BMW tillsammans med MIT skapar världens första uppblåsbara 3D-printade material

Jens Fredriksson Webbnyheter Kommentera

MIT (Massachusetts Institute of Technology) och BMW har tagit fram ett 3D-printbart material som går att blåsa upp. Materialet heter "liquid printed pneumatics" (efter pneumatik: tryckluftteknik), och visas för tillfället upp på V&A Muséet i London, som en del av utställningen "Framtiden börjar här". Temat på uställningen är designer och former för morgondagens värld.

Bilder från BMW och MIT

BMW's designavdelning och MIT började denna studie år 2016 med ett gemensamt mål om att ändra gränserna för nuvarande materialteknologi. Samarbetet resulterade i det första 3D-printbara uppblåsbara silikonmaterialet som tillåts ändra storlek och form. Materialet, som består av 7 fristående kammare,  kan förändras med hjälp av ett lufttryckssystem till flera olika strukturer och former men även styvhet för att på så sätt kunna användas vid olika funktioner.

"Resultatet av detta samarbete betyder att vi närmar oss en ny framtid inom material", säger Martina Starke, chef för BMW's Brand Design. Hon var ivrig att tillsammans med MIT kunna förändra transportmedlet med ett koncept att bilinteriörer kommer kunna interagera och anpassa sig efter behov i framtiden.

"Det finns inget syfte att låsa sig fast vid att en bil i framtiden måste ha en specifik form. Interiören kan till exempel ta sig an en mer formbar modul-roll", förklarar Starke. I det här stadiet av deras studie fokuserar man fullt på tekniska dimensioner och materialets egenskaper.

Efter att ha testat olika visuella idéer om hur en interiör skulle kunna se ut, har experter på MIT nått ett genombrott när de lyckades 3D-printa luft- och vattentäta geometrier, som en slags printade ballonger. Med denna tekniken kan de producera komplexa kanaler och fickor som kan själv-transformera.

Skylar Tibbits MIT förklarar: "Vi sammanförde olika teknologier som Rapid Liquid Printing och olika robottekniker för att få fram den här specifika anpassningsbara materialstrukturen. Förut har det krävt komplexa elektromekaniska enheter, eller komplicerade gjutningsverktyg för att producera uppblåsbara strukturer. Nu kan vi printa en komplex uppblåsbar struktur där vi också aktivt kan göra en förändring av styvheten i materialet."

på V&A Muséet visar man upp ett tredimensonellt, 1 meter stort objekt som är otroligt dynamiskt och kan ändra form och funktion. "Detta anpassningsbara materialet pekar mot en framtid av förändringsbara ytor för mänsklig komfort, dämpning och prestanda", säger Martina Starke.