Coca-Cola driver projekt som omvandlar plastavfalls till 3D-printade utemöbler

Jens Fredriksson Webbnyheter Kommentera

Zero Waste Lab i Thessaloniki, Grekland, direktomvandlar plastavfall till 3D-printade utemöbler. Anläggningen drivs av THE NEW RAW som en del av Print Your City-projektet av Coca-Cola; Av avfallet skapar de filament för en storformats 3D-skrivare som sedan producerar utemöbler som ska placeras runt stranden.

Deras 3D-skrivare är en stor robotarm med en extruder, en konfiguration som blir mer och mer populär inom det industriella 3D-skrivarområdet. Robotarmar möjliggör mycket mer komplexa rörelser än andra FDM-skrivare, bland annat diagonalutskrift som används av Zero Waste Lab. Diagonalorienteringen ger större styrka eftersom vikt aldrig kommer att appliceras vinkelrätt mot utskriftslinjerna, där 3D-utskrifter är svagare.

Print Your City är ett interaktivt projekt, så medborgarna kan välja formen och färgen på en del 3D-printade möbler. De kan också välja var de vill att den placeras och vilka ytterligare funktioner som ska inkluderas, till exempel en trädkruka, en vattenskål för husdjur, träningsbänk, cykelställ och mycket mer. På deras hemsida anges hur många kilo plast som ska återvinnas till 3D-utskrift av det utvalda objektet. Över 3000 olika designer har lämnats sedan webbplatsen lanserades i december 2018 och NEW RAW planerar att återvinna fyra ton plast under projektets löptid. Det motsvarar ungefär 50 möbler.

Panos Sakkas och Foteini Setaki, grundare till THE NEW RAW, säger att "Plast har ett designfel. Det är utformat för att vara för evigt, men ofta använder vi det en gång och slänger bort det. Med Print Your City strävar vi efter att visa ett bättre sätt att använda plast i långvariga och värdefulla applikationer. Detta är inte det första initiativet för direktåtervinning med 3D-utskrivna möbler och det kommer inte vara det sista; Storformat 3D-skrivare blir alltmer tillgängliga i pris och användbarhet, och prisvärda möbler är alltid efterfrågade."