att det anses för svårt.

Många tror att man behöver vara en expert på 3D modellering för att skapa sina egna modeller för 3D utskrift – och även om man inte behöver vara en expert så krävs det ganska många timmar för att lära sig tillräckligt i ett 3D Cad program för att man faktiskt ska kunna nyttja sig av det och kunna skriva ut egna modeller.

Även om du kan gå en gratis grundkurs i CAD-modellering så kommer du inte undan tidsaspekten. Det tar lång tid att skapa egna 3D modeller, speciellt om de är komplexa.

Ända sedan OpenAI lanserade ChatGPT sent 2022 har blickarna lyfts mot 3D skrivare, och framförallt 3D modellering och CAD. Det finns redan nu verktyg som bygger på AI som skapar färdiga 3D modeller från bilder eller textbeskrivningar som användare matar in. Men dessa är just nu i väldigt tidigt skede och inget vi kan rekommendera i skrivande stund.

Men framtiden ser extremt ljus ut. Det handlar om några enstaka år så kommer det vara möjligt att skapa komplexa 3D modeller gjorda för 3D utskrift på bara minuter. Med möjlighet för anpassning och redigering utan några kunskapskrav på specifika CAD-program.

Att 3D skrivare ska bli ett vanligt inslag i ett hushåll har det länge pratats om, AI kommer göra det värt för vardagliga människor utan ett specifikt teknikintresse att faktiskt ha nytta av en 3D skrivare.

  • Skriva ut reservdelar till produkter i hemmet
  • Skriva ut leksaker och andra roliga saker
  • Prydnadssaker

Tänk dig att kunna ta en bild på ett objekt du vill skriva ut, och utan att behöva gå in i ett CAD-program kunna skriva ”Skriv ut detta objekt, gör kanterna mer runda och skala upp hela objektet med 50%”.

Och med tanke på att priset för en 3D skrivare kan vara så lågt som 2500 kr är det absolut ingen lyxvara som enbart de rikaste har råd med. Filament är också billigt om man jämför vad man får ut av det. Ungefär 150-200 kr/kg kostar ett kvalitetsfilament i PLA som kan användas till mycket. Priset på filament väntas även det att minska under kommande år. (Slant3D planerar på att minska filamentskostnaderna med 50% till 2025).