Facebook förbjuder sidor där ritningar till 3D-printbara vapen delas

Jens Fredriksson Webbnyheter Kommentera

Facebook förbjuder webbplatser som delar digitala ritningar till 3D-printbara vapen från sitt nätverk och radera innehåll relaterat till skapandet av sådana vapen.

Företagets beslut kommer i samband med att den amerikanska Domaren Robert Lasnik utfärdat en tillfällig begränsningsorder för att stoppa frisläppandet av 3D-printbara vapenritningar förra veckan. Åtta stater har lämnat in en process som utmanar Trump-administrationens beslut att tillåta Cody Wilson att börja dela ritningarna den 1 aug.

"Att dela instruktioner om hur man skriver ut skjutvapen med hjälp av 3D-skrivare är inte tillåtet i vårt digitala samhälle. I enlighet med våra policyer tar vi bort innehållet från Facebook", säger den sociala mediejätten.

"the Liberator" 3D-printad revolver

Men webbplatser som CodeIsFreeSpeech.com har behållit de digitala ritningarna för 3D-printbara skjutvapen, så som ett AR-15-gevär, en Beretta-pistol och den första 3D-printade pistolen "the Liberator". Facebook började blockera länkar till codeisfreespeech.com över sina plattformar. I förra veckan började vissa Facebook-användare få felmeddelanden när de försökte dela länkar till CodeIsFreeSpeech.com i sitt nyhetsflöde, via Facebooks Messenger-app eller på Instagram (som Facebook äger).

Facebooks standard förbjuder "köp, försäljning, gåvor, utbyte och överföring av skjutvapen, inklusive skjutvapen eller ammunition, mellan privatpersoner."

Ett meddelande som publicerats på hemsidan för codeisfreespeech.com lyder: "Facebooks fullständiga och totala nedtagning och blockering av CodeIsFreeSpeech.com är utan tvivel ett politiskt beslut av Facebook-chefer att tysta ned oss och utsätta vår specifika grupp användare för särskilt ogynnsam behandling."

Facebook säger inte något om de bara skulle ta bort relaterade inlägg eller värdkonton, men enligt en Facebooks talesman arbetar företaget med att förstärka sin anti-3D-printing pistolpolicy och det kommer snart råda en uppdaterad policy om olagliga varor.