Filament guide för 3D-skrivare
Är du på jakt efter att hitta rätt filament för din 3D-skrivare har du kommit rätt, tekniken och olika varianter av 3D-filament uppdateras konstant.
Den som är intresserad gör bäst i att testa sig fram och läsa på för att se vilka material och filament som 3D-skrivaren kan hantera bäst. Vanligast är att satsa på en 3d-skrivare av som främst hanterar utskrifter i plast filament såsom PLA och ABS.
Att skriva ut i denna typ av plast är något som de allra flesta 3D-skrivare behärskar. Dessa två typer av filament räcker oftast långt för många privata användare som just gjort sig bekanta med tekniken. Dock finns det oändliga möjligheter att välja andra typer av filament och material att skriva ut på: trä, metall, kolfiber, glas och mycket mer.
Naturligtvis har storleken på det utskrivna objektet även med materialvalet att göra, men faktum är att dagens moderna 3D-skrivare ofta kan hantera mer komplicerade filament och objektsformer än den vanliga användaren behöver.
Välj rätt filament till din 3D-skrivare
Eftersom vissa 3D-skrivare fortfarande är relativt dyra rekommenderas att noga överväga hur och på vilket sätt 3d-skrivaren ska användas redan vid inköpstillfället.
För att jämföra priser och skaffa mer information har vi en sida som jämför och recenserar olika 3D-skrivare så du kan säkra att det finns garanti om att din 3D-skrivare kan hantera alla de typer av filament som du kommer vara intresserad av att använda i framtiden. För att få djupare förståelse om 3D-skrivare så rekommenderas att läsa om hur 3D-skrivare fungerar för mer baskunskaper.
Filament köps oftast i samband med att 3D-skrivaren införskaffas, men filament är en förbrukningsvara och det finns idag många billiga filament att hitta på internet. För den som vill testa sig fram och experimentera med olika typer av material till sina utskrifter gör ofta bäst i att införskaffa filament i mindre volymer. Prisvärda filament till alla 3D-skrivare går att hitta men man måste veta vart man ska leta, och det kommer vi hjälper dig med!
ABS vs PLA plaster för 3D-utskrifter
Det allra mest populära materialet för 3D-utskrifter har sedan maskinernas begynnelse varit plastmaterialet ABS (acrylonitrile butadiene styrene). Plasten är och förblir 3D-skrivarens förstahandsval och flera maskiner riktade till privata användare fokuserar främst på utskrifter i just ABS och kan rent av ha svårt att hantera andra typer av material.
ABS är mycket hållbart och påminner om materialet i lego. Det är ett lättviktigt material som lätt kan formas genom att pressas samman på olika sätt, vilket gör det perfekt för just 3D-utskrifter.
ABS kräver mindre energi och kraft för att pressas samman till objekt jämfört med platsen PLA, som är ett annat populärt filament för 3D-skrivare. Nackdelen med ABS är att det kräver högre temperaturer jämfört med PLA och normalt sett krävs en temperatur på 210-250°C för att skriva ut med ABS.
ABS vs PLA Filament: Ångor och lukt
Ytterligare en negativ aspekt med just ABS är att det avger ganska starka ångor när det smälts och pressas samman till nya objekt. Dessa ångor kan rent av vara farliga för människor och djur att andas in, speciellt om man sedan tidigare har problem med astma eller liknande.
Detta orsakar också att vid utskrifter med ABS avges en frän doft och det kan därför vara bra att ha maskinen något avskilt, speciellt vid privat bruk då den oftast finns i bostaden. Eftersom en 3D-utskrift än så länge tar några timmar beroende på storlek kan lukten av ABS plast upplevas som mycket stark, något som bör tas i beaktande.
Bäst är att ha skrivaren i ett välventilerat rum. Dock är ABS ett av de absolut billigaste filament som finns på marknaden för 3D-skrivare, och det är ytterligare en anledning till materialets fortsatta popularitet.
