Bäst CAD program för PC & Mac

Vill du hitta rätt CAD program?

Då har du kommit helt rätt!

Du som helst vill göra precis allting själv behöver rätt mjukvara dvs CAD-program för att göra jobbet lättare.

Oavsett om du är nybörjare eller erfaren med CAD mjukvara så kommer du på denna sida få tips på vilket CAD program som passar just dig bäst.

CAD program

Vet du vad det bästa är?

De flesta som börjar använda 3D CAD Program till sin första 3D-skrivare har ingen tidigare erfarenhet av 3D-modellering, bara en massa idéer och en lista över gratis CAD program på nätet. Så för att göra ditt letande lättare så har vi skapat denna CAD-program guide.

3D

En 3D-modell har tre dimensioner: Längd, bredd och höjd, vanligtvis benämnda X, Y och Z efter det Kartesiska koordinatsystem som nyttjas i de allra flesta CAD-program.

Normalt har ett Kartesiskt koordinatsystem X-axeln till höger, Y-axeln inåt och Z-axeln uppåt. Men i CAD-programmet följer koordinatsystemet med när man vrider ritobjektet och axlarna kan därför peka åt alla möjliga håll.

Det är ganska vanligt att man tappar bort vilken axel som är vilken när man CAD:ar. De flesta CAD-program visar därför axlarnas riktning med en liten symbol på skärmen

3d modell

Koordinatsystemet från 3D CAD-programmet Fusion 360

Ett 3D CAD-program är ett 3D-ritprogram som har hög noggrannhet, många 3D CAD-program arbetar med en noggrannhet av 1/10000 mm eller bättre.

2D

Det finns även 2D-modeller, dessa har bara längd och bredd; ett typiskt exempel är en figur klippt ur ett pappersark.

2d och 3d skisser

En 2D-skiss av en sexhörning till vänster och samma sexhörning har getts en höjd och blivit en 3D-modell till höger

Innan 3D CAD hade utvecklats användes 2D CAD till all konstruktion. 3D-modeller ritades då upp med tre stycken 2D-vyer så kallade projektioner.

2d ritning

Exempel på en 2D-ritning med tre projektioner av ett objekt.

Ett av de mest kända 2D CAD programmen är AutoCAD, som numera även klarar 3D CAD. AutoCAD är inte gratis, men det finns många alternativ till Autocad som är gratis exempelvis Libre CAD och Q CAD.

Det finns många gratis 2D CAD-program som är användbara för konstruktioner som bara har två dimensioner, och används därför till skärplottrar, laserskärare och konturfräsar (routers). För 3D-printning behövs dock ett 3D CAD-program.

Bland de gratis 2D CAD programmen är det bara några få som finns på svenska.

De bästa gratis CAD-programmen

1. Autodesk fusion 360

Autodesk fusion 360
4.6 
KOLLA PRIS

Fusion 360

Fusion 360 är framtaget av välkända Autodesk som är mest kända för proffsprogrammet Autocad. Fusion 360 är gratis för hobbyanvändning. 

För kommersiell användning finns betalversion av programmet. Gratisversionen har begränsning av vissa funktioner jämfört med betalversionen, de flesta 3D-printentusiasterna har dock inte behov av de blockerade funktionerna. Mest påtagligt är att man bara kan ha tio redigerbara filer samtidigt, dock kan man lätt ändra mellan redigerbar och läsbar fil. 

