Världens första 3D-Printade el-motorcykel

Jens Fredriksson Webbnyheter Kommentera

NOWLAB och BigRep har utvecklat världens första fullt 3D-printade och funktionella el-motorcykel NERA. Designad av Marco Mattia Cristofori och Maximilian Sedlak konstruerades den futuristiska komposit Nera "E-Bike" från bara 15 delar. Alla NERAs motorcykeldelar, exklusive elektriska komponenter, har printats på 3D-skrivare, inklusive däck, fälgar, ram, gaffel och säte.

"Dessa otroliga prototyper demonstrerar inte bara den oöverträffade kapaciteten hos additiv tilverkning även i stor skala.", säger BigRep GmbH, VD Stephan Beyer, PhD. "De betonar också vår unika förmåga som marknadens innovations- och tankeledare för att ge spetsteknologi från design till verklighet, vilket ger en marknadsvärdesökning för våra industrikunder."

Vid byggandet av NERA ändrade ingenjörerna helt enkelt designen för att passa tillverkning i 3D-skrivare istället för traditionella metoder. Bland de många innovationer som finns i NERA finns de luftfria däcken med skräddarsydda slitbanor, en romboid-formad hjulfälg, flexibla stötdämpare (istället för upphängning) och elmotorn, som är monterad i ett anpassningsbart fodral.

"NERA kombinerar flera innovationer som utvecklats av NOWLAB, till exempel luftfria däck, funktionell integration och inbyggd sensorteknik", förklarar Daniel Büning, grundare och verkställande direktör för NOWLAB. "Den här motorcykeln och våra andra prototyper tänjer på gränserna för teknisk kreativitet och kommer att omforma additiv tillverkning för alltid."