3D-Printad “BioMask” påskyndar läkningsprocessen av hudskador

Jens Fredriksson Webbnyheter Kommentera

Wake Forest Institute for Regenerative Medicine (WFIRM) bekräftar nu effekten av deras 3D-printade "BioMask" för behandling av ansiktsskador. Brännskador och andra sår i ansiktet är oftast svåra att behandla optimalt på grund av det unika arrangemanget av muskler, senor och ben i våra ansikten.

Olika tekniker för hudtransplantation har flera problem som avstötning, infektioner och ärrbildning, och transplantation är inte alltid ett alternativ eftersom det skapar ett sekundärt sår som kan destabilisera patienter som är i kritiskt tillstånd. Den 3D-utskrivna "BioMasken" kan formas perfekt till patientens ansikte och innehålla egna hudceller, vilket skulle hjälpa till och påskynda den regenerativa processen.

Efter att ha skapat 3D-modeller från CT-skanningar av patientens ansikte  skapar man sedan en mask bestående av tre skikt. Ett poröst polyuretan lager, en keratinocyt-laddat hydrogelskikt och ett fibroblastbelastat hydrogelskikt. "Keratinocyter är epidermala celler och fibroblaster är dermala celler, dessa är beståndsdelar i huden. BioMasken 3D-printas sedan på en speciellt framtagen 3D-skrivare med integrerat system för vävnadslingning, som kan leverera upp till sex olika celltyper och biomaterial. Test bekräftade ökade epidermala och dermala cellantal efter sju dagar med BioMask-applikation  och sårstorleken var betydligt mindre.

"BioMasken kan ha stor klinisk inverkan för patienterna genom att tillhandahålla effektiv och snabb återställning av ansiktshud efter allvarlig brännskada eller annan sårskada", säger Dr. Anthony Atala, chef för WFIRM. Bioprintingtekniken, kombinerad med ansikts CT-scanning, som används för detta koncept möjliggör tillverkningen av en personlig form av patientens ansikte så att vi bättre kan ta hand om såret."

Man rapporterar även om framtida studier som kommer att undersöka införandet av melanocyter för att undvika kosmetiska komplikationer med fläckig hudförlust och missfärgning mellan den biologiska huden och den ursprungliga hudpigmenteringen. 3D-utskrift ger verkligen ett nytt och mer effektivt tillvägagångssätt ansiktsskador "För patienter som drabbas av ansiktssår, kan BioMask en dag användas som en effektiv behandling som skulle förbättra livskvaliteten för patienterna."