L?gprishus tillverkade med 3D-teknik ska skapa fler hem

Redaktör Webbnyheter Kommentera

Skydd, mat och vatten kan tyckas vara grundläggande mänskliga behov, men faktum är att ca 1,2 miljarder människor lever fortfarande idag utan hållbara bostäder, rapporterar World Resources Institutes.

Tekniken och utvecklingen går fram i en rasande takt och det har ett företag vid namn ICON valt att ta vara på. Företaget har kommit fram med ett sätt att bekämpa bristen på hållbara hem genom att använda effektiva 3D-utskriftslösningar.

ICON har kommit fram med en metod för att skriva ut ett hus på ca 650 kvadratmeter av cement, det häftiga är att det endast tog mellan 12 till 24 timmar!

Planen som företaget har satt är att bygga ett samhälle med cirka 100 bostäder för invånare i El Salvador under nästa år.

ICON har tagit hjälp och inlett ett samarbete med New Story som är ett ideellt företag med inriktning på internationella bostadslösningar.

"Vi har byggt hem för samhällen i Haiti, El Salvador och Bolivia," säger Alexandria Lafci, grundare av New Story.

Den första huset är ett steg mot att ge skydd till dem som behöver det som mest. Jason Ballard som är en av ICONs tre grundare säger att han kommer att testa att använda huset som ett kontor för att uppleva dens praktiska användning.

Med hjälp av Vulcan-skrivaren kan ICON skriva ut ett hel bostad för 83 000 kr och planerar att ta ner kostnaderna till 33 000 kr per hus.

När ICON slutför sina testar och anpassningar av modellen så kommer företaget flytta Vulcan 3D-skrivaren till El Salvador och börja printa. ICON säger också att detta 3D-utskrivna hus kommer skapa vänligt lite avfall samt att kostnaderna för arbetskraft kommer blir mindre. ICON planerar att i framtiden även bygga hus i USA.

Företaget är övertygade att 3D-utskrift kommer blir en frekvent använd metod för alla typer av bostäder. Deras visioner ser redan förbi de globala bostadskriserna och sträcker sig till att tänka på samhällen som en dag kommer att befinna sig utanför jorden.

"En av de största utmaningarna är hur ska vi kunna skapa livsmiljöer i rymden", avslutar Ballard.