3D-skrivare skriver ut mat och tillagar det sedan med laser

eskilnordWebbnyheter Kommentera

Forskare från Columbia University skapade en 3D-matskrivare som lagar mat med en laser. 3D-printad mat sprider sig snabbt världen över, men de flesta printade matobjekten måste tillagas i en ugn när de skrivits ut. Doktorand Jonathan Bluthinger ville kombinera dessa processer. "Vi kan redan laga mat med lasrar och vi kan redan skriva ut mat, så nästa logiska steg är att kombinera båda dessa projekt."

3D-matskrivaren fungerar som en vanligt FDM 3D-skrivare genom att extrudera en pasta som består av blandade livsmedelsingredienser som potatis, ris och andra spannmål, frukter och grönsaker. En laser reflekteras av två servostyrda speglar som leder strålen på de printade maträtterna, strålar dem med invecklade mönster med exakt värme.

Bluthingers mål är att skapa digitala recept som enkelt kan konfigureras och delas och säger "Om du testar en måltid och gillar det kan du enkelt hämta och skicka den till en vän som kan prova det omedelbart. Det är som att ha en personlig kock som perfekt kan replikera varje måltid. "

Det finns många fördelar med att ha en digital personlig kock, eftersom maskinen kan skapa personliga måltider och dieter som uppfyller specifika näringsriktlinjer. "Dessutom har alla sina egna smaker och koster, så när du introducerar en digital kock med digital näringslära kan du uppnå anpassade och näringsrika måltider för varje individ. Eftersom maskinen har kunskap om alla ingredienser kan den kombinera dem på unika sätt och skräddarsy dem till alla dina biometriska och näringsbehov. "

När man arbetar med mikro- och makronäringsämnen på en sådan exakt nivå blir det lättare att forma smaken på individuella preferenser samtidigt som näringsinnehållet upprätthålls. Lasern kan också skapa en slags grillyta på måltiden, vilket väsentligt bidrar till trevliga strukturer och smaker. "Så en stor fördel med lasrar är deras riktigt höga upplösning och total kontroll över var värmen går, vilket verkligen är gynnsam i en 3D-matskrivare där du har matskikt som bara är några millimeter tjocka."

Bluthinger kommenterade också den visuella grillytan som kan simuleras av lasern. "Den visuella estetiken i mat är en av de största sakerna vi märker om kvalitet, så om du kan anpassa den fysiska kvaliteten på maten genom att ändra omfattningen och få maten att smaka bättre."

Det stora hindret för 3D-matutskrift är inte teknik utan marknadsföring. "Hur man kan marknadsföra den till människor - när man pratar om matutskrift är den gemensamma reaktionen ett konstigt ansikte, berättar Bluthinger. Om 5-10 år hoppas vi allmänheten har tagit till sig 3D-printad mat. Det är bra att vara öppen för nya teknologier - matutskrift kan först låta som en skrämmande teknik som inte verkar särskilt aptitretande men när man inser hälsofördelarna och delbarheten av matrecept så kanske man ändrar sig."