3D-printat huvud läste upp Android-smartphones

Jens FredrikssonWebbnyheter Kommentera

Thomas Brewster, reporter på Forbes, utmanade nyligen en mängd smartphones ansiktsigenkänningssystem med en 3D-printad modell av sitt egna huvud.

För drygt 3500 kronor kan du 3d-scanna och skriva ut ditt egna huvud i en 3D-skrivare.

Huvudet skrevs ut i Birmingham, Storbritannien. Av ett företag vid namn Backface som använder sig av en Zprint gipspulverskrivare. Huvudet skapades med hjälp av en fotogrammetri-rig med 50 kameror. Kredit: Forbes

Modellen är inte tillräckligt bra för att lura någon människa för att tro att de tittar på den verkliga Thomas Brewster. Men kan en smartphone luras?

För att få reda på det genomförde Brewster ett test där han försökte låsa upp fyra Android-smartphones av modellerna: Samsung Galaxy S9, OnePlus 6, Galaxy Note 8 och LG G7 ThinQ och även en iPhone X. Alla fyra Android-smartphones lurades lätt av det 3D-printade huvudet men iPhone X var den enda enheten som inte lurades.

Detta kan bero på skillnaderna i den typ av teknik som används för att genomföra ansiktsigenkänningen bland de olika varumärkena. Medan Face ID på iPhone bland annat använder använder IR-djupkartläggning för att identifiera användaren, tenderar Android-telefoner att förlita sig på selfie-kameran.

Brewster påpekar även att ingen av telefonmakarna hävdar samma säkerhetsnivå och noggrannhet som Apple gör. Företag som LG och Samsung lägger till och med varningsmeddelanden som föreslog att ansiktsigenkänning på deras enheter kanske inte är lika säker som att använda en PIN-kod, ett lösenord eller ett mönster. Så för de Android-användare som tycker säkerhet är viktigt är det bäst att inte använda ansiktsigenkänning alls.

Vill du 3D-scanna / 3D-printa ditt egna ansikte?

Kontakta oss!