3D-Printad cape i filmen “Black Panther” vinner Oscar för bästa kostym

Jens Fredriksson Webbnyheter Kommentera

Oscarsgalan 2019 ägde rum den 24 februari på Dolby Theatre i Hollywood, Los Angeles. Amerikanska kostymdesignern Ruth E. Carter tog hem priset för bästa kostym för sitt bidrag till filmen Black Panther, en av de filmer på bioduken som drog in mest pengar år 2018.

Med inspiration från ett afrikanskt mönster som presenterades i de ursprungliga designskisserna, skapade man en 3D-modell som sedan formades till en mantel och en krona. Dessa skapelser skrevs sedan ut i en 3D-skrivare och bars slutligen i filmen av huvudpersonen Queen Ramonda.

"Det var viktigt att plaggen inte såg handgjorda ut, de skulle och införlivade de tekniska aspekterna som om de genererades parametriskt av algoritmer i en dator. Därför använde vi visuellt programmeringsprogram för att utveckla geometrier för bitarna och experimenterade med materialets inveckling och beteende. Tillsammans utvecklade vi de mest avancerade digitalt utformade bärbara plaggen som vi kunde föreställa oss."

De som faktiskt skrev ut modellerna var det belgiska företaget Materialize. "Den teknik vi använde var SLS (Selective Laser Sintering), en pulverbaserad 3D-printing som möjliggör den högsta nivån av designfrihet eftersom inga stöd behövs. Kostymerna gjordes av PA 12, ett polyamidmaterial som gav oss hög precision, flexibilitet och styrka. Materialet är också väl lämpat för hudkontakt, vilket gör den idealisk för mode och kostymdesign."

Även på själva Oscarsgalan bars det 3D-printade kostymer men denna gång av Carter själv. Hals-designen inspirerades även här av afrikanska mönster, tillsammans med galaklänningar av Balenciaga från 1950-talet. Designen var helt anpassad för Ruth E. Carter, som började med en 3D-scanning av hennes huvud och axlar. Designen blev sedan 3D-printad och klädd med Swarovski-kristaller för att göra det glittrande.

"Kristallerna intensifierar ännu mer detaljerna i stycket. Det var också första gången att denna speciella process typ av kristaller utfördes på en 3D-printad design. Det är en bra kombination av digitalt och traditionellt hantverk."

(Från vänster) Ruth E. Carter tillsammans med Julia Koerner

"Jag är inspirerad av naturen och dess mönster och strukturer. Den organiska tillväxten och syntetiska tillverkningsprocesser har ett otroligt kontrasterande engagemang som jag finner lockande. Additiv tillverkning är definitivt den enda tekniken för att utföra 3D-designen som jag utvecklar på datorn i sin organiska form, som utmanar de invecklade mönstren och geometrierna ofta både mina verktygs beräkningskapacitet och de produktionsföretag jag jobbar med. Jag trycker alltid på och ser vad som ännu inte har gjorts och jag är ivrig efter att skapa något nytt." Säger Julia Koerner som designat 3D-plaggen.

Kontakta oss för professionell 3D-scanning, vi kan även hjälpa er med 3D-design.