3d-utskrifter

3D-utskrifter tillverkade med 3D-skrivare

Redaktör Webbnyheter Kommentera

I takt med att 3D-skrivare blir mer och mer populärt så har även 3D-utskrifterna blivit bättre och mer kreativa. Det finns idag ett flera gemenskaper på både bland Facebook grupper och forum där 3D-utskrifter jämförs och förbättras. Att sträva mot bättre kvalité och nya idéer för 3D-utskrifter är något som många med en 3D-skrivare strävar efter.

Vi har sökt runt och tagit fram några 3D-utskrifter som sticker ut och fått extra uppmärksamhet för dess otroliga design eller kreativitet.

Fungerande 3D-utskriven pistol

3d-utskriven pistol

Något som har skapat mycket rubriker och diskussioner i media är vapen som tillverkas med 3D-skrivarteknik. Det finns idag flera variationer av pistoler som har tillverkats med hjälp av 3D-skrivare. Den mest omtalade är den första pistolen som fick uppmärksamhet och kallas The Liberator som är på bilden ovan.

Faktum är att polisen i Malmö beslagtagit flertal 3D-utskrivna vapen under den senaste tiden. De har nämnt att detta är något nytt som de aldrig har varit med om tidigare. Det har kommit med att 3D-skrivare för hemmabruk blivit allt bättre de senaste 2 åren. Efter The Liberator så har flera modeller tillkommit och till och med automatvapen blir idag tillverkade med hjälp av 3D-skrivare. Detta är något som kommer påverka lagar och regler inom vapenindustrin i framtiden.

The Strati – 3D-utskriven bil ifrån Local motors

3D-printad bil

The Strati är den första bilen på fyra hjul som har tillverkats med 3D-skrivare. Bilen tog endast 44 timmar att skriva ut med specialtillverkad 3D-skrivare. Bilen är kallad Strati vilket betyder ”layers” på engelska och blev utskriven i en del. Icke 3D-printade delar som motor, ratt och säten sattes in efteråt. I framtiden kommer 3D-printade bilar kunna dra ner tillverkningskostnaden enormt mycket då mindre komponenter behövs för att färdigställa bilen. Kanske kommer vi får se Volvo tillverka både eldrivna och 3D-tillverkade bilar om några år.

3D-utskrifter som musikinstrument

Instrument är ett område där många med passion för 3D-skrivare har lagt sitt fokus. Det finns idag utskrifter för allt ifrån gitarrer till flöjtar. Populärast är just nu 3D-utskrivna el-gitarrer, detta kan bero på att grunden inte är så komplex och gör det enkelt för att experimentera med häftig design. Här har vi plockat fram några av våra favoriter:

3D-utskriven akustisk gitarr

3D-entusiasten Scott Summi har tillverkat världens första akustiska gitarr utskriven med 3D-skrivare. Det började med att Scott som barn ville ha en häftig gitarr men hade inte råd. Då gick han och köpte lite trämaterial för att göra sin egen. Tyvärr så lät dålig och Scott blev aldrig nöjd med projektet.

Nu har han tillsammans med 3D Systems tillverkat en akustisk gitarr. Första prototypen som tillverkades förvånade. Ljudet har bra dynamik och låter som en vanlig gitarr gjord i trä. Nu så planerar 3D-systems och Scott att göra en bredare produktion för massan med fler utskrivna 3D-instrument.

Just denna modellen finns ej tillgänglig för att skriva ut men det finns en väldigt snarlik modell som har fått stor uppmärksamhet på Thingsverse som är världens största platform för 3D-utskrifter. Du kan se modellen här.

En Shakuhachi flöjt

Namnet är nog inte bekant för de flesta vilket kan bero på att en Shakuhachi är en japansk flöjt. Det finns en bred variation med 3D-utskrivna flöjtar att ladda hem till 3D-skrivare. För att få flöjten att se ut som en vanlig gjord i trä så behövs en del efterjobb med målning eller spray. 3d-utskriven flöjt

Du hittar STL fil här.

Fullt fungerande Ukulele

I klippet ser vi en 3D-utskriven Ukulele som tillverkades för en tävling för 3D-tillverkade musikinstrument på sidan Reddit. Denna modell är en 3D-printad Les Paul och går att skriva ut som privatperson till sin 3D-skrivare. Just denna modell fungerar även bra för mindre 3D skrivare som ej har så stor byggplatta. Minimimåtten ligger på 220mm x 115mm x 50mm för att kunna skriva ut 3D-modellen.

Se fler exempel på Ukulele som du kan skriva ut med 3D-skrivare.

Vilken är din 3D-skrivna favoritutskrift? Dela gärna länk i kommentarerna!