USA stoppar delning av ritningar till 3D-printbara vapen

Jens Fredriksson Webbnyheter Kommentera

Vi har tidigare rapporterat om den uppmärksammade lanseringen av de 3D-printbara vapenritningarna av det amerikanska företaget Defense Distributed. Nu tar fallet vändning efter att en amerikansk domare i tisdags utfärdat en tillfällig begränsningsorder för att stoppa lanseringen av de 3D-printbara vapenritningar bara timmar innan det planerade frisläppandet.

"Om ett förbud inte utfärdas innan midnatt ikväll kommer spridningen av dessa skjutvapen att ha många negativa effekter på en statsnivå som den federala regeringen en gång fruktade på internationell nivå", skrev distriktsdomaren Robert Lasnik.

Domare Lasnikis dom i tisdags kommer en dag efter att åtta stater meddelat att de kommer överklaga Trumpadministrationens beslut förra månaden för att tillåta Cody Wilson, grundare Defense Distributed, att börja dela ritningarna den 1 aug. De åtta staterna som är involverade i rättegången inkluderar: Washington, Connecticut, Maryland, New Jersey, New York, Oregon, Massachusetts, Pennsylvania och även District of Columbia. De sökte också fasthållningsordern och argumenterade för att de 3D-printade gevären skulle vara en säkerhetsrisk. Totalt 20 stater har skickat ett separat brev som uttrycker sitt stöd.

"Dessa spökpistoler är svåra att upptäcka, praktiskt taget odetekterbara och, utan dagens seger, tillgängliga för alla brottslingar eller terrorister", säger Bob Ferguson advokat i Washington. "Jag hoppas att presidenten gör det rätta och leder sin administration för att förändra utgången."

Under utfrågningen i Seattle sade Eric Soskin, advokat för den amerikanska justitieavdelningen, att de nådde uppgörelsen för att tillåta företaget att lägga materialet online eftersom bestämmelserna var utformade för att begränsa vapen som skulle kunna användas i krig och onlinevapen var inte annorlunda än vapen som kunde köpas i en butik.

Eftersom vapnen "inte skapade en militär fördel", sa han till domaren: "Hur kunde regeringen motivera att reglera ritningarna?"

Men Lasnik motverkade: "Det finns möjlighet till irreparabel skada på grund av hur dessa vapen kan tillverkas och spridas."

Kongressdemokraterna har uppmanat Trump att vända beslutet att offentliggöra planerna. På en presskonferens tisdag sade Connecticuts senator Richard Blumenthal att om Trump inte blockerar försäljning, kommer "blodet att vara på hans händer."

Trump sa i tisdags att han ska "se över" fallet och säger att publiceringen av 3D-printade plastpistoler "inte verkar särskilt meningsfull."

Trump tweetede att han redan har talat med National Rifle Association om de nedladdningsbara vapenritningarna som Texas-företaget vill dela till allmänheten. Pistolerna är gjorda av en hårdplast och är enkla att montera, lätt att dölja och svåra att spåra.

Efter en årslång domstolsstrid beslutade statsdepartementet i slutet av juni målet mot Defense Distributed till deras fördel.

Bolagets hemsida hade sagt att nedladdningar skulle börja 1 augusti, men ritningarna för "the Liberator", en .380-kaliber plastpistol med möjlighet att avfyra 1 skott, har publicerats på webbplatsen flera dagar tidigare. Ritningen hade laddats ner mer än 4500 gånger sedan dess, och ritningen för AR-15, näst populäraste skjutvapnet, hade laddats ner mer än 3000 gånger.

The Liberator

AR-15

"Oavsett vad en person kan publicera på Internet så har odetekterbara plastpistoler varit olagliga i 30 år, säger Chris Cox, verkställande direktör för NRA: s Institute for Legislative Action, i ett uttalande.