Fusion 360 har massor av funktioner och kan upplevas som något krångligt att lära sig, men när man väl lärt sig grunderna i programmet är det smidigt att skapa även avancerade modeller. Man riskerar inte att råka ut för att sakna funktioner när man blir mer erfaren, något som man kan råka ut för i vissa andra enklare program. Fusion 360 jobbar mot molnet och alla filer sparas på Fusions servrar. Det går att rita riktigt avancerade modeller i Fusion 360

2. TinkerCAD

TinkerCAD
4.5 
KOLLA PRIS

TinkerCAD

TinkerCAD är ett gratis 3D CAD-program som körs i webbläsaren. Programmet är lätt att lära sig och är populärt bland 3D-printentusiaster. När man börjar CAD mer komplexa saker märker man att programmet har begränsningar och man riskerar att växa ur programmet. Då gränssnittet skiljer sig en del från mer avancerade program kan det bli ett stort inlärningssteg när man väl behöver gå över till ett mer avancerat program.Gränssnittet bygger på att man hämtar färdiga byggklossar i standardformer som man storleksförändrar och staplar på varandra. I och med att programmet körs i webbläsaren blir man plattformsoberoende och programmet kräver ingen avancerad dator.

3. SketchUp Free

SketchUp Free
4.4 
KOLLA PRIS

SketchUp Free

Sketchups styrka är dess enkla gränssnitt, SketchUp är ett CAD-program som är lätt att komma igång med. Funktionaliteten är något begränsad, men det finns två mer avancerade betalversioner som man kan växla upp till när Sketchup Free känns för begränsat. Sketchup körs i en webbläsare och är därför plattformsoberoende och kräver ingen avancerad dator. Programmet har fått en del kritik för att det inte är lika exakt som många andra CAD-program och SketchUp är därför inte förstavalet för exakta och krävande tekniska modeller. Men vill man exempelvis CAD:a ett rum för att prova olika möbleringsalternativ så fungerar SketchUp bra.

4. Blender

Blender
4.3 
KOLLA PRIS

Blender

Det första program jag laddade ner och bekantade mig med var Blender - ett fullfjädrat modelleringsprogram med fysikmotor, animeringsmöjligheter, samt en panikartad känsla av sjuhundra inställningar och menyer att ignorera samtidigt som du försöker sätta öron på ett klot utan att datorn kraschar för att du nös och råkade be programmet dividera något med noll.

Vi kan sammanfatta det med att det var en något hög tröskel. Ett antal googlingar och någon YouTube-tutorial senare var jag mer nöjd med vad jag lyckades åstadkomma i Blender.

Det är ett bra program med stora möjligheter för användas tillsammans med en 3D-scanner. Men programmet kräver lite datorkraft och är kanske inte det ultimata nybörjarprogrammet.

6. OpenSCAD

OpenSCAD
4.1 
KOLLA PRIS

OpenSCAD

OpenSCAD är CAD-programmet för riktiga nördar, programmet bygger inte på grafiska verktyg som de flesta andra CAD-program, istället skapar man sina CAD-objekt genom att beskriva dem i text, man kan säga att man programmerar fram sina modeller. Detta är så klart ett gränssnitt som tar tid att lära sig och antingen älskar man det eller också hatar man det. Har man inte provat CAD tidigare så är OpenSCAD definitivt inte det första program man provar, men är man erfaren inom CAD och van att programmera kan det OpenSCAD vara ett spännande alternativ. OpenSCAD är öppen källkod.

7. DesignSpark

DesignSpark
KOLLA PRIS

DesignSpark

DesignSpark utvecklades ursprungligen för Amerikanska armén och kördes då på superdatorer, idag kan man köra dess moderna varianter på hemdatorn. Det finns både mekanisk och elektrisk CAD-variant av DesignSpark, en fördel om man vill jobba med både elektronik och mekanik och vill slippa att lära sig helt olika programmiljöer.

8. FreeCAD

FreeCAD
3.9 
KOLLA PRIS

FreeCAD

FreeCAD är ett 3D CAD-program med öppen källkod, och utvecklas ständigt. FreeCAD har stöd för många olika filformat och kan köras på olika operativsystem. Programmet är inte det enklaste att lära sig, men lägger man ner tid på att lära sig FreeCAD så får man tillgång till ett kraftfullt verktyg som löser de flesta CAD-uppgifter. Det finns plugins för att utöka funktionaliteten med olika simuleringsverktyg och CAM-funktionalitet vilket är användbart om man vill kunna fräsa eller svarva fram 3D-modeller.