HIPS och PVA som stödmaterial för 3D-utskrifter
Materialen HIPS och PVA är exempel på filament som används när du vill skapa 3D-objekt med stora överlappningar och utskjutningar. Det är svårt att skriva ut något i 3D-format om det inte finns något under objektet som det kan vila på.
Lösningen på detta problem är stöd filament som används just för att stötta utskriften och som sedan kan monteras bort eller i vissa fall lösas upp i vatten när utskriften är klar. Två typer av sådana här stödmaterial är HIPS och PVA.
PVA
PVA filament (polyvinyl alcohol) är lätt att skriva ut med och används ofta för att stötta ett föremål under utskriften, speciellt för objekt med ut-hängande delar som annars skulle vara mycket svåra att skriva ut. Detta är ett perfekt material för 3D-skrivare med två eller flera munstycken och har flera goda egenskaper varav de två främsta är att det är helt ogiftigt och fullt nedbrytbart efter att ha lösts upp i vatten.
Det kan med fördel lösas upp i kallt vatten även om lösningsprocessen går lite snabbare med varmare vatten, dock bör man vara försiktig med alltför höga temperaturer (max 70°C rekommenderas på vattnet). Filament har en flexibel och uttänjbar struktur och gör sig därför bäst som stödmaterial vid 3D-utskrifter.
PVA är kompatibelt med de flesta moderna 3D-skrivare med upphettad plattform men bör inte användas vid utskrift temperaturer över 225°C då materialet inte är lämpat för så höga temperaturer.
HIPS
Materialet HIPS(High Impact Polystyren) påminner mycket om ABS filament och är ett utmärkt stöd filament för 3D-utskrifter.
Materialet är vanligt förekommande, främst inom matvaruindustrin för paketering av olika slag. Det används även för att packa och försluta CD-skivor och för att skapa brickor och tråg inom sjukvården. Detta gör HIPS till ett av världens mest använda plastmaterial. Naturligt har detta filament en starkt vit färg och det är också biodynamiskt nedbrytbart. Detta innebär att det inte finns några negativa konsekvenser av att materialet kommer i nära kontakt med människor eller djur.
HIPS som filament har vissa böjningsproblem och kan vara problematiskt vid adhesion, men det kan bli avhjälpt med en väl upphettad utskriftsplattform. När HIPS används som stödmaterial för utskrifter i andra material kan det lätt lösas upp och försvinna i en färglös vätska av hydrokarbon kallad Limonene.
Nylon
Nylon är ett annat mycket intressant material för 3D-utskrifter. Nylon är känt för sin stora biodynamiska kompatibilitet och är därför ett mycket omtyckt material inom den medicinska industrin. Många proteser och broskersättare är gjorda av just nylon.
Flera olika typer av nylon som redan används flitigt för 3D-utskrifter inom sjukvården och industrin. Det mest populära nylon filament för 3D-skrivare är Nylon 618 som har en vit färg, och Nylon 645, som är något mer genomskinlig men som kan vara svårare att jobba med. Även om nylon filament ännu inte är så populära för 3D-utskrifter, som till exempel ABS och PLA, är det ett fullgott alternativ som hela tiden vinner ny mark.
Material i trä för 3D-skrivare
Den som vill prova på att göra 3D-utskrifter i trä gör bäst i att använda FDM teknik tillsammans med PLA och trä mixat filament. Resultatet ser både ut som och har en doft av vanligt trä, och består av en kombination av återvunnet trä tillsammans med en bindande polymer.
De objekt som skrivs ut i 3D med detta filament ser inte ut som andra utskrifter beroende på träets typiska utseende och karaktär. Att skriva ut med trä-filament är mycket likt den process man använder när man gör utskrifter med PLA och ABS. Skillnaden är att resultatet ser förbluffande likt ett vanligt träföremål.
För att kunna använda detta filament krävs det att man justerar inställningar tills för att få ett bra resultat. Det behövs ingen uppvärmd byggplattform då denna enbart kommer att fastna i materialet. Temperaturen för att skriva ut i trä-filament ligger normalt sett på runt 175-200°C.