3D-Printat stålverktyg skär igenom titanium

Jens Fredriksson Webbnyheter Kommentera

Doktorand Jimmy Toton från RMIT University i Melbourne, Australien, har vunnit 2019 års innovationspris på 15 000 dollar, på Avalon International Airshow för sin forskning av 3D-printade stålverktyg som kan skära i titanlegeringar. Projektet bedrivs med Defense Materials Technology Center (DMTC) och branschpartner Sutton Tools hos RMITs Advanced Manufacturing Area.

"Nu när vi har visat vad som är möjligt kan den fulla potentialen för 3D-utskrift börja tillämpas på den här industrin, där det skulle kunna förbättra produktiviteten och livslängden för verktyget samtidigt som kostnaderna minskas." säger Toton.

Eftersom metallerna som används i försvars- och rymdindustrin är så starka, krävs det högkvalitativa verktyg för att skära dem, vilket är en stor och dyr utmaning. Dessa stålfräsar gjordes med hjälp av Laser Metal Deposition-teknik, som fungerar genom att mata metallpulver i en laserstråle. När lasern rör sig och metallen stelnar byggs ett 3D-objekt upp lager för lager. Denna framställningsprocess möjliggör också att föremål byggs med komplexa interna och externa strukturer.

"Tillverkare måste dra full nytta av dessa nya möjligheter för att bli eller förbli konkurrenskraftiga, särskilt när tillverkningskostnaderna är höga", säger Toton. "Det finns en verklig möjlighet att vara ledande med denna teknik."

RMIT University

Totons professor Brandt kommenterade: "Additiv tillverkning stiger globalt och Jimmys projekt belyser en marknad där den kan tillämpas tack vare de fördelar som denna teknik erbjuder över konventionella tillverkningsmetoder."