Fler CAD-program

Vi har i denna artikel gått igenom ett fåtal av de hundratals CAD-program som finns, de beskrivna programmen är de som är mest populära, men det finns fler. Söker du speciell funktionalitet som du inte hittar i ovan beskrivna program så leta runt på internet: Sök exempelvis på “free cad program”, det finns många CAD-program att välja bland.

3D-modellens uppbyggnad

En 3D-modell består av ett antal kroppar, s.k. solider som sammanfogats. Man kan se dessa solider som legobitar, som går att sätta samman till olika modeller. Men i 3D-CAD kan man inte bara bygga ihop färdiga legobitar, man kan också ändra storlek på soliderna och dessutom ta bort en del av en solid, genom att subtrahera en annan solid.

3D-modellens uppbyggnad

En kloss med måtten 35x20x15 mm till vänster, i mitten en kloss med måtten 30x15x12,5 mm, den lilla klossen stoppas i den större och subtraheras, varvid vi har skapat en låda med 2,5 mm väggtjocklek.

Det går även att skapa egna solider genom att rita upp en 2D-modell som ges en tjocklek. I många program CAD-program kan man lägga in en skannad bild eller ett foto som underlag att rita på.

Genom att successivt addera och subtrahera solider bygger man upp sin 3D-modell. De flesta CAD-program har dessutom funktioner för att spegelvända, placera solider i olika mönster samt att skapa rörliga funktioner såsom gångjärn och växellådor.

Komplexa konstruktioner kan ta många hundratusentals timmar för en hel grupp konstruktörer att skapa. I avancerade CAD-program finns dessutom funktioner för att hållfasthetsberäkna konstruktionerna och göra beräkningar av exempelvis luftmotstånd. De CAD-program som är aktuella för 3D-printentusiasten är inte lika komplexa och tur är väl det då de inte är lika svåra att lära sig.

CAD och modellering

Ett CAD-program är främst avsett för att rita “tekniska” saker med hårda former och är sämre på att rita organiska, mjuka former såsom exempelvis en häst. För organiska former använder man istället ett modelleringsprogram som lite förenklat kan beskrivas som en digital lerklump som man formar genom att trycka och dra i tills man får rätt form.

exempel på mjuka och hårda 3d former

Mjuka organiska former såsom hästar ritas bäst i ett modelleringsprogram, tekniska föremål såsom telefonkiosker ritas med fördel i CAD.

Till skillnad från en verklig lerklump har man hjälpmedel som exempelvis gör att man kan knåda fram ena halvan av en häst och den andra sidan blir symmetrisk. De flesta användare upplever att modelleringsprogram är svårare att lära sig än CAD-program, men när man väl har lärt sig programmet går det att skapa fantastiska saker med en helt annan frihet än ett CAD-program.

Modellering i Blender

Man brukar benämna CAD-programmen som solidmodellerande och modelleringsprogrammen som ytmodellerande.

CAD- och modelleringsprogrammen går allt mer in i varandra och det finns idag CAD-program som har en hel del modelleringsfunktioner och modelleringsprogrammen lånar funktionalitet från CAD. Några vanliga CAD-program är Fusion 360, Solid Works och FreeCAD. Blender och MAYA är exempel på 3D-modelleringsprogram.

Lär dig CAD-program gratis genom YouTube

Att lära sig CAD kan kännas utmanande för nybörjaren, men det är inte så svårt att komma igång och med lite tålamod lär man sig mjukvaran stegvis och upptäcker nya funktioner allt eftersom man behöver dem i sitt skapande.

Det finns gott om gratis guider på Youtube som hjälper både nybörjaren och den riktigt erfarne CAD:aren.

