XYZprinting-da-vinci-junior 3d skrivare

XYZprinting da Vinci Junior

Redaktör 3D-skrivare, Recensioner Kommentera

Likt många andra tillverkare av 3D-skrivare har XYZprinting, i och med releasen av da Vinci Junior, också lanserat en modell av mindre format som är portabel och lättare att flytta än sina föregångare.

Det är den senaste modellen i serien av da Vinci-skrivare som är en smidig och enkel 3D-skrivare för både hemmet och kontoret.

Marknadsförd som en 3D-skrivare som du bara kopplar in och kör, da Vinci Junior är en 3D-skrivare som är väldigt enkel för konsumenten att både sätta upp och använda för proffset så väl som nybörjaren; det är bara att ta upp den ur boxen och installera mjukvaran på din dator.

Dess enkelhet till trots finns det andra problem med 3D-skrivaren vad gäller framförallt mjukvaran som drar ner på helhetsintrycket. Mjukvaran är viktig att ta i beaktning när du ska köpa en 3D-skrivare.

Design

XYZprinting da Vinci Junior ser lite ut som en mikrovågsugn till utseendet med sin fönstertäckta lucka med vita ramar.

Genom fönstret kan användaren tydligt bevittna tillverkningsprocessen. Sidorna av 3D-skrivaren har färgerna orange och vitt, och den blir en vitaminkick i rummet där den placeras. da Vinci Junior har en sluten utskriftsmiljö vilket gör att de utskrivna objekten inte tar skada av varken luftströmmar eller temperaturskillnader, och utsätts inte heller för ”warping”.

Den är dessutom enkel att sätta upp och mycket användarvänlig även för nybörjaren, vilket helt klart är 3D-skrivarens starkaste sida.

Utskriftskvalitet

Utskriftskvaliteten hos en da Vinci Junior kan vara något varierande och tyvärr inte alltid till det bättre.

Den håller visserligen för näst intill alla utskrifter, men ger inte lika detaljrika 3D-objekt som 3D-skrivare från konkurrenterna och håller därmed inte riktigt samma mått. Den har en utskriftskvalitet på upp till 0,1 mm.

Anslutningar och uppkoppling

Både USB-kabeln samt det medföljande SD-kortet kan användas för att skicka modeller från en dator till 3D-skrivaren.

Båda går lika bra att använda och det är helt upp till var och en att se vad man själv föredrar.

Filament och Material

Filament rullen i en da Vinci Junior har en diameter på 1,75, vilket är standard för de flesta av dagens 3D-skrivare.

När det kommer till materialet är det framför allt PLA som används och det är den sortens plast som 3D-skrivaren ger bäst stöd för.

Mjukvara

Liksom andra 3D-skrivare från XYZprinting använder sig da Vinci Junior av företagets egen mjukvara XYZware.

Vidare stödjer mjukvaran filer av STL-formatet samt dess egna XYZ-format med ändelsen 3w. 3D-skrivarens mjukvara är kompatibel med Windows 7 och högre samt Mac Os X 10.8 och högre.

Tyvärr är 3D-skrivarens mjukvara till viss del bristande och kan emellanåt krascha eller dröja allt för länge med att utföra vissa kommandon. Laddningstiden hade behövt minska och ibland tar även enklare kommandon längre tid att genomföra.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis har XYZprinting da Vinci Junior ett förhållandevis mycket billigt pris om man jämför med andra 3D-skrivare.

Den är lätt att använda för nybörjaren och inte särskilt svår att sätt upp.

Dock så kan kvaliteten på utskrifterna variera och mjukvaran kan emellanåt krascha på grund av olika faktorer, vilket på det hela drar ner betyget. I övrigt är da Vinci Junior väldigt tyst för en 3D-skrivare under tillverkning vilket till stor del beror på dess omslutna miljö.