Kuwait: 3D-printingbutik tvingas stänga för att de säljer “kultidoler”

Jens Fredriksson Webbnyheter Kommentera

En 3D-printingbutik i Kuwait har enligt uppgift stängts av myndigheterna i veckan efter att ha blivit anklagad för att sälja "kultidoler".

Enligt Kuwaits tidning Al-Qabas stängdes butiken den 16 september efter att en religiös rörelse krävde att myndigheter vidtog åtgärder mot den.

"Efter en hård kampanj mot så kallade idoler i Kuwait har en figurbutik blivit stängd och alla dess modeller har försvunnit." Tidningen angav emellertid inte vilken myndighet som godkände stängningen av affären. Ingen officiell kommentar till ärendet har gjorts av myndigheterna i Kuwaiti.

3D-printingbutiken, enligt uppgift en filial av teknikföretaget DOOB 3D, är specialiserat på livliknande 3D-utskrivna figurer.

"Jag förväntade mig aldrig att vi kunde öppna en butik år 2018 och sedan ha någon som anklagar företaget för att sälja kultidoler", säger butikshandledaren.

Butiken fick stänga efter att den folkliga prästen Sheikh Othman al-Khamis krävde omedelbara åtgärder.

"Vad den här butiken gör är avskyvärt och farligare än att sälja alkohol eftersom det kan leda till att vissa människor gör idoler till sina barn", sa Sheikh Othman.

Islamisk lag förbjuder tillbedjan av statyer och idoler.

Efter butikens stängning den 16 september har det twittrats "idoler i Kuwait" mer än 21 000 gånger för att diskutera frågan, rapporterar BBC.

En Twitter-användare, Abdulrahman al-Nassar, skrev att "farorna som dessa idoler ställer är stor", medan en annan användare sa att figurerna "är ett sätt att leda människor till polytheism", en gudsuppfattning som går ut på att det finns flera gudar.

Många Twitter-användare skämtade istället om sin egen samling av figurer.

Twitter-användare @Sayed_Esma3eel skickade en bild av fyra leksaksdjur - en gazelle, en val, en oranguntan och en elefant - tillsammans med bildtexten "ny djurkult".

"Ingenting går upp mot en kaffe med sina kultidoler", skrev Kuwaiti-journalisten Bashar Jassim Al-Kandari, som delade en video med sina 27 000 följare av hans många figurer, inklusive Scarface, Chucky, Elmo och Gollum, från Sagan om Ringen.

Intresserad av att göra en egen "kultidol"? Kontakta oss!