Några populära kanaler för olika CAD-program:

Fusion 360

Product Design Online

Lars Christensen

TinkerCAD

PromoAmbitions

Chaos Chore Tech

FreeCAD

Jayanam

FreeCAD Academy

ScetchUp

Bai

TheSketchUpEssentials

DesignSpark

TheMakerHive

W3DE

OpenScad

mathcodeprint

De flesta CAD-program har även länkar till tillverkarens Youtubekanal i programmets hjälpflik

CAD-programmen uppdateras frekvent och gränssnitten förändras, detta medför att en del äldre guider på inte längre stämmer med hur programmen ser ut idag.

Det är ont om gratis CAD program på svenska, svenska språkfiler finns till enstaka program, men det är ganska enkelt att förstå ett engelskspråkigt program, många begrepp är svåröversatta, men väletablerade på engelska.

CAD-format & export

Olika CAD-program använder olika filformat, många program kan dock importera andra programs format så att man kan jobba vidare med en konstruktion som någon annan gjort i ett annat program.

Filkonvertering mellan olika CAD-program är dock inte alltid smärtfri, ibland råkar man ut för konverteringsfel som kan göra att delar av konstruktionen får fel mått, hål eller skräpdetaljer. Generellt är de professionella dyra CAD-programmen bättre på filkonvertering än gratis CAD-program, dock uppstår konverteringsfel stundtals även i dyra program.

Vissa filformat kan inte läsas av gratis CAD program, exempelvis kan Fusion 360 i gratisversion inte läsa SolidEdge, SolidWorks och Catia-formaten.

För 3D-printning är de mest använda formaten STL, OBJ och 3DMF. Det är god idé att jobba i CAD-programmets eget format och exportera ut filerna i önskat 3D-printformat inför utskrift,

Väljer man att jobba direkt i något av 3D-printformaten kan funktionaliteten i programmet begränsas. 3D-export kan dock ta tid, vissa program har funktioner för att spara till andra format, vilket brukar gå mycket fortare än att exportera.

Inför export till ett annat format behöver du bland annat välja upplösning och om varje 3D-objekt skall sparas till egen fil eller i en gemensam fil. Det kan ta ett par försök innan man träffar rätt första gången. Personligen använder jag alltid högsta upplösning, exporten tar lite längre tid, men det finns inget så irriterande som att upptäcka efter fullbordad utskrift att man valt för låg kvalitet i exporten.

Vissa program har problem att generera runda objekt. CAD-filer är uppbyggda av raka objekt, en cirkel är en månghörning i CAD. Beroende CAD-program varierar antalet hörn i månghörningen, med tillräckligt många hörn uppfattar ögat objektet som runt. Ett program som är känt för att ha problem med runda former är TinkerCAD. Dock finns tick att ta till för att öka rundheten även i TinkerCAD man kan rita två cylindrar och vrida dessa i förhållande till varandra.

Hårdvarubehov för 3D CAD

CAD-program kräver relativt snabb dator, behoven varierar mellan programmen, men ju mer avancerat CAD-program och ju större/komplexare modeller desto bättre dator behövs.

Vissa program går att köra på surfplatta och mobiltelefon, men ofta är det lättare att jobba på en dator med stor skärm. Dubbla skärmar är väldigt trevligt när man CAD:ar, med arbetsfönstret på en skärm och verktygslådorna på den andra skärmen blir det lättjobbat och överskådligt.

Stora högupplösta skärmar är också trevligt vid CAD:ande. Vissa program jobbar mot molnet och man behöver därför en internetuppkoppling för att kunna använda dem, koppling mot molnet förefaller vara en trend inom 3D printing software.

TinkerCad 3D-modell

En mobilhållande chinchilla byggd i TinkerCad

blender 3d-modeller

Två figurer skapade i Blender

fusion 360 3d-modeller

Tre små huvuden för montering gjorda i Fusion 360

Förr eller senare hittar alla sitt eget favoritverktyg att arbeta i, men för en nybliven 3D-modellerare skulle vi rekommendera TinkerCad.

Vill du ha hjälp med att hitta rätt 3D-skrivare? Läs då våran guide för att köpa 3D-skrivare!