En familj i Frankrike har blivit den första i världen att flytta in i ett 3D-printat hus. Målet med det 3D-utskrivna husprojektet är att visa att 3D-printing kan användas för att inte bara bygga beboeliga bostäder men även prisvärda bostäder. Det 3D-printade bostadsprojektet heter Yhnova, och är resultatet av ett samarbete mellan universitetet i Nantes, Bouygues Construction, Lafarge Holcim, organisationen Nantes Métropole Habitat och TICA architects & urbanistes. Tillsammans har parterna designat, utvecklat och 3D-printat ett 95 kvadratmeter stort hus. Sedan projektet startade i slutet av september, har det 3D-printade Ynhova-huset invigts (vid en ceremoni den 21 mars) och förbereder sig för att välkomna sina första invånare denna månad.
Huset med fyra sovrum byggdes med hjälp av en patenterad 3D-printingmetod, kallad BatiPrint3D, som utvecklades av forskare från universitetet i Nantes. Tillsatsprocessen använder en laserstyrd, fyra meter lång robotarm för att lägga in lager av olika byggmaterial i en förutbestämd form.
Skrivaren fungerar genom att skriva ut i lager från golvet uppåt. Till skillnad från andra 3D-byggnadsprocesser, som uteslutande deponerar betongblandningar för att bygga väggar, extruderar BatiPrint3D tre typer av lager: ett formskikt av skumliknande material, ett isolerande skikt och ett struktureringslager som specialtillverkats för att kunna 3D-printas. Detta skapar en tjock, isolerad, hållbar vägg.
Huset har fyra sovrum med ett stort vardagsrum, som kan rymma en familj på fem. "När du har skrivit ut det har du använt mycket litet material och producerat noll avfall", berättade professor Benoit Furet vid universitetet i BBC.
Fastigheten tog 54 timmar att skrivas ut - med ytterligare fyra månader för entreprenörer att lägga till saker som fönster, dörrar och taket - och kostar runt 1,7 miljoner svenska kronor, vilket sägs vara cirka 20% billigare än att använda konventionell konstruktionsteknik. Man tror sig kunna skriva ut nästa hus på bara 33 timmar.
Huset är nu bebott av Nordine och Nouria Ramdani och deras tre barn. Nordine kommenterar projektet "Det är en stor ära att vara med i projektet. Vi bodde i ett kvarter av lägenheter från 60-talet, så det är en stor förändring för oss. Det är verkligen något fantastiskt att kunna leva i en plats där det finns en trädgård och att ha ett fristående hus."
Syftet med projektet var att se om denna typ av konstruktion kan bli vanligt för bostäder, och om liknande tekniker kan tillämpas på annan gemensam byggnad, såsom idrottshallar, enligt kommunens ledande innovatör Francky Tricket. "På 2000 år har det inte skett någon förändring i byggprocessens paradigm. Vi vill förändra allt. Det är därför jag säger att vi är just nu i början av att skapa historia."
Som en någon experimentell bostad kommer Yhnova att vara utrustad med en rad sensorer och övervakningssystem för att hålla reda på hemmets luftkvalitet, luftfuktighet, temperatur samt hur det 3D-printade materialet underhålls. Dessa "smart home"-sensorer kommer enligt uppgift att göra det möjligt för husets invånare att minska energianvändningen. Huset är också utformat för funktionshindrade personer, med rullstolsanpassning och möjligheten att styra allt från en smartphone. Mr Furet säger att han för närvarande arbetar med ett projekt i norra Paris för att skriva ut 18 hus och arbetar också med en stor kommersiell byggnad som mäter 700 meter.