3D-Printade fötter används för att förbättra utbildning

Jens Fredriksson Webbnyheter Kommentera

University of South Australia använder en blandning av florsocker, kycklingbuljong och flexibelt resin för att skapa realistiska fotsår som en del av utbildningen för podiatrister. Dr Helen Banwell och Dr Ryan Causby ville använda blandningen för att 3D-printa fötter med sårliknande hålrum som efterliknar infekterade och icke-infekterade diabetiska fotskador.

Bild: University of South Australia

"Att hantera och behandla svåra fotförhållanden är en viktig podiatrisk kunskap, särskilt med tanke på den konsekventa ökningen av typ 2-diabetes inom vår befolkning", säger Dr. Banwell.

Fotvård är oerhört viktigt för personer med diabetes, eftersom även ett litet snitt kan leda till katastrofala konsekvenser, inklusive fotsåningar, sår i underbenen eller amputationer.

Diabetisk fotsjukdom är en av de främsta orsakerna till funktionshinder i världen med en dödlighet som är högre än många cancerformer. I Australien orsakar diabetes mer än 4400 amputationer och 10 000 sjukhusintag för diabetesrelaterade fotsår, varav många slutar med en lem eller en del av en extremitet som amputeras.

"Under de senaste två decennierna har vi sett en 30 procentig ökning av amputering av lemmar på underkroppen, säger Dr Banwell. "Omkring 85 procent av dessa föregås av ett fotsår och kan förebyggas med lämplig vård."

"Det mest effektiva sättet att hantera dessa åkommor är att medicinskt ta bort död eller skadad hud för att få fram den friska huden under och uppmuntra läkning. Men att lära sig nödvändiga skalpellförmåga att göra detta är utmanande på grund av riskerna med att öva på en så pass allvarlig åkomma.

Det är här de 3D-printade fötterna kommer in. Varje 3D-utskriven fot är skapad med sårliknande håligheter på plats. Tillverkad av termoplastisk polyuretan, varje fot tar en vecka att producera, och kostar mindre än 4 $. Tillägget av livsliknande sår och effekter läggs till manuellt av kreativa händer hos UniSAs podiatriska team och kan omfatta allt från torra sprickor till öppna varfyllda sår.

Dr Banwell säger att 3D-fotmodellerna kommer att spela en viktig roll för att undervisa fjärdeåriga podiatriska studenter om hur man behandlar och hanterar högriskfotförhållanden. "3D-fotmodellerna gör det möjligt för oss att tillhandahålla ett realistiskt men säkert inlärningsverktyg för att eleverna ska få öva på sin förmåga att operera med skalpell innan de börjar sina kliniska placeringar på och allt utan stress eller ångest att behandla en riktig patient."

"Ny teknik öppnar dörrar varje dag", säger Dr Banwell. "Våra 3D-fotmodeller är ett möte med kreativa sinnen och ny teknik, och vi är mycket nöjda med resultatet."

"När eleverna första gången ser modellerna vet vi att de blir trevligt (eller kanske obehagligt) förvånade. Hur som helst är vi säkra på att de kommer att få självförtroende, lära sig tekniken och kritiska färdigheter som kommer att placera dem före andra inom samma område."