P-rouette är en 3D-printad balettsko som minskar dansarnas smärta

Jens Fredriksson Webbnyheter Kommentera

Att få sina första professionella dansskor är något alla dansare minns. Men trots deras delikata utseende är professionella balettskor, som dessa Pointe-skor i satäng, otroligt robusta och inuti döljer dansösen sina mörkaste hemligheter: skadade fötter, svarta naglar, deformationer som är ett resultat av år av ansträngningar och fysiska påfrestningar för att bemästra dansens svårigheter.

Hadar Neeman, en examinerad elev från Bezalels konst- och designhögskola i Jerusalem, har skapat personliga balettskor med hjälp av 3D-printing för att minska dansarens smärta. Modellen heter P-rouette. Den 3D-utskrivna balettskon är anpassad för användarens fot och är mer hållbar än traditionella Pointe-skor.

Skapandet av den 3D-printade P-rouette Pointe-skon inspirerades av hennes balettvän. Neeman tog examen i produktdesign och letade efter ett fält där hon kunde tillämpa metoder för 3D-printade tyger. Efter att ha sett skadorna - blåslagna fötter och krokiga tår - som vännen fått genom sin dans, tänkte hon att 3D-printing kunde användas för att förbättra de skor som bärs av balettdansare.

"Ju mer jag lärde mig om Pointe-skor, desto mer insåg jag att det fanns en stor potential för att förbättra den befintliga skon." berättar Neeman.

Skapandet av P-rouette Pointe-skor är en process i flera steg. Initialt 3D-scannas dansarens fot med en mobilapp. Scanningen används sedan för att skapa en 3D-modell. Pointe-skons sula modelleras med en lättvikts "lattice" polymer som passar fotens konturer perfekt. Skons övre del av satin skapas på ett traditionellt men något förfinat sätt som Neeman kommit på själv. Tygplattan är integrerad i sulan under utskrivningsprocessen, så att tyget är fastnar mellan printade lager. Det är därför inte nödvändigt att fästa dessa delar med lim eller stygn. Den yttre delen av skon är gjord av ett elastiskt, satinliknande material.

De flesta Pointe-skor dansarna använder görs fortfarande för hand med traditionella tekniker. En genomsnittlig livslängd för traditionella Pointe-skor är 10 timmars dans. Dessa 3D-printade P-rouette balettskor varar tre gånger längre än deras traditionella motsvarigheter.