3D-Printad JetPack-dr?kt s?ljs f?r 4 miljoner kronor

eskilnordWebbnyheter Kommentera

Har du någonsin drömt om att vara Iron Man? Nu kan du komma ett steg närmare med din alldeles egna Iron Man Gravitation Flight Suit, och ja den kan flyga. Brittiska uppfinnaren Richard Browning visade i fredags upp sin sin senaste uppfinning under en demonstration i London, en jetpack-dräkt.

Den 39-årige ingenjören, tidigare oljehandlare, har skapat en Iron Man-liknande jetpack-dräkt som just nu är till försäljning på ett av Londons största varuhus Selfridges, dräkten har en prislapp på £340.000 (ca 4 miljoner svenska kronor). Nu kan nio rika konsumenter beställa en personlig version av Iron Man-dräkten, med på köpet får du även en snabbkurs på hur man flyger den. Dräkten byggdes med hjälp av 3D-printade delar, och är utrustad med fem petroleumdrivna mikrostrålmotorer som är monterade på armarna och baksidan. Den 3D-printade dräkten väger 27 kg och styrs av kroppsrörelser. Uppfinnaren säger att han nådde hastigheter på 90 km/h, men den rekommenderade hastighetsgränsen är 50 km/h. Man ska även kunna nå en höjd på 3 650 meter, och de fem mini-jetmotorerna tillåter dig att sväva i ungefär fyra till fem minuter innan du behöver tanka.

"Vi har en annan version - på en kall dag när du får mer dragkraft, kommer det gå att flyga i ungefär nio minuter," säger Browning.

"Det är något vi vill förbättra men det är den oundvikliga konsekvensen av att flyga utan vingar."

Den nyfikne kan komma till Selfridges och se jetpack-dräkten och även testa en VR-version.

"Om du tittar på detta som publik får du förmodligen mer exponering av jet-motorerna än vad jag som pilot får" säger Browning. "Det är faktisk en förvånansvärt lugn och inte särskilt våldsam flygning. Det är mer passivt och försiktigt."