Komplexa 3D-printade gjutformar för byggindustrin i Dubai

Jens Fredriksson Webbnyheter Kommentera

Immensa Technology Labs, ett 3D-printingföretag baserat i Dubai, har sökt patent för sin första 3D-printade gjutform. Man har sökt patent för sin särskilt framtagna metod för att producera denna gjutform gjord för att gjuta bland annat betong och andra byggnadsmaterial.

Man använder sig av en kombination av olika 3D-printingtekniker för att skapa gjutformar där man kan gjuta cement, betong och andra gipsmaterial i komplexa former. De patentsökta gjutformerna är även miljövänligt tillverkade, återanvändningbara och mer kostnadseffektiva än traditionella motsvarigheter. Användandet av gjutformen möjliggör också ett "brett spektrum av kreativa applikationer samtidigt som man bryter mot de bördor som är inblandade i nuvarande tillgängliga metoder". Utvecklad av ingenjörerna Edem Dudenboo oh Elias El Dik, Immensa.

Ingenjör Elias El Dik

Ingenjör Edem Dugbenoo

"Vi kom över processen för denna gjutform när vi arbetade på olika projekt relaterade till betonggjutning", säger Edem Dugenboo. "Efter att ha mött många utmaningar, utnyttjade vi en unik process som omfattade ett antal olika element och individuella processer för att komma fram till en fullständig och effektiv lösning med hjälp av 3D-skrivare."

"Denna process som patenteras ligger i framkant av teknisk innovation och anpassar sig till Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum's 3D-printingstrategi", säger Fahmi Al-Shawwa, VD för Immensa Technology. "Vid Immensa uppmuntrar vi våra ingenjörer att överträffa sin potential, och vi strävar efter att erbjuda dem en positiv och förstärkande miljö för att de ska skapa och arbeta i."

Immensa Technology Labs grundades 2016 för att tillhandahålla omfattande 3D-utskriftslösningar och har legat i framkant med ett antal egna proprietära tekniker. De lanserar landets första 3D-skrivare 2017. Den nya Immensa-anläggningen rymmer åtta 3D-printingsystem och erbjuder mer än 30 material för produktion. Företaget är också engagerat i forskning och utveckling av 3D-printingtekniker och har etablerat sina egna tekniker för att tillverka och producera objekt.

"Vi tror på den extraordinära potentialen i 3D-utskrift och dess fördelar inom alla verksamhetsområden, där det kan minska kostnaderna, omdefiniera produktiviteten och bränsleinnovation, säger Al-Shawwa. Vi är glada att öppna våra dörrar och stödja Dubai 3D Printing Strategy, och vi är övertygade om attadditiv tillverkning är nästa stora steg i tillverkningsvärlden."