KODAK Portrait 3D-skrivare

eskilnordRecensioner Kommentera

Företaget 3D Center är en av Sveriges största återförsäljare av 3D-skrivare och företag inom 3D-skrivarbranschen som nu har lanserat sin första 3D-skrivare, KODAK Portrait.

Vi har haft möjlighet att testat denna 3D-skrivare och kommer här ge våra åsikter, så du kan lättare avgöra om denna 3D-skrivare är något för dig.

KODAK Portrait kan klassas som en allsidig 3D-skrivare som både passar konsumenter för personligt bruk samt småföretagare. Priset ligger i den övre mellanprisklassen och den finns idag att köpa för ca 31,500 kr hos 3D-centers egna webbshop.

Unboxing och första intryck

Direkt efter att vi har packat upp 3D-skrivaren körde vi igång med den automatiska levelingen av beden.

3D-skrivaren kalibrerar båda nozzlarna på bara några minuter och vi sätter igång en print baserat på en av de förprogrammerade testmodellerna.

Det blev en tunn röd vas i PLA Tough, och resultatet var klart väl godkänt utan att någon manuell kalibrering varit nödvändig!

Vi printade även en ganska komplex kalibreringsfil för dual extruders med PLA Tough (Röd) och PLA + (Grön), se bild 3 ovan.

Utskriftskvalitet

3D-skrivaren är utrustad med dubbla E3D-Online hot ends. En hot end har ett PTFE filamentrör, medan den andra är helt tillverkad i metall. En annan finess är att det skrivarhuvudet som inte används vid utskrift automatiskt lyfts upp, för att undvika onödig kontakt med utskriften. Vilket har varit ett problem hos andra 3D-skrivare med dual extruders.

Anslutningar och mjukvara

Det finns möjlighet att skriva ut via Wi-Fi eller USB-sticka men Kodak har även en molntjänst kompatibel med 3D-skrivaren. Där kan man till exempel köa utskriftsjobb, man kan även slica i molnet, lagra GCODE-filer för framtida utskrifter och övervaka pågående utskrifter med den inbyggda kameran. Molntjänsten är baserad i Microsoft Azure. Detta är perfekt om man vill skriva ut något men man befinner sig på annan plats, då kan man enkelt ladda upp filen och sätta igång utskriften och få klart modellen tidigare.

Filament och Material

PTFE-munstycket är idealiskt för mjukare material, och speciellt för flexibla filament. Dessa måste skrivas ut med en lägre hastighet än andra material vilket skulle vara svårt i metall hot enden. Det finns också en inbyggd sensor som upptäcker och varnar användaren när filamentet börjar ta slut.

PTFE-munstycken har en temperaturgräns på ungefär 260 grader, medan den andra hot enden i metall kan skriva ut i upp till 295 grader.

Det innebär att om du till exempel vill skriva ut flex-material, skriver du ut det bara på munstycke 1, och högtemperaturmaterial i munstycke 2. Alla Kodaks filament finns förprogrammerade i slicern, med inställningar anpassade för bästa möjliga utskrift. Det går såklart att tweaka om man vill använda filament av andra märken också men KODAK har de flesta material man behöver: ABS, Flex 98, HIPS, Nylon 6, Nylon 12, PETG, PLA+, PLA Tough, PVA.

Kodaks egna introduktionsfilm för 3D-skrivaren och vad den inkluderar.

Design

Man känner direkt att 3D-skrivaren är byggd för att vara så användarvänlig som möjligt. Mycket är automatiserat, vilket underlättar för många som mest är intresserade av själva utskriften.

Byggkammaren är inbyggd och det finns ett inbyggt HEPA luftfilter med aktivt kol.

Man får även med 2 behållare till filamenten, för att de ska skyddas från fukt och hålla sig i bättre skick. De är perfekta för att skydda mer "omtåliga" material som t.ex. nylon, som annars lätt kan dra åt sig fukt. Dessa fäster man enkelt på baksidan av 3D-skrivaren och filamentet kan smidigt matas in i 3D-skrivaren.

Byggplattan är i spegelglas och fästs enkelt med magneter. Den tvättas med varmt vatten och det medföljer även en extra glasbädd vilket ger möjlighet till kortare ledtider mellan utskrifterna. Flertalet av KODAKs egenproducerade filament fäster också direkt på spegelbädden, utan något extra fästmaterial.

Vem passar KODAK Portrait för?

3D-skrivaren passar bra för både det moderna hemmet och mindre företag som är behov av snabba prototyputskrifter. Vill man hellre lägga mer tid på själva designen av modellen och användningsområdet av den passar den här skrivaren perfekt, då den gör det mesta jobbet åt dig. Stålramen ger en stabil utskrift och den inbyggda kammaren med HEPA filter gör skrivaren lämplig i alla miljöer, så som skolor, kontor, hemma.

Sammanfattning

Med en prislapp på 35 000 kr är det en het konkurrent till exempelvis Ultimaker 3. Den har en snygg design och är anpassad för att snabbt kunna sätta igång en utskrift utan att behöva dubbelkolla alla inställningar.

Detta är den första 3D-skrivaren som tillverkaren lanserar, det finns just nu några uppdateringar att invänta innan den ligger i samma prestationsklass som Ultimaker 3. Vi har fått rappoterat att en ny lansering med uppdateringar för monltjänsten är påväg att rullas ut, vilket kommer höja prestationen och göra KODAK Portrait till en stark kandidat bland konkurrerande 3D-skrivare i sin prisklass.

Du kan köpa KODAK Portrait hos 3D-centers webbshop.

Teknisk specifikation

Technology

Fused Filament Fabrication (FFF)

Build volume

 200 x 200 x 235 mm (7.9 x 7.9 x 9.3”)

Structure

 Steel

Print head

 Dual extrusion with automatic nozzle lifting

Print core replacement

 Swappable

Hotend material

 1 all-metal, 1 PTFE

Nozzle diameter

 0.4 mm

Nozzle temperature

 Up to 295 ºC

Build plate

 Heated mirror attached by magnets, BuildTak

Build plate temperature

 Up to 105ºC

Calibration and leveling

 Automatic

Filament diameter

 1.75 mm

Layer resolution

 0.4mm nozzle: 20 - 250 micron

XYZ accuracy

 12.5, 12.5, 2.5 micron

XY motion

 Linear bearings, 16mm

Z motion

 Precision ballscrew, 12mm

Air filtration

 HEPA filter with activated carbon

Filament runout sensor

 Yes

Display

 5” 800x480 color touchscreen

Print controller

32 bit

Processing unit

 Raspberry Pi 3

UI languages

 English, Spanish, French, Italian

Connectivity

 Wi-Fi, LAN, USB drive, Cloud Printer Management

Monitoring

 Live camera

Light signals

 indicating printer status

Physical dimensions

 455 x 435 x 565 mm

Dimensions with spool holders

 455 x 530 x 565 mm

Net weight

 24,4 kg

Shipping weight

 35,1 kg

Shipping box dimensions

 560 x 530 x 730 mm

Power requirements Input

 110/230V - Auto Switching, 50-60Hz 320W max.

Power requirements Output

 14 V DC

Operating ambient temperature

 10 - 30 ºC

Supplied software

 Cloud management software powered by 3DPrinterOS

Supported OS

 MacOS, Windows, Linux

File types

 3DS, 3MF, AMF, OBJ, and STL

Supported materials

 KODAK 3D Printing Filaments ABS, Flex 98, HIPS, Nylon 6, Nylon 12, PLA+, PLA Tough, PETG, and PVA

Accessories

 2 filament cases, toolkit