flashforge-dreamer

FlashForge Dreamer

Redaktör3D-skrivare, Recensioner Kommentera

Tillverkaren bakom den populära 3D-skrivaren Flashforge Dreamer är det kinesiska företaget Zhejiang Flashforge 3D Technology Co., Ltd(förenklat till FlashForge) som grundades år 2011, företaget är idag en av de största tillverkarna i Kina inom 3D-skrivare och filament.

Företaget har 7 produktserier med över 14 produkter som innefattar 3D-skrivare, filament och 3D-scanners.

Bland dessa olika produkter har FlashForge Dreamer fått mycket uppmärksamhet värden över tack vare den utskriftskvalitet och precision som erbjuds till ett mycket överkomligt pris.

Design

FlashForge Dreamer har två skrivhuvuden vilket innebär att du kan bygga modeller med två olika färger eller välja att använda två olika material vilket gör denna 3D-skrivare väldigt kraftfull.

Dock innebär 2 skrivhuvuden även att byggvolymen är lite mindre för denna maskinstorlek då byggvolymen är 230 bredd x 150 djup x 140 höjd mm, detta är fortfarande ingen liten yta men det är värt att nämna att det finns andra alternativ som till exempel Cubify CubePro för den som söker efter en 3D-skrivare med en stor byggvolym.

Maskinkonstruktionen är väl försluten vilket gör att du kan bygga med ABS filament och samtidigt behålla värmen i chassit så att modellen inte böjs.

Man kan även öppna luckan på framsidan och ovansidan om du använder PLA filament så värmen kan komma ut, du får även hjälp av två fläktar som aktiveras på baksidan av chassit om temperaturen skulle bli för hög vilket är en smart funktion.

Något som är mycket omtyckt med denna 3D-skrivare är den användarvänliga IPS LCD HD pekskärm i färg och WiFi uppkopplingen.

Filament och Material

Något som är unikt med denna 3D-skrivare är att filament rullen sitter på insidan av maskinen. Denna lösning har gjort att filament rullen är lite mindre än standard men för dem som önskar köra större rulle så ska det gå att köra en extern hållare på utsidan av chassit.

När det kommer till material så stödjer denna 3D-skrivare ABS, PLA, HIPS, PVA och även nylon, tillgängliga färger är vit, svart, gul, röd, blå, grön, och transparent.

För att ladda filament till maskinen så använder du en knapp som finns på pekskärmen som även används för att avlasta filament.

Efter du har tryckt på knappen så behöver du vänta tills maskinen har värmts upp och efter ca 30 sekunder så kan du köra in filament genom ett hål på ovansidan utan några konstigheter.

Mjukvara

Maskinen använder sig av mjukvaruprogrammet Flashprint som är standardprogramvaran för FlashForge Dreamer men FlashForge har valt att inte låsa maskinen till Flashprint utan du kan även använda dig av Simplify3D som har en väldigt stark community eller Slic3r beroende vad du föredrar.

Anslutningar och uppkoppling

I FlashForge Dreamer har du ett integrerat minne på 4 gigabyte och med tillkommer även ett SD-kort på 4 gigabyte med stöd upp till max 32 gigabyte, tack vare det integrerade minnet så kan du även välja att överföra information och filer via Wi-Fi uppkoppling mellan maskinen och din dator.

Skulle något av dessa alternativ inte passa dina behov så tillkommer även möjligheten att överföra dina modeller via USB-kabel

Sammanfattning

Söker du efter en 3D-skrivare som är användarvänlig och är lätt att komma ingång med direkt efter du har fått din maskin levererad så är FlashForge Dreamer något för dig.

Maskinen är enkel att använda och designen gör ett bra jobb med att optimera temperaturförhållandena för bästa utskrift. 3D-skrivare finns idag att välja mellan i många olika prisklasser och denna skrivare håller en väldigt hös standard men även en väldigt låg prislapp vilket gör detta till ett utmärk köp för den som ska köpa sin föra 3D-skrivare.

Tekniska specifikationer

 • Antal 3D-skrivhuvuden: 2 hastighet
 • 3D-skrivmetod: FFF
 • Bygghastighet: PLA: 80–200 mm/s; ABS: 30–80 mm/s
 • Materialstöd: PLA, ABS, HIPS och PVA
 • Materialdimension: 1,75 mm
 • Lagertjocklek: 0,1 – 0,5 mm
 • Positionsnoggrannhet: Z-axel: 0,0025 mm; XY-axel: 0,011 mm
 • Munstycke: 0,4 mm
 • Byggplattform: 6,5 mm metall(uppvärmd), ej löstagbar
 • Maxtemperatur: 250 °C
 • Anslutningar: USB, SD-kort, Wi-Fi
 • Byggvolym (BxDxH): 230 x 150 x 140 mm
 • Maskinstorlek (BxDxH): 485 x 400 x 335 mm
 • Skrivprogram: FlashPrint, Skeinforge, Simplify3D och Slic3r
 • Operativsystem: Mac OSX, Linux, Windows XP / Vista / 7 / 8
 • Filformat:  STL, OBJ
 • Maskinvikt: 14 kg