metall-3d-skrivare

3D-skrivare för metallutskrifter

Redaktör Webbnyheter Kommentera

3D-skrivare som kan hantera metaller som stål, mässing och brons har varit mycket på tapeten den senaste tiden, men hur fungerar de egentligen? Många vanliga 3D-skrivare skriver ut med 3D-filament som ABS eller PLA, dessa utskrifter är ofta prototyper i plast, leksaker eller extremfall som vapen och och andra mer avancerade strukturerade 3D-modeller.

Användningsområden för metallutskrifter

3D-skrivare som arbetar med metall har oftast ett industriellt syfte. 3D-skrivare som arbetar med metall har gjort något av en revolution inom många branscher såsom för industriella områden så som tandläkare, smyckes- och läkemedelsindustrin. De flesta 3D-skrivare som skriver ut metallföremål har hittills tillverkats för större företag. På senare tid har tillverkare börjat visa intresse för att få fram denna modell riktade till en bredare konsument marknad. Många mindre företag har många användningsområden där metallutskrifter hade underlättat. Alla mekaniker eller ingenjörer kan enkelt skriva ut delar till maskiner eller verktyg för att underlägga sitt arbete.

3D-skrivare som jobbar med metall – så här fungerar det

Att skriva ut metallobjekt fungerar i stort sett på samma sätt som att printa föremål i plast, men här är det temperaturer som ligger på helt andra nivåer än när man skriver ut i plast. Principen är den samma; skrivhuvudet sprutar ut lager av smält metall som stelnar och bildar samma form som den digitala modellen i filen som skickas till 3D-skrivaren. Den höga temperaturen kräver förstås maskiner som än så länge ligger på en betydligt högre prisnivå än de som hanterar smält plast.

Billigare metod med metallpulver 

Det finns också en annan metod när man ska printa i metall som inte kräver lika höga temperaturer. I stället för smält metall är det ett metallpulver som används. Samtidigt som metallpulvret sprutas ut kommer det ut en massa liknande lim och som binder ihop lagren av metall till en enhetlig massa. Det här upprepas i lager efter lager tills hela print objektet är klart – en process som kan ta flera timmar. Den här ”kalla” metoden med metallpulver kan utföras av billigare maskiner, men tyvärr räcker det inte bara med att printa ut föremålet. För att modellen överhuvudtaget ska gå att använda måste den in i en smältugn med en temperatur på ca 175 grader i 24 timmar, precis som keramik. Efter att modellen skrivits ut är den porös och full av luft, och det är de luftutrymmena som ska fyllas med smält metall i smältugnen för att modellen ska få stabilitet.

Metall 3D-skrivare för hemmabruk

Innan 3D-skrivare som hanterar metall blir tillgängliga för en bredare kundkrets finns förstås alltid möjligheten att gjuta i gjutningsformar, en gammal välbeprövad metod som tillämpats i århundraden. Men att printa några metallföremål direkt från PC:n hemma vore onekligen ganska mycket enklare – och roligare! När kan man då vänta sig 3D-skrivare som hanterar metall och som är ämnade för vanligt hemmabruk? Tyvärr ligger de flesta metallskrivare i nuläget på över ett par miljoner kronor, vilket är ett högt pris för att printa några teskedar och handdukskrokar. Det finns dock tecken på att metall 3D-skrivare för hemmabruk skulle kunna bli verklighet inom en inte så avlägsen framtid.

Ett företag som det talats mycket om på senaste tiden är amerikanska Shapeways som erbjuder privatpersoner möjligheten att skriva ut metallmodeller med metallskrivare. Vi får se hur lång tid det tar och vad det slutgiltiga priset blir för metall 3d skrivare för hemma användaren. Tills dess får vi nöja oss med andra externa metoder.