ny-3d-skrivare

Utskrifter blir starka som stål med ny 3D-skrivare

Redaktör Webbnyheter Kommentera

Har du längtat efter en skrivare som kan producera utskrifter starkare än stål?

Då finns det anledning att fira. Den Boston-baserade 3D-skrivartillverkaren Markforged har nämligen tillkännagivit två nya modeller — X3 och X5 — som klarar just det.

Imponerande teknik

Båda skrivarna använder termoplastiska fiber filament, och under skalet döljer sig en teknik som möjliggör automatisk skalning för att säkerställa att varje utskrivet objekt är exakt likt det andra. Dessutom kan X3 och X5 producera föremål i kolfiber genom att använda standard-filament.

Enligt Markforged kan X5, den mer kraftfulla skrivaren av de båda, skapa objekt som är hela 19 gånger starkare och 10 gånger styvare än traditionell plast.

Det innebär att man kan skriva ut delar och verktyg från samma maskin utan att behöva oroa sig för att de går sönder vid användning då skrivarna använder fiberglas-vävning som motverkar skador.

Kostar nästan en halv miljon

Är man intresserad av ett köp får man dock vara beredd på att öppna upp plånboken — och det rejält.

X3 kostar 280 000 kronor medan X5 ligger på ungefär 400 000 kronor. Mycket pengar, men om du i framtiden skulle behöva växla upp behöver du inte köpa en helt ny skrivare — X3 kan enkelt uppgraderas till att fungera med X5’s filament.

Greg Mark, VD på Markforged, berättar om fördelarna.

“Kunder kan nu enkelt skriva ut delar som optimerar styrka och prisvärdhet för deras specifika behov.”

Tack vare de inbyggda skannings- och mätsystemen kan användare få en 3D-skrivarmodell och skriva ut den till önskade specifikationer. Systemet har också ett fel-säkert läge som kan startas om när som helst eftersom att laserskannern kan kontrollera exakt var utskriften slutade.