Formlabs Form 3 erbjuder bättre detaljer och större utskrifter

Jens FredrikssonWebbnyheter Kommentera

Formlabs lanserar i dagarna två nya 3D-skrivare på Additions Manufacturing Users Group (AMUG) i Chicago, och på Hannover Messe i Tyskland. Den nya Form 3 och Form 3L har en ny process som företaget kallar Low Force Stereolithography (LFS) som använder ett skräddarsytt system av lasrar och speglar och en flexibel tank för att printa resindetaljer med hög precision.

"Vi gick in i industrin för sju år sedan med den första kraftfulla, prisvärda desktop SLA 3D-skrivaren och har sedan dess skickat mer än 50 tusen skrivare och våra kunder har skrivit ut mer än 40 miljoner delar, säger VD Max Lobovsky i ett pressmeddelande. "Vi är glada att ta ett nytt stort steg framåt med LFS 3D-utskrift, vilket dramatiskt förbättrar utskriftskvaliteten och tillförlitligheten som människor kan förvänta sig, samtidigt som vi fortfarande erbjuder den mest kraftfulla och prisvärda 3D-skrivaren på marknaden."

Funktionerna i LFS-processen inkluderar:

  • En flexibel tank som minskar "peeling force" vilket ska resultera i mindre behov av stödstruktur
  • En modulär ljusbehandlingsenhet (LPU) som håller en exakt laserstråle med hög densitet för att säkerställa noggranna utskrifter.
  • Lättare rengöring och lättare stödstrukturer som är enklare att ta bort från modellen efter utskrift
  • Integrerade sensorer som hjälper till att upprätthålla idealiska utskriftsförhållanden, som även skickar varningar om maskinens tillstånd förändras
  • Fjärrutskrift via inbyggd online-access mjukvara

Form 3L, som erbjuder fem gånger byggvolym än Form 3. Den drivs av två Formlabs optiska laseraggregat och levererar två gånger laserkraften. Lobovsky säger att inga skrivare i Formlabs 3 prisklass erbjuder den stora utskriftsstorleken som är på hela 33.5 × 20 × 30 c.

Förutom hårdvara har Formlabs också infört ett nytt resin-material som möjliggör upp till fyra gånger snabbare printing vid 300 mikron för riktigt snabb prototyptillverkning.

Form 3 är prissatt till 35 000 kronor och 3L ca 100 000 kronor. Form 3:ans föregångare förväntas sjunka något i pris till följd av lanseringen.