plasma-3d-skrivare

Fusebox 3D-skrivare använder plasmateknik

Redaktör Webbnyheter Kommentera

Det är inte vilken dag som helst för 3D-startupen Essentium. De befinner sig på Rapid-konferensen i Pittsburgh, USA för att visa deras senaste innovation – FuseBox. Med FuseBox vill företaget lösa problemet med strukturell integritet, ett av flera hinder som anses bromsa 3D-skrivarens framfart som ett seriöst alternativ inom tillverkningsbranschen.

Till en början är det svårt att avgöra vad FuseBox faktiskt gör rent fysiskt. Det är inte mycket som händer när representanten för Essentium trycker på knappen för att påbörja företagets demonstration. Det är först när man kikar närmare in i gapet mellan skrivhuvudet och skrivbädden som man ser två små semi-cirklar som avger ett lila sken, likt det man ser i en ugn på högsta temperatur. Skenet uppstår från plasma som reagerar med luft när skrivarens huvud slås samman med plastmaterialet och bygger objektet bit för bit, lager för lager.

Så fungerar det

Tekniken bakom FuseBox är, på en och samma gång, otroligt simpel men komplex. FuseBox utnyttjar värme och elektricitet för att öka temperaturen av materialet före och efter varje nivå. Det ökar styrkan i den utskrivna produktens huvuddel där den traditionellt varit som svagast under FDM (fused deposition modeling) – samma lager-för-lager teknologi som används av bland annat MakerBot och majoriteten av 3D-skrivare. Resultatet blir en produkt som är starkare och mer stabil.

Nästan perfekt

Enligt Essentium skapar processen en del som, till 95 procent, är lika stark som en som är skapad med injektionsgjutning. Inte perfekt, men snudd på. Testprodukterna som visades på plats var definitivt mer robusta än vad som generellt brukar komma från en FDM-skrivare, även på industriell nivå.

Företagets CTO, Blake Teipel, berättar mer.

FDM har länge plågats av ett delamineringsproblem. Det är en lager-för-lager utskriftsprocess, så du får en svag sammanhållning mellan lagren. Det vi gör är att åter- och efteruppvärma plasten, vilket skapar en mycket större värmepåverkad zon i plastdelen. Det gör delen starkare i alla riktningar och även mellan alla lager.

Fusebox

Många fördelar till ett högt pris

För den som är intresserad av FuseBox är ingångspriset högt. Räkna med att behöva betala mellan 160.000 – 200.000 kronor för hela paketet. Det råder dock ingen tvekan om att tekniken har sina fördelar – i princip vilken utskriftstillverkare som helst kan ingå partnerskap med företaget, och således integrera det i sitt eget system. I en tid där allt fler tillverkare letar efter anpassningsbara och flexibla lösningar får tiden utvisa om FuseBox är vad marknaden längtat efter.